用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華德學校VS九龍塘華德,邊間好D?
go

華德學校VS九龍塘華德,邊間好D? [複製鏈接]

華德學校VS九龍塘華德,邊間好D?

7    0    0    0

引用:華德學校VS九龍塘華德,邊間好D? +

原帖由 LAMPIKSHAN 於 16-05-31 發表
華德學校VS九龍塘華德,邊間好D?
華德成績好D,九龍塘華德,學校靚D,老師校長nice D。

回覆:華德學校VS九龍塘華德,邊間好D?

留意返新華德b1%好似好低。

成績是舊華好。校舍不用说了吧

兩間升中派位都係0透明度, 有得揀就無謂揀D升中派位透明度咁低既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

侄仔讀緊九龍塘華德,升中band 1%並不如bk講既咁低

JCMW 發表於 16-6-1 11:49
升讀B1中學人數,同B1學生人數可以係兩回事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:兩間升中派位都係0透明度,+有得揀就無謂揀D

原帖由 hkpapa852 於 16-06-01 發表
兩間升中派位都係0透明度, 有得揀就無謂揀D升中派位透明度咁低既學校
好都一早上哂校網

JCMW 發表於 16-6-1 11:49
咁即係幾多

如果有人话六成B1,叩門又多左人了。呢個時刻,當然只有人答低於三成B1

引用:如果有人话六成B1,叩門又多左人了。呢個時

原帖由 wballp 於 16-06-01 發表
如果有人话六成B1,叩門又多左人了。呢個時刻,當然只有人答低於三成B1

...
你爬下舊文,應該3成都冇

wballp 發表於 16-6-1 15:01

...
如果我要叩門, 我一定會話兩間華德都有60%+既B1學生可以升讀B1中學.....

點解, 因為我想多D人去叩兩間華德, 咁我想叩個D就可能會少咗競爭對手囉

hppa   just joking  發表於 16-6-1 16:52

咁應該係,三成都無,寶校兩間

hppa  these two cannot be considered as 寶校  發表於 16-6-1 16:50

wballp 發表於 16-6-1 16:38
咁應該係,三成都無,寶校兩間

未至於寶校, 但如不切實際地高估學校B1比例, 最終只會自食其果.

當其它位於同一中學網而又較具名氣和實力既CSK, 黃宣, 奉基同奉基千禧既升讀B1中學比例都只係3X%-4X%時, 華德又會有幾多呢?

其它既小學如九官, 基華又會有幾多呢?

其實透明度咁低大家得個估字,樓主倒不如比較下校風,支援等等

只知前幾年舊華德超過8xx人叩門,只收8個。
祝好運

回覆:bbqyou 的帖子

嘩,咁誇張

如果純因為升中的透明度,而批評一間學校的好與壞,呢一點我絕對有保留。希望大家仲記得呢2間學校係無中學聯繫的津貼小學,代表我們所有的學生只可以透過直資,自行和大抽獎去選校,學校一級100名學生左右,而且華德叻的學生都會跳船,上年最叻的學生也轉左去LS, 如果大家仲不停講學校真的如大家所講係寶校,我都無話可說。我大仔讀舊華德,細女讀SFA。都要路過搭下嘴。

我想作為家長,不如大家認真d去睇下個升讀英中名單,22間不同的英文中學,我用最差的眼光去睇,假設每間一個收一個和只有全級最叻果22個入左的學校,其實都唔係容易。每年都有幾間1A的學校收,你去數下都就知,如果中學收完覺得貨不對版,還會年年都收呢間小學的學生嗎?我有問過老師我們升band 1學校的比率,佢的答案我好滿意,我都好放心繼續比呀仔在華德升讀。

最後都要答下樓主問題,成績舊校,校舍新校。

引用:如果純因為升中的透明度,而批評一間學校的

原帖由 elvisBB 於 16-06-03 發表
如果純因為升中的透明度,而批評一間學校的好與壞,呢一點我絕對有保留。希望大家仲記得呢2間學校係無中學 ...
可否share 下點滿意?真心想知。謝謝您

九龍塘華德係活動教學嗎?有幾活動法呢?有用家分享下嗎?

‹ 上一主題|下一主題