用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」 ...
go

何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

睇到現時為止, 真係感受到何謂贏在起跑線。其中一間小學有小五學生嘅鋼琴係演奏級, 傷心時互相慰問係講英文, 英文課上堂唔係學英文, 係學英國文學。

其他三間真係有點被比下去。希望餘下幾集這三間可以 show 下 quali 。努力呀!

唔知大家有冇睇? 同唔同意呢?

引用:唔知大家有冇睇?+同唔同意呢?

原帖由 soscso 於 16-06-01 發表
邊集? 邊間學校? 等我睇睇先!

ssc咁貴學費,家長一定比得起錢栽培小孩各方面。呢D其實在英國如是(有錢人讀private schools, gcse and gce results比public schools好好多倍)、星加坡如是(住在豪宅區的學校名氣會較高)、中國也如是(有錢人讀重點中學)、看電視劇的日本、韓國也如此。。。

回覆:何謂贏在起跑線 ViuTV 「同2047特首上學去」

聖士提反書院附屬小學 vs 浸信會天虹小學 vs 香港學生輔助會小學

起步起得好唔一定贏,不過肯定好大機會贏,唔講成績,假設你係一綫小學舊生搵執25分,你煩少幾個月,慳左d心血同時間去親子,小朋友都開心過人地啦,呢d咪又係贏在起跑線

係咁架啦,有錢有資源係唔同d,都無謂比較...

我覺得贏在起跑線每個人定義唔同,可能貴族學校學既野比一般深,但不一定樣樣野都比我地所謂平民叻,even自理都未必掂

我是平民,但係我有限資源之下也希望孩子起步順利一點,好正常啫。

入聖士提反小學現在先要比200粒入場費wor
家底一定要有番咁上下
呢D吾係「贏在起跑線」
係「贏在受精時」

silvertiny    發表於 16-6-3 11:46

這個節目好好睇,貴族小學的學生小小班際比賽都唔多輸得起,有個仲喊到失控。當然他們擁有無限資源,但是生命力和抗逆力未必和他們擁有的資源成正比。

Chirley    發表於 16-6-23 17:57
silvertiny    發表於 16-6-3 11:47

引用:這個節目好好睇,貴族小學的學生小小班際比

引用:Quote:原帖由+socute+於+16-06-02+發表這個

引用:+本帖最後由+soscso+於+16-6-1+23:01+編輯+

睇到現時為止, 真係感受到何謂贏在起跑線。其中一間小學有小五 ...
人生就是這樣

依個節目睇到学校多D真實情況,學生表現等,好過淨係開放日只看到好嘅一面

睇到我都好茅循..要起跑WIN定人生WIN??,一個人對得失個比重係點?WIN左係未會快樂??人在高處是否LONELY??

有睇, 值得一看.  

赤柱私校既學生都好醒目, 多才多藝, 輸唔起但佢地好明白要學習輸得起. 位隊長既表現相當成熟.
亦好欣賞學校放手俾學生自己組織同準備比賽.

片中津校既學生未必有0甘多才多藝, 但自理能力佳, 友善坦誠, 充滿童真.

喜歡片中拍攝天水圍跨境學生放學回家同埋返學的真實情況. 可以多了解跨境學童的情況.

引用:唔知大家有冇睇?+同唔同意呢?

我有睇,好同意!

不需要特別強調是咪贏在起跑線,也不需要羨慕。有資源都會栽培子女,不過除了硬件都要注意軟實力。如果我見我的小朋友不enjoy the game 又看得失咁重,我會好擔心兼要開導,個人認為能承受壓力兼抗逆始終比考到鋼琴演奏級重要。

引用:不需要特別強調是咪贏在起跑線,也不需要羨