用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網派位情況
樓主: Cool-G
go

12網派位情況   [複製鏈接]

雲牛 發表於 16-6-23 10:02
如果位位家長都是Retreiver 兄深明事理就梗係好, 但依家的教育係阿媽當道, 如果令公子撞到大埔 Irene 媽個 ...

而家既大中小學生面對逆境既能力, 有幾多係受到"呀媽教仔, MICRO MANAGEMENT" 既影響?

沈祖堯在一個談到中大多次學生不幸事件既講座, 提到一件"趣事".

話佢收到實習醫科生媽媽既電話, 投訴點解佢個仔被安排咁多夜更, 無考慮佢仔拍拖同社交方面既需要... 沈教授仲話佢跟人地呀媽講, 佢當年當夜更比而家醫科生多得多...

methy 發表於 16-6-23 08:46
當我參觀某間小學時,學校請家長小息時去操場睇小息,心諗有咩好睇呀,咪一班小學生係操場跑下跳下...點知. ...
"我睇到呆左,在旁媽媽大讚:好有規矩呀!學校好好呀!"

呢句對比有意思...

有朋友話, 而家D 呀媽, 當D 仔好似女咁養...

回覆 retriever 的帖子

QC 成功因為有阿媽喎~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:雲牛+發表於+16-6-23+10:02+如果位位

原帖由 Lindytiger 於 16-06-23 發表
怪獸家長盛行, 難怪越來越多有條件既學校要in 埋家長
呢樣我絕對同意。

methy 發表於 16-6-23 08:46
當我參觀某間小學時,學校請家長小息時去操場睇小息,心諗有咩好睇呀,咪一班小學生係操場跑下跳下...點知. ...
你篇文很有趣啊 !

我就幾中意你呢句---- "有蓋操場既老師開咪:no running!在場所有學生立即齊聲回應:just walking....大家又回復慢慢行既步履。我睇到呆左,............"

意識到近熱話既 a.i. 機械人訓練

而呢一句--------
男仔同男仔都肩並肩慢慢行傾計,.........令我想起"少男情懷總是詩",很有意境

Charlotte_mom 發表於 16-6-23 10:45
呢樣我絕對同意。

BUT... IN 埋家長未必係FILTER 怪獸家長, 反而係搵全力支援小孩既家長喎?!

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-6-23+09:37+

原帖由 retriever 於 16-06-23 發表
唔使男校,普通男女校,唔比跑,對我呢d老餅媽媽都確實超不可思議,我都仲未消化到。

retriever 發表於 16-6-23 11:18
BUT... IN 埋家長未必係FILTER 怪獸家長, 反而係搵全力支援小孩既家長喎?!

學校有心filter 走怪獸, 自然會同家長傾下某D topic 看看家長反應啦! 另外, 校長又可以開門見山講清楚學校方針係點, 日常上課/小息/午餐/考測/功課量/課外活動等等安排, 怪獸可能聽完已經自己放棄啦

雲牛 發表於 16-6-23 10:42
回覆 retriever 的帖子

QC 成功因為有阿媽喎~

REALLY?
QC 最出名果件, 孫中山當年讀QC前身, 佢呀媽仲係夏威夷跟緊佢呀哥...

近年出名校友, 呀龍讀QC 果陣, 唔點聽佢講呀媽, 剩係提佢個"克勤克儉"既老豆對佢影響好大...
佢仲幫老豆在大王東街賣雪糕....

最幫到手既呀媽, 應該係"失敗乃成功之母"

人身安全以多, 等子女多D 試下錯...

雲牛  唉呀, 講得唔清楚, 係因為有"阿媽"校長呀  發表於 16-6-23 12:10
雲牛  哎呀, 講唔淪, 係"阿媽"校長呀  發表於 16-6-23 12:09

引用:Quote:methy+發表於+16-6-23+08:46+當我參

原帖由 hkpapa852 於 16-06-23 發表
跑同跳樓梯, 係我細個時讀個間九龍區既屋村小學都唔俾, 反而我真係有興趣想知, 30/40年以來, 有邊幾間學校 ...
我女校當年比跑

請問有無人知軒官如果叩門成功,會否收確認信之前先打電話?
‹ 上一主題|下一主題