用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 -- Victoria (Homantin) vs St Cat
樓主: GillianChung
go

K1 -- Victoria (Homantin) vs St Cat [複製鏈接]

引用:其實我都吾係好明Vic債卷,今年無再發行新

回覆:cyndiwong 的帖子

但我之前睇過話債卷只可以退學後先可以賣出,宜家都見吾到有太多人放售,所以先吾明,我本來真係target VSA,但怕到時都吾知係邊度買,最終所以放棄CWB學位,太大風險

回覆:K1 -- Victoria (Homantin) vs St Cat

Point 6 - 係咪即係如果小朋友只要一直係VSA就吾可以轉售

引用:但我之前睇過話債卷只可以退學後先可以賣出

引用:Point+6+-+係咪即係如果小朋友只要一直係VS

回覆:cyndiwong 的帖子

Individual debenture and Cooperate debenture 兩種都有mention

原帖由 Kayinden 於 16-06-01 發表
但我之前睇過話債卷只可以退學後先可以賣出,宜家都見吾到有太多人放售,所以先吾明,我本來真係target VSA ...
我識有人CWB校今年讀K3,暑假會升VSA, 冇買債券冇siblings的,佢話CWB校取錄機會較高,話大約6個爭1個位!

引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+16-06-01+

原帖由 cyndiwong 於 16-06-01 發表
其實不用那麼大火藥味,大家只是討論下啫!
同事個囡最終考到私校,不過係自己不停在外進補同上面試班;跟 ...
所以不要因一個朋友幾句說話,就信以為真.讀得維記,會覺得又淺又贵,真是比較特別。
其他家長亦說考到VSA,亦無買學校债券。每年維記有約200人上VSA, 買债券的應不多。

回覆:K1 -- Victoria (Homantin) vs St Cat

如無記錯, 個人債券出了兩批, 申請year 1用, 平均每年约十多個學位, 所以大部份学生無需債券, 現 year 1 只接受維幼生申請

引用:如無記錯,+個人債券出了兩批,+申請year+1用

原帖由 poonseelai 於 16-06-02 發表
如無記錯, 個人債券出了兩批, 申請year 1用, 平均每年约十多個學位, 所以大部份学生無需債券, 現 year 1 只 ...
這就是事實。

原帖由 Kayinden 於 16-06-01 發表
但我之前睇過話債卷只可以退學後先可以賣出,宜家都見吾到有太多人放售,所以先吾明,我本來真係target VSA ...
放棄CWB位真可惜,因勁難先考到。

無錯真係吾想放棄,但此終考VSA都要爭,爭吾到又真心吾想讀local, 所以有間intl school 收左,只好忍痛放棄

引用:不如樓主講吓點解要報維記K1而唔係一心一意

原帖由 vpo0615 於 16-06-01 發表
不如樓主講吓點解要報維記K1而唔係一心一意响SC升上去? 因為你有唔滿意SC嘅地方? 覺得維記有地方比SC優勝?  ...
同意,樓主,不如首先講返你有咩考慮。

引用:我都覺得債卷好麻煩,即係vic幼稚園直升小

原帖由 mazomi 於 16-06-01 發表
我都覺得債卷好麻煩,即係vic幼稚園直升小學的學生都要買債卷先可以入讀小學?!

...
no.   

無debenture, 讀得好的同學一定收。
反而讀得唔好,買左debenture都有機會唔收。

引用:Quote:原帖由+mazomi+於+16-06-01+發表我都

原帖由 picture 於 16-06-03 發表
no.   

無debenture, 讀得好的同學一定收。
你意思是,平時一向表現好個d小朋友,就會有vsa offer?
不是只看interview 表現?

引用:Quote:原帖由+picture+於+16-06-03+發表no.

原帖由 phoebewong123 於 16-06-03 發表
你意思是,平時一向表現好個d小朋友,就會有vsa offer?
不是只看interview 表現?

...
我意思係 有實力好緊要

引用:不如樓主講吓點解要報維記K1而唔係一心一意

原帖由 vpo0615 於 16-06-01 發表
不如樓主講吓點解要報維記K1而唔係一心一意响SC升上去? 因為你有唔滿意SC嘅地方? 覺得維記有地方比SC優勝?  ...
當時去考Victoria係因為SC嘅pn生唔一定會guarantee直升上SC,  所以好多家長都會去考埋其他幼稚園k1以作back up, 我只係幫阿女考左Victoria呢一間,佢收左所以我都會諗下讀邊一間好,因為Victoria 都好難入。最後我留返喺SC。

如果小朋友本身在Sc 已經好ok
當然不用轉。

‹ 上一主題|下一主題