用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小童配戴夜間戴矯視隱形眼鏡
go

小童配戴夜間戴矯視隱形眼鏡

各位好:

小女現10歲, 請問如小童配戴夜間戴矯視隱形眼鏡效果好嗎?
眼睛會容易發炎嗎? 每晚要戴多久? 一年需幾錢呢?
是否要由眼科醫生處配鏡嗎?

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆:AppleChow 的帖子

我囡囡已戴了1年半了,so far 無發炎過,每晚最好戴8小時以上(效果最好), 價錢上落都頗大,幾千至兩萬幾都有

Kay1230 發表於 16-6-1 16:01
我囡囡已戴了1年半了,so far 無發炎過,每晚最好戴8小時以上(效果最好), 價錢上落都頗大,幾千至兩萬幾都 ...
謝謝回覆.
請問你是在那處配的? 是眼科醫生或是街店的視光司呢?
約幾錢? 可以PM資料給我嗎?

Tks!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆:Kay1230 的帖子

請問你小朋友幾多歲及幾多度近視?
晚上帶咗 contact lense, 早上真的不用帶眼鏡嗎?

引用:各位好:小女現10歲,+請問如小童配戴夜間戴

原帖由 AppleChow 於 16-06-01 發表
各位好:

小女現10歲, 請問如小童配戴夜間戴矯視隱形眼鏡效果好嗎?
我小朋友吾肯用, 後來配左蔡司個隻鏡片, 不過未去再驗眼, 吾知有冇用呀!

佩戴矯視鏡要檢查眼角膜弧度,太扁平、度數太深都未必戴到,要搵視光師檢查是否合適佩戴。
因為有左大嗰個嘅佩戴經驗,我細女二年班開始一有近視就開始佩戴,度數那時是100+ 左右,大嗰個戴左3年,近視深左50度,細嗰個戴左一年,無深到。
戴矯視鏡風險是有的,例如發炎、眼角膜損等等,我朋友的親戚個小朋友最誇張,眼睛感染阿米巴蟲(我不清楚他們是如何處理)
不過佩戴此鏡都有好多野要留意,例如每晩有充足睡眠(8-10小時),佩戴時間只可以是八至十小時就要除鏡,初佩戴時小朋友可能會唔慣,投訴有啲"銀住"唔舒服,戴鏡時不能卒眼,如果有唔舒服那晚要停鏡,除鏡後要清洗乾淨及用滾水浸泡,定期要去驗眼(初佩時驗得幾密)
好處是瞓醒後睇野清楚,不用戴四眼眼鏡,控制度數好啲,不會深得太快,
壞處是幾麻煩,因為由戴至除及清洗,所有工序都是我做,我不會假手于人,所以要在小朋友瞓覺前回家幫他們戴眼鏡,早上又要早起幫他們除鏡(幾困身)雖然麻煩,但效果我滿意,亦無試過發炎

引用:佩戴矯視鏡要檢查眼角膜弧度,太扁平、度數

原帖由 Barbe 於 16-06-04 發表
佩戴矯視鏡要檢查眼角膜弧度,太扁平、度數太深都未必戴到,要搵視光師檢查是否合適佩戴。
因為有左大嗰個 ...
可以pm我邊間嗎?

回覆 Yanking520 的帖子

巳pm, please check

因為有左大嗰個 ...
是否旺角

回覆 Happyhappylive 的帖子

不是

因為有左大嗰個 ...
可否pm給我,我想要一些資料,謝謝!

Barbe  已pm,pls check  發表於 16-6-13 06:03

回覆:Barbe 的帖子

可 PM 我在那裡嗎

Barbe  Please check pm  發表於 16-6-14 23:46

Pls pm

Barbe 發表於 16-6-4 09:47
因為有左大嗰個 ...
可否 PM資料給我,THX

回覆:小童配戴夜間戴矯視隱形眼鏡

回覆:小童配戴夜間戴矯視隱形眼鏡

我都想知 pm pls

Please PM me

Please PM me, thx!

回覆:chicken 的帖子

可否pm? Thanks a lot

clly 發表於 16-6-16 08:11
散光可以控制嗎?我都想要PM
散光太深不可以