用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?
樓主: JVE
go

St Joseph 和喇沙有得叩門嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+mamingyin72+於+16-6-30+11:41

原帖由 mamingyin72 於 16-06-30 發表
即係今年插小二成功?

Sorry, 我有點兒confused!

其實我係講我朋友的例子(不是fd的fd), 當中細節或有不足之處。大家唔相信都無所謂, 因為就算我post埋相,公開小朋友資料(當然不會咁做), 亦會有人處處質疑, 只會沒完沒了, 所以不會再作解釋了, thanks !!!

只嘆何解EK會越來越少人分享, 現在總算明白了 !!

回覆:Soundervolt 的帖子

上年小一叩門入呀,而個比賽係今年1月先參加。之前唔係拎依個網球獎項叩門的。

引用:上年小一叩門入呀,而個比賽係今年1月先參

原帖由 mamingyin72 於 16-06-30 發表
上年小一叩門入呀,而個比賽係今年1月先參加。之前唔係拎依個網球獎項叩門的。

...
Thx !
那麼這個比賽成績跟本不可能在上年小一叩門時係任何方式展現出來。
所以叩門成功與否又跟這個沒有任何關係。

多謝妳的資料,十分有用。
希望妳不介意別人多問是希望求證。
因為網上太多資訊,而得確有好多朋友們(包括我自己)全盤信賴這些資訊,而沒有去核實內容的可信性。

如果網上的資訊可信度越高,這是大家的福氣

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-06-30+發

原帖由 Marco2010 於 16-06-30 發表
Thx !
那麼這個比賽成績跟本不可能在上年小一叩門時係任何方式展現出來。
所以叩門成功與否又跟這個沒有任 ...
我不是介意答大家嘅問題,而係有部分人的態度很差,我得到很多不禮貌的質詢,我想說大家就算抱有懷疑時發問,希望亦能保持禮貌,在討論區內大家也能互相尊重,有禮貌的提問我是很樂意回答的。

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-06-30+發

原帖由 Marco2010 於 16-06-30 發表
Thx !
所以叩門成功與否又跟這個沒有任 ...

網上討論難分真假,但有合理與不合理之分,若果揸住幾張商業機構舉辦嘅幼稚園田徑比賽,網總舉辦嘅Spongy Ball證書(喇小根本冇網球會或校隊)叩得到喇沙門就真係十分利害。絕對同意何解EK會越來越少人分享, 現在總算明白因為太多來自「朋友」嘅資訊,令到同我一樣係真正用家都唔敢上嚟參加討論。

mamingyin72 發表於 16-6-30 11:59
其實我係講我朋友的例子(不是fd的fd), 當中細節或有不足之處。大家唔相信都無所謂, 因為就算我post埋相,公 ...
只是路過,見大家咁有火花,又撘下咀。
我相信神校d校長能識別到有代表和人有我有的奬項,就以你的描述,我都會有些質疑,或許某某些原因你fd 不能將事實的全部講哂比你聽都未定呢。

MrBeast 發表於 16-6-30 13:23
只是路過,見大家咁有火花,又撘下咀。
我相信神校d校長能識別到有代表和人有我有的奬項,就以你的描述,我 ...
可能係家長手揸一叠證書....以為係憑呢叠證書取錄既誤會例子
5...6歲人仔真係好難判斷佢係某方面運動係好有天份能力...只可以證明佢父母係好有心又有財力去裁培佢
這亦可能係優勢獲取錄既原因~~~

引用:Quote:原帖由+Marco2010+於+16-06-30+發表T

原帖由 Soundervolt 於 16-06-30 發表
求證過程係需要腦部運動,有助減低腦退化。
而且debate的過程中,亦可以增加自己EQ與及接納不同意見的容忍量。

所以以上有著莫大的益處,大家和而不同。
深信事情只會越辯越真,對大家絕對是一件好事。

Btw, 方間的幼稚園運動會比賽,我試過只有4個人參與,所以一定拿到獎杯或獎牌,而且加多八十大元就可以幫你出張證書。
我再深入了解,其實兩個大會都是同一公司運作,只不過梅花間竹安排賽事以便吸納更多渴求證書的家長朋友們。

這一一門低風險而高回報生意。
大家有興趣可以聯絡我just joking

hppa  by mr. tsui?  發表於 16-6-30 17:01
Soundervolt  獎牌加$100,獎杯加$300?  發表於 16-6-30 14:30

獎牌加$100,獎杯加$300?

又不至於豬肉到比錢買賣禁過份.
不過1-8都有獎, 有時部份項目只有幾個人玩, 所以必定"被中獎"
參加1個項目最近加到100項, 越多越平. 另外"被中獎"必然想要CERT, 就加80元一張.

一個小朋友玩5項, 加上CERT就七,八蚊.
不過有D家庭賽, 整家人玩半天都幾好玩架, 不過不要太認真D獎.

所以一個小朋友當花500元, 有一天比賽當有300人(分上下午)
一日就有150,000元.  
而支出就有用NGO名義下租一個政府運動場費用, 加上獎及工作人員(PARTTIME學生)一日薪金.
每月舉辦一次就好了

回覆:mamingyin72 的帖子

網總小網六歲組别的比賽係得啖笑,真係大家鬥開球開得好,冇return, 因為我個仔都有玩。
伸利我個仔今年部有叩呢2間學校

回覆:mamingyin72 的帖子

其實好多個商業機構舉辦咗不同嘅分齡賽,冠亞季軍都係得一個,唔係豬肉獎人人有份,有無代表性就見人見智。

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?

就算係4-5歲小童跑步比賽都堅要跑得快先有冠亞季,無得呃

引用:就算係4-5歲小童跑步比賽都堅要跑得快先有

原帖由 adriantai 於 16-07-02 發表
就算係4-5歲小童跑步比賽都堅要跑得快先有冠亞季,無得呃
首先,小學階段第4都有牌,另外,真係要睇下你參加边D田徑比賽,有D真係小貓每項3幾隻架

回覆:mcl203 的帖子

你留意下出邊幾個跑步比賽人數同時間。而且少人就代表嬴到?以跑30米計:3-4歲9.x秒,4-5歳8秒內,5-6歲7秒頭,跑吾到呢D時間吾洗諗頭3名

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?

要贏真係咁易? 肯定吾係。不過我覺得學校吾睇。但跑到以上時間係好快~

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-6-30+13:23+只是

原帖由 mcl203 於 16-06-30 發表
可能係家長手揸一叠證書....以為係憑呢叠證書取錄既誤會例子
5...6歲人仔真係好難判斷佢係某方面運動係好有 ...
有財力又肯裁培已經係最重要因素之一

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-07-02+發表

原帖由 mcl203 於 16-07-02 發表
首先,小學階段第4都有牌,另外,真係要睇下你參加边D田徑比賽,有D真係小貓每項3幾隻架

...
同意,要用比賽成績證明實力,最重要係比賽本身嘅認受性。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-06-30+發表可能

原帖由 adriantai 於 16-07-02 發表
有財力又肯裁培已經係最重要因素之一
又似係噃,不過,4-5歲真係幾晒錢,好多都仲未知乜係比賽

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-02+發表首先

原帖由 Soundervolt 於 16-07-02 發表
同意,要用比賽成績證明實力,最重要係比賽本身嘅認受性。
其實係要睇時間

‹ 上一主題|下一主題