用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來以前升中有分隊派位
go

原來以前升中有分隊派位 [複製鏈接]

「女仔贏在起跑線」

請問各位前輩有冇睇過以下呢則新聞?原來以前升中有分隊派位。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140713/18798429

蘋果日報 | APPLE DAILY
2014年07月13日
升中制度重語文 不利男生

■英華小學一批學童昨在入學講座上表演,校方稱學校有培訓學童,家長毋須一早催逼。

【大感不值】
2002年起中一派位男女合併,不再如之前分隊派位,語言能力較高和相對較早熟的女生比男生有優勢,成為第一組別大多數。身為男校校長的林浣心為男生不值,指不少研究證明男女大不同,但學校制度和升中成績計算方法只利女生,促請教育局盡快審視情況,甚至認為「點解冇男生家長去告教育局?」

「女仔贏在起跑線」
林指因有女生家長在98年向平機會投訴,分隊派位被裁定違反性別歧視法例,自此第一組別男女失衡越來越嚴重,致八間資助院校男女生比例幾近3:7。
「所有研究都證明男女天生發展不同,教育方式如果冇唔同,男仔會處於不利位置。主流教學着重語文,男仔不及女仔,因為女仔三歲已開始講嘢唔錯,容易同人溝通。學校唔係為男仔而設,尤其係男女校!」林指男生擅於科學和體育,但升中派位成績沒有包含,只着重女生擅長的語文科。「女仔贏在起跑線,男仔仲一路輸落去」。林引述會計界的醫管局前主席胡定旭表示,可供聘用的人才男少女多,會計界以女性為主,「佢哋結婚生仔後,唔做或轉做兼職」,出現人才不足。
《蘋果》記者  
   0    0    0    0

知道~~RTHK电視節目都做过~~

Yanamami 發表於 16-5-31 07:20
知道~~RTHK电視節目都做过~~
我想睇,等我搜尋吓宜家[size=29.9833335876465px]RTHK电視節目仲有冇得睇返先.

多數英中都係男少女多。
呢個『平等』真係害左唔少男生

yee8001 發表於 16-5-31 01:05
「女仔贏在起跑線」

請問各位前輩有冇睇過以下呢則新聞?原來以前升中有分隊派位。
吓!你唔知架? 你都好後生喎。當時搞到好大件事架。

不過, 我都真係覺得好奇怪, 點解無男仔阿媽去申請司法覆核的。其實, 阿女既阿媽為女仔爭取咗應有既權益, 個個阿仔既阿媽話唔公平, 咁點解阿仔既阿媽無人為阿仔行出嚟呢。都已經十幾年了, 一個阿仔阿媽都無。

YmOra  因為阿囝多數由阿爸理,而阿爸又好少理.EK內阿爸例外.  發表於 16-6-1 10:22

引用:Quote:yee8001+發表於+16-5-31+01:05+「女

原帖由 little_yolky 於 16-05-31 發表

不過, 我都真係覺得好奇怪, 點解無男仔阿媽去申請司法 ...
技不如人,都唔可以輸打贏要 利申,我個果係男仔

晴晴小B 發表於 16-5-31 11:27
技不如人,都唔可以輸打贏要 利申,我個果係男仔
都唔係輸打贏要同技不如人既, 係男仔個腦結構同女仔唔一樣啫, 之前幾十年分兩條隊都相安無事, 依家咪矯枉過正囉, 搞到D top既男女校好似女校咁, 以前大學工科邊有咁多女仔架, 成級得一兩個女仔, 個系花都.......依家真係撞口撞面都係女仔架。

就快変母系社会

男仔應該爭取運動項目不分男女子組別

little_yolky 發表於 16-5-31 10:58

不過, 我都真係覺得好奇怪, 點解無男仔阿媽去申請司法 ...

1998年我仲讀緊書冇留意到呢則新聞>.<

bobbob  真係好年輕,唔怪得  發表於 16-5-31 12:23
little_yolky  好年青  發表於 16-5-31 12:03

依家邊仲有人咁得閒做呢d「雙層魚柳包」嘅事吖,
幫個仔backup功課同溫書都用晒d時間,
唔駛父母backup嘅男仔成績就砌贏咗天班女仔,
無需要擔心比呢個policy影響入band1校嘅機會

再者,因呢個policy先有幸碌入band1校嘅女仔,
有幾多仲可以keep到成績嘅增長追得上同校男生?
(有研究話女生成績增長高峰期係大概係高小至初中,
男仔就後d 响中學高速增長,實際timeline 唔記得清楚)

little_yolky 發表於 16-5-31 11:33
都唔係輸打贏要同技不如人既, 係男仔個腦結構同女仔唔一樣啫, 之前幾十年分兩條隊都相安無事, 依家咪矯枉過 ...
[size=30.3997688293457px]如果男女校D女學生太多小息去廁所咪要排長龍?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-5-31 11:33
都唔係輸打贏要同技不如人既, 係男仔個腦結構同女仔唔一樣啫, 之前幾十年分兩條隊都相安無事, 依家咪矯枉過 ...

工程學系系花最靚!
以前啲男仔確實上到高中就爬晒頭,但而家要響小學就要谷定先,如果唔係連間band 2都無得過你讀(驚比版主ban,加多句先

5kin 發表於 16-5-31 12:09
依家邊仲有人咁得閒做呢d「雙層魚柳包」嘅事吖,
幫個仔backup功課同溫書都用晒d時間,
唔駛父母backup嘅男 ...
之前好似聽過男仔要十五六歲個腦先會開竅?

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-5-31+11:27+技不

原帖由 little_yolky 於 16-05-31 發表
有平機會所謂嘅公平,講都晒氣啦 !

雖然成績佔優係女仔多,不過我仔小學/中學最 top 成績嘅都仲係男仔。

回覆 little_yolky 的帖子

你冇聽過有人罵英華個校長咩:「要D人就男仔發育遲,又唔見D人就下女仔M來也要返學考試D痛苦。」
伸利:我有一仔一女。只可以話,其實我都擔心第日呀女會搵個點樣的老公。

bobbob 發表於 16-5-31 12:21
工程學系系花最靚!
以前啲男仔確實上到高中就爬晒頭,但而家要響小學就要谷定先,如果唔係連間band ...
我仲意女仔多過男仔,想追多個女但驚又係生仔>.<

山海兒女 發表於 16-5-31 13:04
回覆 little_yolky 的帖子

你冇聽過有人罵英華個校長咩:「要D人就男仔發育遲,又唔見D人就下女仔M來也要 ...
......因為我一直無M痛.......所以都唔知痛苦。

yee8001  我次次M痛都要食止痛藥&gt;.&lt;  發表於 16-5-31 13:49

little_yolky 發表於 16-5-31 10:58

其實嗰個亞媽去平機會嘅目的, 好大機會就係希望人地個仔墊低, 自己個女可以踏住班男仔上. 呢種心態真係.....

我諗起阿女学校午膳供应……—年家長話要健康,於是多菜少肉少汁糙米紅米飯禁~跟住有家長投訴难食、乾爭争,小朋友唔鈡意……於是改飯商……之後又有家長話太多汁唔健康……後來又改,因有家長話小朋友慣左撈汁……没完沒了,每年总有一批唔高兴~

Eat_Sleep_Play  咁飯商咪年年改  發表於 16-6-5 15:04
‹ 上一主題|下一主題