用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Deleted
樓主: 3b
go

[英國] Deleted [複製鏈接]

回覆 Macau媽媽 的帖子

您早幾多買呀?

Taimum 發表於 16-5-30 18:04

您早幾多買呀?
2016年1月買, 當時CX貴所以冇買, 買左BA, 點知而家睇CX, 仲平過BA

有經驗下次睇定D,我就轉機都ok, 我一定睇價錢先,現在超過8K, 我都考慮下,因為我2個呀!

引用:回覆+3b+的帖子 如果學校近機場,又有平機

原帖由 Taimum 於 16-05-30 發表
回覆 3b 的帖子

如果學校近機場,又有平機票,half term返香港都好, 不過通常得10日或8日,又要飛十幾個鐘 ...
我女寜願飛十二小时返香港,所以如有平机票,我会俾佢返,因为住guardian 间房好迫好細,又要俾錢,條數差不多!

回覆:2016 Christmas air ticket

訂機票快,8月1日後訂香港出發收建設費,加約90元

引用:訂機票快,8月1日後訂香港出發收建設費,加

原帖由 brother4 於 16-05-30 發表
謝謝報料!

醒目開學勳章

Taimum 發表於 16-5-30 18:00
回覆 3b 的帖子

係唔係直接去左CX 買,所以退到£73, 如果經skyscanner的agent就退唔到?我仲未買2016聖誕 ...

首先在CX網做了預訂, 出票時打去票務部比錢(直接扣了73鎊), 如果網上比錢, 會收了之後退回, 比較麻煩. 其他agent就唔清楚, 見其他家長分享, BA以電話訂票都可以即時扣. LUF & Finnair是否要轉機?

醒目開學勳章

Taimum 發表於 16-5-30 18:03
回覆 3b 的帖子

如果學校近機場,又有平機票,half term返香港都好, 不過通常得10日或8日,又要飛十幾個鐘 ...
2月half term, 學校不會安排coach, 如果自己由學校去機埸搭公車要2個半鐘, 中間還有一個問題, 學校應該不會比阿仔自己一個出倫敦, 好似要有guardian接?

醒目開學勳章

brother4 發表於 16-5-30 21:26
4阿哥, 長途要$160

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-5-30 19:54
我女寜願飛十二小时返香港,所以如有平机票,我会俾佢返,因为住guardian 间房好迫好細,又要俾錢,條數差 ...
係, 條數差不多. 但返得太密好似不太好, 我又未搵guardian, 唔知會住邊到.

醒目開學勳章

我女寜願飛十二小时返香港,所以如有平机票,我会俾佢返,因为住guardian 间房好迫好細,又要俾錢,條數差 ...
Duplicate

醒目開學勳章

Duplicate

回覆 3b 的帖子

漢莎和Finnair要轉機,但都好快,等轉機時間短!我寧願Finnair都唔坐Emirates, 成日delay,轉機又等得長時間!

回覆 3b 的帖子

係呀!加埋guardian接送費用都唔少!其實住homestay都悶,不過又可以學習跟外國人相處,好似兩兄弟現放緊half term holidays, 屋主帶埋個3歲孫仔在家,兩兄弟都有同佢玩,幫手照顧下佢!又係另一種体驗!好似阿哥half term後繼續AS exam, 所以就專心温書,如果返香港一定分心!

回覆 3b 的帖子

今年9月入學?都要決定guardian啦!

醒目開學勳章

Taimum 發表於 16-5-31 23:27
回覆 3b 的帖子

今年9月入學?都要決定guardian啦!

今年9月入學, 問緊學校介紹guardian.
去host family到住有好有唔好, 或者等阿仔9月及11月exeat去住下先, 到時再考慮,

回覆 3b 的帖子

未決定好都可以先選,到時候搭火車都唔系太貴,好過硬食!

回覆 Taimum 的帖子

我仔坐左成年emirate机,so far delay都係30分鈡,轉機最多等兩个鈡,亞仔like ek more than ba or cx, 因為ek的位闊好多

好煩,仲未買到Christmas機票!

醒目開學勳章

Taimum 發表於 16-6-13 23:09
好煩,仲未買到Christmas機票!

點解嘅? 時間/價錢唔啱?
‹ 上一主題|下一主題