用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教如何有趣背乘數表?
go

請教如何有趣背乘數表? [複製鏈接]

請問有有趣既方法背嗎? 謝謝

5    0    0    0

回覆:請教如何有趣背乘數表?

我識9的成數,用手指

醒目開學勳章 王國長老

唔覺有曾經買過九因歌cd,唔覺有趣

唸乘數表的方法係最容易、快捷、有效。有睇過youtube的video,吾係特別好,

醒目開學勳章

無. 不過先背9因歌的2, 5 同10, 之後再背其他.

http://www.books.com.tw/products/0010653476 <-- 升小時我就買左本「128翻翻樂:有趣的乘法表」畀佢睇,但我冇教佢,等小二時學校教先真正去學去記,但佢之前有個概念,唔難上手
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

謝謝各位~

引用:唔覺有曾經買過九因歌cd,唔覺有趣 +

原帖由 Charlotte_mom 於 16-05-30 發表
唔覺有曾經買過九因歌cd,唔覺有趣
那裡有九因歌cd?

背應該無乜捷徑,反而留意背完後可唔可以熟到一問就答得出。我見有D 高小生問佢 9x6?仲係要92.18,93.27... 咁數落去,會影響計幾他數。

我搵兩粒 1-10 嘅骰仔黎邊玩邊背,如果有四粒,可以玩埋計 24呀

tantanmama   多謝介紹, 我即去淘10面骰.  發表於 16-6-2 14:21
neko1234  邊到有得買?  發表於 16-5-31 13:05

A-Mum 發表於 16-5-31 08:56
背應該無乜捷徑,反而留意背完後可唔可以熟到一問就答得出。我見有D 高小生問佢 9x6?仲係要92.18,93.27.. ...
最好係由概念出發,原先我唔想佢背,想佢發現乘數既原理同規律,無奈小二由開始學乘數到考試要考既時間唔多,最後都係要背...

A-Mum  我係有理無理,背左先算,就當唱多隻歌仔  發表於 16-5-31 09:34
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-5-30 12:32
http://www.books.com.tw/products/0010653476
我有買這本書的英文版. 不過都無睇過, 只係叫阿仔背九因歌.

個個小朋友都好好記性, 相信只花多D 時間同工夫, 好E 記到.
重有早D背九因歌,  唔好等老師教先開始學. 乘數應係2 年級學, 我1年級暑假開始背.

A-Mum 發表於 16-5-31 08:56
背應該無乜捷徑,反而留意背完後可唔可以熟到一問就答得出。我見有D 高小生問佢 9x6?仲係要92.18,93.27.. ...
咦? 有骰仔係10點架? 請問响邊度買?

bobbob  10面好似少見啲,我哋反而有粒12面骰仔  發表於 16-5-31 11:25

PY-Sing 發表於 16-5-31 11:10
我有買這本書的英文版. 不過都無睇過, 只係叫阿仔背九因歌.
買左唔睇?
我唔係因為記唔記到既問題,係為左之後運用既問題

同埋我係唔會預先教學校會教個d,只會教學校唔教個d,學校教個d自己學就得,但生活上太多學校唔會教既野

引用:+http://www.books.com.tw/products/001065

原帖由 MASAYA 於 16-05-30 發表
http://www.books.com.tw/products/0010653476
請問覺得呢本書值唔值得買?內容有趣嗎?我都心思思想買 是不是小朋友一年級開始睇?

little_yolky 發表於 16-5-31 11:19
咦? 有骰仔係10點架? 請問响邊度買?
淘寶有好多選擇架,揾D 賣桌遊嘅舖頭,可以買埋其他遊戲,加埋骰盅仲好玩

little_yolky  弊!我完全唔知你哋講緊乜  發表於 16-5-31 12:02
MASAYA  兩個二都開你   發表於 16-5-31 11:43
bobbob  玩大話骰?  發表於 16-5-31 11:42

回覆:mypineapple 的帖子

我仔係睇小恐龍家族dvd,睇兩三次就記得晒,你可以一試。

tam_bb 發表於 16-5-31 11:35
請問覺得呢本書值唔值得買?內容有趣嗎?我都心思思想買 是不是小朋友一年級開始睇?

...
之前誠品有見過,可以睇下先決定買唔買,好難答你值唔值得,內容唔算好有趣,有趣在可以揭,有d具體實在既問題,揭開有答案有解釋,我係一年級時買的

二年級時要背乘數表,非常沉悶,但不能不背。如果想為背乘數表添上一點樂趣,亦想藉此增進親子關係的話,可以用我發明的乘數表綿胎。

相信大家都玩過綿胎遊戲,改良一下便可以讓小朋友練習乘數表了:

道具:Poker、打人的東西(如將報紙卷成棒狀)。

人數:二人或以上。

玩法:(eg
A & B & C, 三人,玩 7 的乘數表)
A 出牌,說 “7、1如7”
,如果出的牌不是 7 的話便繼續到 B出牌,說 “7、2 一十四” ,如果出的牌不是 4 的話便繼續到C出牌,說 “7、3二十一” ,如果出的牌不是 1 的話便繼續到 A 出牌,如此類推。但當叫的尾數跟出牌是一樣的話,大家便要鬥為快拍下,以後和普通綿胎玩法一樣。

我女兒當年對於這種遊戲樂此不疲,在不知不覺中學乘數表,大家可以試試。

zoebear  回家試試先  發表於 16-6-3 16:29

引用:我不會找那麽多花樣,我叫小兒老老實實去背

原帖由 MNIF 於 16-05-31 發表
我不會找那麽多花樣,我叫小兒老老實實去背下來。前人己把它作為歌曲唱。我覺得已是最佳方法。 ...
我都認為老老實實背好了。還有唔好比佢地一路背一路加。有些小朋友7一如7, 7二一十四,係係心計7加7,每次加...

‹ 上一主題|下一主題