用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 ...
樓主: soscso
go

何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

回覆:何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-03+發

原帖由 SoLM 於 16-06-03 發表
你覺得這「名校」生有什麼過人之處?以領導以言,不以技能而言!啊!忘了你也是「神校」家長?但又如何?以 ...
我再次聲明阿仔讀緊並非甚麼「神校」,而係普通津校一間,只有愚昧嘅人先至會去標籤學校。我講嘅有人「主觀偏見」亦是以事論事。小朋友嘅世界其實好簡單,行為上冇乜分名唔名校之分,只因為閣下戴著有色眼鏡睇名校先至會有咁嘅偏見,我相信如果閣下唔知呢位小朋友係聖提學生,而係一間普通小學,閣下嘅言論會大有不同,呢尐咪主觀偏見囉。

引用:Quote:原帖由+soscso+於+16-06-03+發表好同

求學真的不是求分數,是學做人。
求學真的不是求分數嗎?認真信呢句並執行的家長應該唔多。

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-03+發表你覺得

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-03+發表求學真

引用:Quote:原帖由+Dolphinmom+於+16-06-03+發表

高分低能有咩用?
高分唔一定低能,大把人文武全才,自理能力一流。反而入了band3中學,就要提前學做人去適應下呢個社會大學啦。

回覆 Soundervolt 的帖子

你同呢D人講㗰氣 ,佢覺得衆人皆醉我獨醒。

siden  其實係呢度泡得內嘅網友一早已經唔會理佢講乜  發表於 16-6-3 22:32

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 你同呢D人講㗰氣

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-03+發

你又錯啦!佢的的確確是沒有領導力而其他學校又的的確確很出色。請問你有沒有看過這集?

很多EK家長會用「 ...
剩係A組組長喺組員情緒不穩之下挺身而出,行先為組員打頭陣已經對一尐10歳嘅小朋友唔簡單。不過您閣下戴咗有色眼鏡,又經常講言論自由,就冇得好講。BTW,相信我得罪其他人應該唔會多得過閣下,呢個亦都係事實

回覆:Soundervolt 的帖子

撐你!小朋友世界其實好簡單,不要用有色眼鏡看甚麼名校不名校,很多時候只是有d古怪家長的心魔!

呀網友自己果檔無乜生意...走咗黎呢邊谷生意乎

siden    發表於 16-6-3 23:48

Soundervolt 發表於 16-6-3 22:30
剩係A組組長喺組員情緒不穩之下挺身而出,行先為組員打頭陣已經對一尐10歳嘅小朋友唔簡單。不過您閣下戴咗 ...

絕對同意 Soundervolt , 「挺身而出」個下真係做領導的其中一個好重要的因素。自己係公司做野, 同事們好多時都係縮下縮下, 有幾多人可以好似個組長咁勇敢, 改次序自己上先。喊又係正常喎, 自己細個打波, 練左幾個月去比賽, 當然唔係奧運會, 只不過係D卜<爛鬼>校際比賽, 無論輸好贏好, 總會想喊一場, 因為自己真係付出過、努力過。

再講自理, 我覺得聖士提反也不弱, 特別是寄宿生, 要晨咁早起身, 要自己摺被。比起一些父母在職, 全靠家傭照顧的小朋友, 我又覺得聖士提反嘅小朋友一D都唔輸蝕。

好希望將來個幾集, 介紹多D 浸信會天虹小學、香港學生輔助會小學、亞斯理衞理小學 嘅好野比大家知

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:老實說,一班小朋友為了個爛鬼比賽勝負看得

原帖由 SoLM 於 16-06-02 發表
老實說,一班小朋友為了個爛鬼比賽勝負看得這樣重;學校同家長真的是要檢討下自己點樣教!贏?我感到他們很 ...
我同你一樣睇法,見到班小朋友為左可能輸或輸,竟然喊曬,當堂打個突,名校生,點解咁weak. 唔係應該培養到好堅強咩!

各'名校'入學面試,從今以後應該加一項考驗,就係一定一定唔可以喊!!!一喊就係弱者,立刻出局!

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-02+發表老實說

引用:Quote:原帖由+catiou627+於+16-06-04+發表

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-04+發表對呀!

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-02+發表老實說

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-06-04+發表可否