用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於呈分試補考問題
go

關於呈分試補考問題

我小朋友學校今日開始呈分試,3/6-8/6考試,有同學病左無返,我哋學校可以補考,我認識的一個同學昨天開始發燒,但今天早上已退燒,但佢媽咪知道學校有得補考,於是就乾脆請病假,佢媽咪仲同我講:個女發燒都無點溫過習,反正有得補考就唔返啦!今日係考中文,考完之後有些家長就WhatsApp討論題目了,而且通常補考係考完其他科之後先補的,9號係端午節假期,即係佢最快都係下星期五先補考中文,我有一個問題想問:咁嘅情況即係佢比其他同學有多一個星期的時間溫習,而且咁多日佢好可能或多或少會聽到一些考試題目,這樣是否對其他同學不公平呢?其他學校對於呈分試病假係點樣處理嘅呢?

回覆:tracy0927 的帖子

引用:我小朋友學校今日開始呈分試,3/6-8/6考試

原帖由 tracy0927 於 16-06-04 發表
我小朋友學校今日開始呈分試,3/6-8/6考試,有同學病左無返,我哋學校可以補考,我認識的一個同學昨天開始 ...
有同學未考家長gp就唔應該討論試題,可以温馨提示下有同學未考。至於補考方法每間學校處理不一,有學校有醫生紙唔打折,亦有學校幾日未考就唔比補考,都有聽聞有家長會响呢d位諗方法/出古感,但家長唔好諗呢d,其實學校係有完善機制去處理,可能結果未必係佢想像中。所以唔好理人地啦,盡力做好自己就可以。Good Luck.

tracy0927 發表於 16-6-4 00:17
我小朋友學校今日開始呈分試,3/6-8/6考試,有同學病左無返,我哋學校可以補考,我認識的一個同學昨天開始 ...
各校處理方法不同,我個間就先打個八折,所以病住都去考,最多被人隔離

回覆:關於呈分試補考問題

我仔間學校,呈分試不設補考

试後三天內完成補考
呈分試補考卷不同

回覆:關於呈分試補考問題

呈分試我無研究,但平時考試都係用唔同試卷,另外分數會打折。呈分試應更加嚴謹。

我都同意家長唔好諗太多,自己小朋友考好個試就得。學生考試期間病假,學校自有安排,唔駛諗太多。

人地真係病喎,樓主要咁計較咩,發燒返學傳染開去咁你會唔會高興 d ,唉…

你諗到學校都諗到, 無咁易比你搵JETSO, 如果個個都係咁, 下次再呈分時, 個個都請病假!!!!,

我女間小學後補呈分試份卷唔同,所以唔會唔公平。 病左都唔想,至於多幾日温, 但又會多幾日心理壓力,而且自己一個考或兩三個考的壓力總比平時一班人考較為大。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+tracy0927+於+16-06-04+發表

原帖由 gracelam 於 16-06-04 發表
我女間小學後補呈分試份卷唔同,所以唔會唔公平。 病左都唔想,至於多幾日温, 但又會多幾日心理壓力,而且 ...
其實小朋友當日都考慮到哩個問題,同媽媽講想回校考試,唔想補考的時候人少俾老師睇實曬,只是媽媽覺得個女無溫過習就阻止佢返學,個女已經校服都換好了。

補考分數應該會打折扣,而且份卷應該同原本嗰份唔同。 未必有著數,不過病都考試咪仲容易出錯。

回覆 teddykin414 的帖子

Ours is same!