用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當年今晚⋯⋯小一放榜前夕
go

當年今晚⋯⋯小一放榜前夕

仲記得心情緊張到不得了,擔心第二日放榜嘅結果。個個家長都話要準備叩門嘅資料,我只係影印曬需要嘅文件,準備咗相片,郵票,信封,文具,列印曬各學校叩門申請表。不過仲未準備親手撰寫嘅叩門信。當晩不斷update EK嘅資料,瀏覽各學校嘅網頁,點都係瞓唔着,仲計劃定叩門嘅先後次序。
星期六早上,我哋兩公婆決定晏啲先去睇結果,希望唔使排隊。九點左右,同學家長便開始在WhatsApp群組報告各區嘅排隊情況,好多區都要打蛇餅去攞放榜結果。
我哋就同小朋友安安樂樂食個早餐,跟住送埋小朋友去畫畫班。我哋決定唔帶小朋友去接受這個恐怖經驗,兩公婆自己面對可能嘅失敗,調整好心情先去接小朋友放學。
陸陸續續好多家長公布佢哋嘅結果,好多同學都派唔到第一志願,即刻返幼稚園搵校長寫信。
11點幾,真係懷着戰戰兢兢嘅心情走入去派位中心。嘩!竟然一個人都冇,唔使排隊不特止,職員仲好誠懇咁指導我地喺邊度攞結果。職員俾張小一註冊證我嘅時候,我都唔知係邊度睇派咗邊間學校,當佢講比我聽派到第一志願嘅時候,仲要為自己聽錯。今晚,我同小朋友回憶返當日嘅時侯,佢仲記得媽咪接佢放畫班嘅時候,好開心話比佢知派左一間好的學校。
今年嘅家長們,仲有幾個鐘頭,祝願你哋個個都派到心儀嘅學校。希望你哋同小朋友都有一個開心嘅回憶。
每年都會聽到有啲家長係派位中心責怪自己個小朋友唔叻,所以派唔到好嘅學校。其實派位真係同佢地冇關係,唔好將呢啲負面嘅情緒轉嫁落小朋友身上。BTW,同學的家長大部份都可以叩番入心儀嘅學校,叩門過程係好漫長,要有耐心及毅力。加油。

回覆:當年今晚⋯⋯小一放榜前夕

多謝你嘅分享!係好美麗嘅回憶!我唔敢幻想會發生在自己身上,怕會失望…anyway,希望大家都加油!為孩子好好努力!

回覆:yunbb 的帖子

多謝分享!今晚時間真係過得特別慢長,令人無法安睡,希望明天大家都有個好既答案

雖然未到我女放榜,但睇完你篇文,我感動到喊,尤其是見到你話調整心情去送小朋友上畫班,我D眼淚就不停流😢

有心人,謝謝你

好高興今年 EK 見返好多正能量,要持續啊

大家relax~~

多謝分享!

喺呢一刻,我驚到想喊

真係瞓唔到,好驚

引用:仲記得心情緊張到不得了,擔心第二日放榜嘅

原帖由 yunbb 於 16-06-04 發表
仲記得心情緊張到不得了,擔心第二日放榜嘅結果。個個家長都話要準備叩門嘅資料,我只係影印曬需要嘅文件, ...
我心裡一直禱告著,很感動,謝謝你

Thanks for sharing

多謝你
好touching EK有咁窩心嘅分享嘅support。
四點幾問老公幾點出發,老公都問我遲小小會唔會好d。有你嘅分享,我明白曬

我老公今朝5點已經起咗身...落地區中心排隊了.....佢份人平日沉著從容又冷靜....在日本地震時,都可以輕鬆買圍行,我就驚到死...
佢昨晚竟然失眠.......
我真係估佢唔到

回覆:lovecupid 的帖子

祝你地順利!

醒目開學勳章

引用:我老公今朝5點已經起咗身...落地區中心排隊

原帖由 lovecupid 於 16-06-04 發表
我老公今朝5點已經起咗身...落地區中心排隊了.....佢份人平日沉著從容又冷靜....在日本地震時,都可以輕鬆 ...
5am???
佢排唔排到第一呀???

仲有一個鐘多D,保佑!

回覆:CherChar 的帖子

我都訓吾到

回想舊年等方榜心情,真是戰戰兢兢,一路上住ek 見到各區報喜,真係有衝動想打尖攞成績,哈!今年準小一家長,加油呀!為你們打氣!

排第一。緊張到....帶蚊怕水,橩仔....