用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 請問崇真係happy定谷的幼稚園?老師有冇愛心? ...
樓主: Okeyma
go

請問崇真係happy定谷的幼稚園?老師有冇愛心? [複製鏈接]

Keroro^_^ 發表於 17-7-17 00:11
我是用家,遇到的幾位老師,我覺得全部都有愛心、有熱誠和有責任感。
不過我知道有家長覺得老師不夠關心小 ...

我都是用家, 可能是你小朋友好彩,我小朋友就無咁好彩,在TT遇到的老師都毫無愛深,經驗又淺,而且學校政策根本不是以愛小朋友為先,講白啲只係一所商業機構而已 $$$$$$$$$$

但無愛心之餘,學術又淺, 是唔谷但又讀得完全 Not Happy既School

ACK學劵制條例谷極有限,EPK就可以討論下。我是舊用家,相信我是好彩的,我仔讀了兩間幼稚園,現在讀津校P2,問他三間那間好,他仍然是喜歡在崇幼上課。他在崇幼期間是給我狂谷的,星期一至星期五興趣班+星期六全日興趣班。上到小學全部停晒,只報了校內他自己選的游水和劍橋英語。崇幼這幾年走了不少老師,學校近年好與壞不得而知,不過好多學校都有這種情況。

我是用家,遇到的幾位老師,我覺得全部都有愛心、有熱誠和有責任感。

想託老師叮囑小朋友飲水/著衫......咩事呀。。。

Okeyma 發表於 16-11-17 17:30
上午班有15分鐘英文,普通話唔記得
下午班有30分鐘英文,15分鐘普通話

請問其他有學券既學校英文同普通話時數大約幾多呢?因崇真上午班每星期75分鐘英文,30分鐘普通話,感覺少左啲。。

cora.ng 發表於 17-8-28 08:49
請問其他有學券既學校英文同普通話時數大約幾多呢?因崇真上午班每星期75分鐘英文,30分鐘普通話,感覺少 ...
其實崇真係騙你架,個個用家都知真實時數不足,少好多!係更少!!!

emalanlan 發表於 17-9-11 13:46
其實崇真係騙你架,個個用家都知真實時數不足,少好多!係更少!!!

咁d時間教什麼?

回覆 bape0060 的帖子

無野教!! 只有" 等",比啲玩具自己玩,睇電視,食野.....

教學語言  

校方招生同入學信明確寫出教學語言:

【ACK (AM) 英語課時數: 每天15分鐘  普通話時數: 每週30分鐘(分2節進行)

ACK (PM) 英語課時數: 每天30分鐘  普通話時數: 每天15分鐘

EPK英語課時數: 每天2小時   普通話時數: 每天1小時】

以上是校方向外公報的,實際上並非如此!

why?
1) 以下是校方給家長的時間表
8:30a.m. –9:00a.m.回校及早會
9:00a.m.–11:30a.m. 按正規課程時間表上課 (睇清楚未?計盡都只有2.5小時,EPK何來每日英語2hrs + 普通話1hr ? 校方連幼稚園水平的加數都錯定是存心欺騙家長呢?)
11:30 a.m.–12:00 noon午膳 (上Keep的學生)或自備小食(不上Keep的學生)
12:00noon–1:00p.m. 參加興趣活動

其實學校係8:30開門,不是上課時間,上午校正式上課時間係 9 am -12noon, 但安排”11:30 a.m.–12:00 noon午膳” 即係點呢?大家明白發生咩事未?為何要遷就佢以另一商營機構之名提供的額外收費業務而縮短幼稚園常規課程?無報讀興趣班或KEEP的學生又點呢?以我所知是一齊縮短,所以每日最多只得2.5小時正規上課時間 (未計校車遲到會再縮短,稍後會講), 對任何一位學生都不公平吧!  $ $ $ $ $ $   (因此,如果讀EPK,一樣是最多得2.5小時上課時間,又怎麼可能是聲稱的2小時英語 + 1小時普通話受課呢?,大家識計啦, 基本加減數而已 !)

