用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小朋友懶惰,有什麼辦法幫她?
樓主: bobo98
go

小朋友懶惰,有什麼辦法幫她?

bobo98 發表於 16-6-1 12:09
除了懶惰,好大原因係冇興趣,對上網睇片就好有興趣,成日都掛住添,不過其實有幾多人係對讀書有興趣㗎,只 ...
我個女同你個女好相似,又係懶惰,成日掛住上網。亞女現在中二,中一第一次UT 由級10名跌到剛一次的UT級50鬆名,我覺得佢自己覺得唔係最差果個,大把人差過佢,而佢口中又成日講自己點努力,都係唔會考得好,但佢小學時差不多年年考第一,令到我心好煩。

回覆 little-baby 的帖子

我個女冇你個女咁叻,她小學時都係級十名內上上落落,尋日開始考試,前日開始感覺到佢認真咗小小,有攞起筆寫下,希望她以後會努力啲。

回覆:王家爸爸 的帖子

極可能討厭讀書,為何討厭就有很多因素!

回覆:小朋友懶惰,有什麼辦法幫她?

我女也是天天上綱
完全不溫習
個人好 pea

我囝囝都係咁上下, 小學時好有目標, 就係要升間好既中學, 到中學就好似無乜方向無乜目標咁......... 成績跌跌跌....佢自己話升到中二由頭黎過, 會跟足d功課,成績..................
而家大考喇, 佢要求我幫佢溫書, 我心諗佢有心溫書當然係好事, 但依懶我到幾時?? 唔通升到大學都要我陪太子讀書??

wendy_jed 發表於 16-6-14 15:59
我囝囝都係咁上下, 小學時好有目標, 就係要升間好既中學, 到中學就好似無乜方向無乜目標咁......... 成績跌 ...
你囝囝比你同佢温書都幾好,起碼你知佢識啲咩,唔識啲咩,但係又唔可以唔放手比佢自己温,真係好難做,其實中學生應該要自己揾一個温書的方法,我會時不時提醒囡囡怎樣係有效嘅温書方法,希望佢温書時有效率啲。

angelguardian  係有效嘅温書方法  發表於 16-6-28 19:33

引用:講冇用,不如動作吧,一家人去做義工,等小

引用:Quote:wendy_jed+發表於+16-6-14+15:59+我

回覆:香香 的帖子

網上有很多,暑假特別多

如果小学成績好,係咪家長同補习老師功勞?奶果小学唔建立好一个良好讀書态度,或者佢唔明讀書係自己責任,以為係為向父母交待就好难上到中学自动波。态度同責任心決定佢既行為~

回覆 香香 的帖子

社區中心,東華三院,保良局辦的社區中心。

回覆 香香 的帖子

我教她温書時一定要寫筆記,因為自己寫過會印象深啲,用列表、列點、mind map等方式先記要點,然後再每點再加以解釋,筆記寫得靚靚地温書都會開心啲,我囡囡開頭都有咁做,做做下又開始懶,有啲科目有做,有啲冇做。

angelguardian  温書時一定要寫筆記,因為自己寫過會印象深啲,用列表、列點、mind map等方式先記要點,然後再每點再加以解   發表於 16-6-28 19:34

考慮要放手啦!懶惰不能用自己衡量,因自己曾放手,放手第一年心都停頓,之後有驚喜,現孩子自由發揮

俾d壓力她,她不達標就cut一樣她所喜歡的。我們就在考試期間換一部低b機給他,令他不能打機,他今次final好努力,雖然結果未知,但肯努力過最緊要。

bobo98    發表於 16-6-18 15:17

可能女仔容易,朋友是男仔,後果是房門爛咗,要去看專業。。。

bobo98  其實男仔女仔都一樣,電話都是他們的命根  發表於 16-6-18 15:21