用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 ...
樓主: soscso
go

何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-06-03+發

原帖由 SoLM 於 16-06-03 發表
你看這人不停地針對本人
點解我覺得佢係以事論事? 我咁講會唔會係人身攻擊?

夠啦, 一人少句. 本來係一個值得討論嘅POST, 如果變成互相攻擊然後被封就太可惜喇.

其實十一歲人仔,輸左喊好正常。回想自己十ㄧ歲時的世界“黑白分明”,同學們不是著緊,就是軟皮蛇。隨着人生的閱歷漸多,才開始明暸灰色地帶的出現。eg 小時候,媽媽十分着緊我的學業,默書80分也打。到了我自己的女兒六個月時,她患上了末期肝癌,瘦弱擅抖的手握着我的手説:“凡事也不要要求太高,讓你女兒快快樂樂,健康成長就好。。。” 所以人生是要用時間來體會的,十一歲人仔努力左,輸左,咪喊囉!小孩子沒有錯誤,那有接受教育的機會?努力過後,輸贏得失一笑置之,也不是每個成年人也做到吧?有錢冇錢名校非名校的十ㄧ歲也是小朋友,不用要求他們似成人處理事情呢!

Stop giving any response to him/her…..totally meaningless, but lower our EQ/IQ.

引用:夠啦,+一人少句.+本來係一個值得討論嘅POST

引用:夠啦,+一人少句.+本來係一個值得討論嘅POST

引用:其實十一歲人仔,輸左喊好正常。回想自己十

除了至親,人生沒有什麼值得哭。

人生係不同階段會因不同的事而哭。

BB飢餓時會哭、幼稚園生會因為朋友仔唔肯同佢玩而哭、小學生會因輸掉比賽而哭、中學生會因失戀而哭、成人會因睇傷感戲時而哭、... ... ... ... 哭還有好多原因。

哭是成長一部份,哭是因為經歷了一些不愉快的事情經歷對人的成長是很重要!

不懂得哭的人,如何懂得什麼是笑,什麼是喜 ... ... ......

引用:+本帖最後由+ppmmbb+於+16-6-3+13:45+編輯+

引用:+本帖最後由+ppmmbb+於+16-6-3+13:45+編輯+

引用:S+S音樂比賽個+part+最好睇一來睇到同學的

原帖由 chocolatebean 於 16-06-03 發表
S S音樂比賽個 part 最好睇

一來睇到同學的多才多藝,好似隨隨便便都有個演奏級係隔離,聲樂訓練既又有, ...
在EK才知道這個真人騷節目,真係好好睇尤其第三集值得推介,我已推介俾我啲谷友

回覆:何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

好好睇 ssp 音樂比賽那部分、我睇到眼濕濕。對比賽重視有要求才㑹哭、最後隊長話佢喊係因為感動!好成熟!

我曾是運動員、所以非常明白佢、哭是因為情緒發洩、對比賽的重視、執著和熱情。

如果有人話d 小朋友喊係因為佢地EQ 低、家長管教無方、相信他絕未曾試過為一件事或比賽努力不懈地練習。

wowowou  我曾是運動員、所以非常明白佢、哭是因為情緒發洩、對比賽的重視、執著和熱情。x2   發表於 16-6-6 13:42

引用:好好睇+ssp+音樂比賽那部分、我睇到眼濕濕

原帖由 Bmwbobo 於 16-06-03 發表
好好睇 ssp 音樂比賽那部分、我睇到眼濕濕。對比賽重視有要求才㑹哭、最後隊長話佢喊係因為感動!好成熟!
...
人講人話!

引用:好好睇+ssp+音樂比賽那部分、我睇到眼濕濕

引用:我不懂為什麼這麼多家長看不到,或是一看到

原帖由 SoLM 於 16-06-03 發表
我不懂為什麼這麼多家長看不到,或是一看到「名校」就盲目追求,只懂人云亦云?!

...
我不懂為什麼這麼有家長看不到,或是一看到「名校」就盲目反對,只懂主觀偏見?!

原帖由 cmchang0927 於 16-06-03 發表
其實十一歲人仔,輸左喊好正常。回想自己十ㄧ歲時的世界“黑白分明”,同學們不是著緊,就是軟皮蛇。隨着人 ...
好感動!謝謝你的分享。

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-03+發表我不懂

‹ 上一主題|下一主題