用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真vs民生
go

坑真vs民生 [複製鏈接]

女仔,住新界,返2間搭校車差唔多時間,如果着重校風和成績,中學女校或男女校我覺得無所謂,坑真vs民生邊間較佳?

3    0    0    0

回覆:坑真vs民生

坑真

邊間民生?北角民生同九龍嗰間民生小學無聯繫喎。我會揀真光。

坑真

坑真

請問你最後決定揀邊間?因為我都係已去坑真註冊,而家煩緊去唔去民生註冊....

引用:邊間民生?北角民生同九龍嗰間民生小學無聯

原帖由 pluto_yuen 於 16-06-07 發表
邊間民生?北角民生同九龍嗰間民生小學無聯繫喎。我會揀真光。
九龍民生

引用:請問你最後決定揀邊間?因為我都係已去坑真

原帖由 dw241404 於 16-06-08 發表
請問你最後決定揀邊間?因為我都係已去坑真註冊,而家煩緊去唔去民生註冊.... ...
我最後決定坑真,都好難選擇

你信新制下坑真幼會升幾多上真小呢?我反而怕升得少,我應該會揀民生。

我見你話著重語文能力,咁唔係應該揀民生嗎?

我係坑真用家, 唔覺得新制下會影响真幼升小人數, 而且坑真重視德育及全人發展, 如果你的focus只在語境,坑真確實不是你杯茶, 但我不覺得女兒的英普比別人差, 我們完全沒有幫她溫書進補,但她卻學懂了phonics, 而且亦學識了不少新的vocab, 我認為在我們什麼也沒有幫助之下有這個效果, 學校的語文課程也不見得太離地 , 最重要的是, 坑真是一間非常開心的學校, 我們認識的老師,全都非常用心教導及愛護我們的孩子, 我相信所有坑真用家也很感謝老師們的真心付出

坑真

引用:我係坑真用家,+唔覺得新制下會影响真幼升小

原帖由 sakbbjaijai 於 16-06-10 發表
我係坑真用家, 唔覺得新制下會影响真幼升小人數, 而且坑真重視德育及全人發展, 如果你的focus只在語境,坑真 ...
很感激有坑真用家回覆,我選坑真就是看中學校有愛心,加上之前民幼多功課的新聞都有少少嚇怕了我

引用:+本帖最後由+dw241404+於+16-6-9+22:35+編

原帖由 dw241404 於 16-06-09 發表

你信新制下坑真幼會升幾多上真小呢?我反而怕升得少,我應該 ...
雖然新制,但我估坑幼升坑小都會有優勢。你選民生嗎?小朋友是男或女?

坑真

坑真

小女現正就讀坑真K2。校長、老師們很有愛心。小朋友很喜歡返學,連放假或打風停課時,也說很掛住老師、想返學。坑真不是主打「谷學術」,是著重德育、希望小朋友喜歡上學、愛學習。K1&K2英文一星期一堂NET,K1下學期開始教少少phonics ,現在我囡囡k2下學期,已經喺學校學咗9成letter sounds。K1&K2普通話一星期一堂,最近K2下學期,見我囡囡講俾我聽「a」嘅四聲,應該係開始教普通話拼音。功課方面,K2上學期開始有少少功課,K2下學期就差不多日日有功課,但功課量合理,通常每日1-2樣。或者會有家長覺得坑真教得慢,其他私幼已經一早教哂,但我就覺得ok,學校係因應小朋友年紀施教,教嘅嘢係佢哋嘅能力範圍之內,令佢哋有自信。

引用:小女現正就讀坑真K2。校長、老師們很有愛心

原帖由 tam_bb 於 16-06-12 發表
小女現正就讀坑真K2。校長、老師們很有愛心。小朋友很喜歡返學,連放假或打風停課時,也說很掛住老師、想返 ...
謝謝回覆,聽完更加覺得坑真不錯

我囡讀緊K3. 坑真中文水平一點也不差。係冇默書嘅環境下,都學識不少中文詞語。

kk1025 發表於 16-6-10 02:36
雖然新制,但我估坑幼升坑小都會有優勢。你選民生嗎?小朋友是男或女?

...
係女仔,其實係好難揀,但我覺得個囡比較鍾意英語環境,所以民生每日三小時都有NET可能比較適合。加上我覺得我應該唔會搬去港島,所以雖然坑真既升小比例,升中派位甚或DSE成績都較好,我都決定揀民生。

其實民小同真小應該都未必係我想個囡小學讀既,小學應該都會出去考。但因學之園同St Cat對我黎講都太貴啦,而KV又冇乜英文語境,所以揀間叫做冇咁淺而又有NET既半龍,希望到時真係能夠進可攻退可守吧﹗

‹ 上一主題|下一主題