用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Deleted
樓主: 3b
go

[英國] Deleted [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-05-28+發表因為之前

原帖由 Mapleac 於 16-05-28 發表
你張2017復活倒頭飛而家即時買了幾錢?
612.15鎊(已扣ADP), 不過CX唔比我用港幣比錢, 要以英鎊結賬, 有無人試過這情況?

醒目開學勳章

引用:請問用skyscanner+買CX+或BA+ticket,+有冇

原帖由 DKmum 於 16-05-28 發表
請問用skyscanner 買CX 或BA ticket, 有冇得預先劃機位?
你意思是經Skyscanner轉去CX網?

今日出了3套機票, 10月機票(class N及S), 不能自己選位, 網站自動配位, 另外2套就K 及 V class, 可以自己選位

引用:Quote:原帖由+Mapleac+於+16-05-28+發表你

原帖由 3b 於 16-05-28 發表
612.15鎊(已扣ADP), 不過CX唔比我用港幣比錢, 要以英鎊結賬, 有無人試過這情況?

...
可能倒頭飛關係?

3b 發表於 16-5-28 23:37
你意思是經Skyscanner轉去CX網?

今日出了3套機票, 10月機票(class N及S), 不能自己選位, 網站自動配位 ...
我睇緊十月half term break機票,VA$73xx,  CX$80xx, BA 就$10xxx, 雖然VA系最平,但CX航班多好多,萬一要改機票感覺安全d,多數會買CX! 而呢張應屬平機票,class code 應該低,如你所講即自動配位!咁知5知配位后可否online check in 時再揀位?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+3b+於+16-05-28+發表612.15鎊

原帖由 hennyyoyo 於 16-05-29 發表
可能倒頭飛關係?
3套都是倒頭飛, CX只說4月這套機票有限制, 沒有更詳細解釋了

醒目開學勳章

引用:Quote:3b+發表於+16-5-28+23:37+你意思是經

原帖由 DKmum 於 16-05-29 發表
我睇緊十月half term break機票,VA$73xx,  CX$80xx, BA 就$10xxx, 雖然VA系最平,但CX航班多好多,萬一要 ...
我套10月票$7,266 (已扣ADP), CX話暫時只放一半位, 到飛前48小時, 可以網上check in時改位, 唔知真定假?

另外, 阿仔是Asia miles會員, 原本在profile set 左window seat, 自動配了窗口位, 之後我改了asile seat, 再重新做booking, 電腦就配返路口位比佢

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+16-05-29+發表我睇

原帖由 3b 於 16-05-29 發表
我套10月票$7,266 (已扣ADP), CX話暫時只放一半位, 到飛前48小時, 可以網上check in時改位, 唔知真定假? ...
请问乜野系ADP? 如經skyscanner book 点樣扣除?

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-5-29 09:45
请问乜野系ADP? 如經skyscanner book 点樣扣除?

Sorry, 係APD (air passenger duty-GB Tax).

12-15歲青年乘搭於2016年3月1日後由英國出發的經濟客位, 可以豁免73英鎊. 我經Skyscanner搵CX平機票, 選擇了會直接轉去CX網頁, 做了訂位後(pay later), 再直接打去CX Tel: 2747 3333出票, 出票前提醒他們要扣APD

回覆 3b 的帖子

好平嗝!

3b 發表於 16-5-29 10:17
Sorry, 係APD (air passenger duty-GB Tax).
明白晒,謝謝你!

3b  You're welcome!  發表於 16-5-30 09:49

醒目開學勳章

Taimum 發表於 16-5-29 20:31
回覆 3b 的帖子

好平嗝!

你講Easter張機票? 拉上補下啦!
我會記住出年1月買Christmas 機票

引用:Quote:Taimum+發表於+16-5-29+20:31+回覆+3

原帖由 3b 於 16-05-30 發表
你講Easter張機票? 拉上補下啦!
我會記住出年1月買Christmas 機票
...
你10月half term break 同easter 張飛都买得好平!

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-5-30 12:24
你10月half term break 同easter 張飛都买得好平!

因為可以減73鎊, 所以覺得更加抵. 另外, 我發現香港去倫敦的零晨機比晚上23點起飛的平起碼仟幾2仟元.
出年2月有10日假, 機票只需要大約412鎊, 我諗緊去host family亦或回來好

我囡買左2016 Christmas 倒頭飛BA A380 要成13,000 , 但我好早買, 貴嗎?

引用:+本帖最後由+Macau媽媽+於+16-5-30+12:50+

原帖由 Macau媽媽 於 16-05-30 發表

我囡買左2016 Christmas 倒頭飛BA A380 要成13,000 , 但我 ...
如果你好早買都要13000,咁我覺得貴左小少

Mapleac 發表於 16-5-30 13:07
如果你好早買都要13000,咁我覺得貴左小少

我一月份買的HKD13,470 , 剛剛睇CX 網仲平11,000到 都吾知早買好定遲買好

引用:+本帖最後由+Macau媽媽+於+16-5-30+12:50+

我囡買左2016 Christmas 倒頭飛BA A380 要成13,000 , 但我 ...
我都覚得飛,可能你飛嘅日子好peak

引用:+本帖最後由+Macau媽媽+於+16-5-30+13:20+

真係海鮮價到暈

回覆 3b 的帖子

係唔係直接去左CX 買,所以退到£73, 如果經skyscanner的agent就退唔到?我仲未買2016聖誕机票,如果再無平,就要買漢莎$7千幾啦!我2017 Easter就買在Finnair$6200。阿仔話Finnair飛香港用A350新機,佢要坐下!

回覆 3b 的帖子

如果學校近機場,又有平機票,half term返香港都好, 不過通常得10日或8日,又要飛十幾個鐘,又好似好煩!
‹ 上一主題|下一主題