用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果唔係讀ESF Kinder... 仲可以考入ESF Primary 嗎? ...
樓主: Peasmama
go

如果唔係讀ESF Kinder... 仲可以考入ESF Primary 嗎? [複製鏈接]

引用:既然無位,但㸃解係網上仲話有位叫人apply

原帖由 Kayinden 於 16-06-03 發表
既然無位,但㸃解係網上仲話有位叫人apply呢?照計又non-selective, 又吾洗特別簡人收。

...
每年一定有人走,永遠有機會插班,視乎幾多人報名,但留意year 1間間都冇位

引用:+本帖最後由+c200+於+16-6-3+11:45+編輯+\

原帖由 c200 於 16-06-03 發表

回覆 964000 的帖子
如果ESF kindergarten 學生能pass Y1 interview, 但catchment zone入面的小學冇位,會放在waiting list? 定係會派去其他ESF小學?

回覆 hanglai 的帖子

兩種情況都有!但根據咩而轉介到其他catchment zone ESF 小學...我估根據排位(只是估計)⋯⋯我小朋友就係呢個情況

引用:回覆+hanglai+的帖子 兩種情況都有!但根

原帖由 workmama 於 16-06-03 發表
回覆 hanglai 的帖子

兩種情況都有!但根據咩而轉介到其他catchment zone ESF 小學...我估根據排位(只是估 ...
你小朋友是那間Esf kinder ? 由那個zone 轉去那個zone ?

回覆:如果唔係讀ESF Kinder... 仲可以考入ESF Primary 嗎?

如果你唔係讀esf kg, 報咗名都唔一定有得interview, 係讀Esf KG先一定有得interview, 其他人KG報咗名可能白比錢!

回覆 貝珠 的帖子

係英基幼稚園.由SJS 去BHS.

回覆:workmama 的帖子

Wow! I prefer BHS rather than SJS!

引用:回覆+貝珠+的帖子 係英基幼稚園.由SJS+去B

回覆 貝珠 的帖子

係英基幼稚園.由SJS 去BHS.
That's good. 我住ma on Shan , 就快K1, sjs 收唔哂,RC 比較selective (compared to other Esf as I heard) , 呢兩間唔收有排煩。但我想問你,Esf 幾時inform 你可以去bhs ? 如果到我女考year 1 果年,我會報其他IS , eg CAIS, anfield 等,如果有幸其他學校收左,要俾一畢留位費,debenture 之類。如果英基好遲先話有位,我又鍾情英基,又要冇一畢錢。

回覆:貝珠 的帖子

我仲大鑊過你,我仔而家已經讀緊K1 WKS, 但啱啱AISHK 又收咗佢明年2月讀reception, 如果係waiting, 我都唔知仲等唔等佢waiting好

回覆 貝珠 的帖子

我好明白!我就係呢個case , CAIS 原先收左但5月ESF 通知,我最終揀BHS.

引用:回覆+貝珠+的帖子 我好明白!我就係呢個ca

回覆 貝珠 的帖子

我好明白!我就係呢個case , CAIS 原先收左但5月ESF 通知,我最終揀BHS. ...
預左要比寃旺錢,最慘有D要比6位數debenture ...

引用:Quote:原帖由+workmama+於+16-06-03+發表回

原帖由 964000 於 16-06-04 發表
預左要比寃旺錢,最慘有D要比6位數debenture ...
個d debenture 唔會呑左你既通常,不過都扣20%左右手續費

引用:如果你唔係讀esf+kg,+報咗名都唔一定有得in

原帖由 momofish2002 於 16-06-03 發表
如果你唔係讀esf kg, 報咗名都唔一定有得interview, 係讀Esf KG先一定有得interview, 其他人KG報咗名可能白 ...
不對!如果讀ESF kinder 係DC/RC 一定有得in 其它ESF 未必有得in

回覆:luckyveronique 的帖子

但根據wks 年報,99%wks 學生都入得返esf 的,雖然不是全部sjs...所以esf kinder 其實好大機會

引用:Quote:原帖由+momofish2002+於+16-06-03+發

原帖由 c200 於 16-06-04 發表
不對!如果讀ESF kinder 係DC/RC 一定有得in 其它ESF 未必有得in
咩不對,你有無睇清楚我寫咩,如你讀ESF KG就一定有得去ESF primary interview, 如果讀'其他幼稚園',不是其他esf幼稚園, 係其他機構幼稚園,比錢報名apply ESF primary, 唔一定有機會有得interview, 這個遊戲我囝前年玩過,佢以前讀Boxhill KG, BOXHILL 同學好多比咗$2000 applied SJS 都無得in,唔明你講咩不對,我只知今年更加難,有兄弟姊妹讀緊都唔一定收!

回覆:momofish2002 的帖子

兄弟姊妹不收系面試表現不達標,不是因為多人所以不收。兄弟姊妹在priority list 3.一定有得in (year 1)

引用:兄弟姊妹不收系面試表現不達標,不是因為多

原帖由 lui 於 16-06-04 發表
兄弟姊妹不收系面試表現不達標,不是因為多人所以不收。兄弟姊妹在priority list 3.一定有得in (year 1)

...
係咪面試不達標我就唔楚,朋友都唔會講,只知家姐讀緊ESF primary, 個細佬讀ESF KG都考唔到入ESF primary, 要讀第2間IS!

momofish2002 發表於 16-6-5 10:35
係咪面試不達標我就唔楚,朋友都唔會講,只知家姐讀緊ESF primary, 個細佬讀ESF KG都考唔到入ESF primary,  ...

sibling 去了面試,考唔到,唯一理由係不達標。
或者你認為有乜原因?
提醒大家,所謂 priority ,只係 "優先面試",並非"優先取錄"。

引用:Quote:momofish2002+發表於+16-6-5+10:35+

原帖由 nintendo 於 16-06-05 發表
sibling 去了面試,考唔到,唯一理由係不達標。
或者你認為有乜原因?
提醒大家,所謂 priority ,只係 " ...
我唔需要認為,亦都唔需要追問人原因,人哋考唔到已唔開心,何必要知咁detail!

唔要 details,咁 EK 可以執咗佢。
My point was, the interview procedure was generally a fair process.
Most people passed interview, but the problem was they were put on waiting list.
I can feel the stress for these family.
If a kid failed the interview, then he failed.
Has nothing to do whether it is that hard.

‹ 上一主題|下一主題