用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來以前升中有分隊派位
樓主: yee8001
go

原來以前升中有分隊派位 [複製鏈接]

回覆:原來以前升中有分隊派位

平機會告教育局,伸請司法覆核應該是教育局,當年法官的判詞都點出教育局,應該可以有其他外國研究作司法覆核,但當時教育局竟然沒有覆核!

我不知道是陽謀,還是陰謀!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ok3 發表於 16-5-31 13:37
其實嗰個亞媽去平機會嘅目的, 好大機會就係希望人地個仔墊低, 自己個女可以踏住班男仔上. 呢種心態真係.... ...
都唔可以咁講既, 响佢既角度, 佢女女明明係B1, 但因為分咗兩條隊, 就俾差過佢女既小朋友入到好學校, 响佢既角度, 係D男仔踏住佢阿女上, 要佢阿女墊底。

Yanamami  咪就係~~只能夠話佢“人不為己……”而矣~  發表於 16-5-31 17:50

如果佢個女係掹車邊band1,入band2校可能仲可以keep到係前列份子;
否則入到band1校好可能墊底組;
不過有幾多人真係trace佢之後讀書讀成點?
係扶搖直上定比人迎頭趕上?

當年係3個band定5個?

Eat_Sleep_Play  但係人哋個阿媽唔係咁諗  發表於 16-6-5 15:07

回覆 ANChan59 的帖子
無陽謀,亦無陰謀只係單純唔做野姐

其實真係唔應該分隊
而家BAND 1 陰盛陽衰
BAND 3 陽盛陰衰
說明咗男仔追女仔讀好書會多D機會
唔讀書兢爭就會好大

其實同個社會完全一致

long0 發表於 16-5-31 17:41
其實真係唔應該分隊
而家BAND 1 陰盛陽衰
BAND 3 陽盛陰衰
如果日後香港有太多高學歷盛女, 咁唔知可唔可以搵個位家長或者EDB追討呢?

Yanamami  洗乜日後?  發表於 16-5-31 17:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  洗乜日後?

所以我一路都想整個另類統計: 中學畢業生嫁得好比例排行榜

TwinWong    發表於 16-6-1 12:19
Yanamami  家下遲婚,你要可時间追蹤  發表於 16-5-31 19:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-31 18:02
回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  洗乜日後?

嫁娶係雙方意願~除左你話唔同中学可能出品唔同風格学生,出到社会仲有好多其他因素影响~唔似以前目的禁单純,男既只為傳宗接代,女既只求長期飯票。現代社会進展到人对自己既未來同期望会追求好唔同既野,好多想法已变哂,正如生唔生小朋友,女既唔再覚得係—己責任,而係个人選擇一样~十年前覚得嫁唔出好慘,先有剩女一詞,我覚得而家嫁唔出,只会概嘆可以選擇的太少……真正寧缺莫滥~

回覆:yee8001 的帖子

This was the exact reason for my family to favor a boy school some 14 years ago.

yee8001    發表於 16-5-31 22:34

引用:This+was+the+exact+reason+for+my+family+

原帖由 hogwarts 於 16-05-31 發表
This was the exact reason for my family to favor a boy school some 14 years ago.
Me 2.

上有政策,下有對策!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

5kin 發表於 16-5-31 12:09
依家邊仲有人咁得閒做呢d「雙層魚柳包」嘅事吖,
幫個仔backup功課同溫書都用晒d時間,
唔駛父母backup嘅男 ...
真係講你都唔信, 我老細話佢小學時通山跑唔溫書, 考第尾, 學校唔俾考升中試。最慘係佢阿媽响間學校入面做老師, 真係乜面都無埋。阿爸阿媽好辛苦靠人事搵到間中學俾佢讀, 日日又係玩、玩、同玩。到中三緊係俾人踢咗出校。中四入咗間男女校, 因為唔想衰俾D女仔睇, 俾心機讀書, 會考考咗3個A返嚟。真係咁都得!

中三前D男仔腦入面除咗玩, 真係唔知諗乜的。我幼稚園就開始勤力讀書了, 目標係入大學。點知入咗大學之後, 人生十幾年既目標達成, 個人突然無咗目標咁。散晒。

hkpapa852  我中學hea讀, 符碌入到大學先有目標   發表於 16-6-1 11:34

Yanamami 發表於 16-5-31 11:37
就快変母系社会
http://www.am730.com.hk/column-53802
男少女多

大陸和台灣入學年龄都比香港遲一年,男女生發育時間差距就可缩小,問題亦可減輕。
‹ 上一主題|下一主題