2) 校車經常遲到, 遲半小時閒閒地甚至一小時!
有家長說曾向老師反映擔心校車經常遲到會令孩子miss左一些教學內容,然後老師向她說放心,老師會等埋呢啲校車遲到學生才開始正式上課。 好像很貼心,但從另一角度看是懲罰緊一大班準時返學的學生。不去改善校車經常遲到,用縮短課堂時間去遷就似乎是本沒倒置的做法。  然後再減埋茶點,去洗手間,及之前說為遷就額外收費的課外活動及KEEP又減左半小時,因此你估下確實進行常規上課時數有幾多呢?我唔知答案阿!但就肯定有嚴重差距囉!

ACK 英語課一樣時數不足!!!

ACK(AM):

開學第2個星期,家長們從幼兒口中得知每星期只有3天英語課,並不是聲稱的一星5天都有, 家長紛紛討論及表示不滿, 有家長向個別老師查問, 老師說係得3日。  有家長傳聞話可能會每日長左比你補反返呢, 某些家長傳聞咋…. 老師從來無親口同我咁交代過 ,但即使係,點解無預先講,註冊入學時都仲聲稱每日有英文堂! 仲要係家長問先認只得3日,小朋友唔講就唔知,唔問老師就唔講? 為何如此安排?更改安排從無資詢家長同意,每日長左幾多又唔知,有無真係長左又唔知? 小朋友講唔到咁detail,學校唔答,校方自開學至今拒絕公開交待!無任何通告或任何負責人交代發生咩事, 一直只係某些老師向某些家長含糊地說,口講口賠咋,家長不滿又可以點?正所謂已經洗濕左個頭, 家長怕進一步投訴後孩子會被針對….

然後,見到2017-18的招生章程依然聲稱ACK (AM)每天有英語課15min, EPK依然聲稱有 2小時英語時數!   看到這裡有咩領悟?會唔會並非網傳的行政混亂咁簡單? 這是否疑似可能是繼續提供失實招生聲明呢?

聰明的你應該知道答案吧!

有圖有真相

2016~17 年招生資料, 圈住的都是家長門入學後才發現被騙的不實招生資料!

1. ACK 根本不是每天都有英語課, ,
實際每星期只有3天
2. EPK 根本沒有上足2小時英語加1小時普通話
3. 聲明上下午班both 提供KEEP, 但事實只提供給上午班

2017~18 招生繼續以相同手法欺騙家長報讀!

真是-間欺騙家長的學店!

下、唔係嘛、剛收到offer老公仲想讀依間、好似咁乱咁嘅?

Applelin1126 發表於 17-11-27 02:19

讀咗一定後悔,快快逃離

Applelin1126 發表於 17-11-27 02:19

我小朋友讀緊K2 ACK pm class. so far 佢都好開心而且會自己同我講英文同普通話

我好少搵老師但每次家長日老師都好詳細講到阿女需要留意既地方,我自己就好滿意

究竟係點?有些又話好差?有些又話Ok,我都岩岩收到後補offer,要決定了???

Qopozo 發表於 18-1-14 03:21
究竟係點?有些又話好差?有些又話Ok,我都岩岩收到後補offer,要決定了???
...

我起初都有你呢個煩惱
但當你睇真d係有兩位家長不停抹黑崇真
但其他多數人都係話崇真幼係好開心,最後我都take咗崇幼offer

回覆樓主

我都有留意,thanks

Acacacac 發表於 18-1-16 02:36
我起初都有你呢個煩惱
但當你睇真d係有兩位家長不停抹黑崇真
但其他多數人都係話崇真幼係好開心,最後我都 ...

exactly,我女讀了一個學期,好滿意。
小朋友係學校鬧情緒,整親,老師即打電話通知,小朋友都讀得好開心
‹ 上一主題|下一主題