用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 對同齡小朋友活動無乜興趣,有冇需要早啲做評估? ...
go

對同齡小朋友活動無乜興趣,有冇需要早啲做評估? [複製鏈接]

三歲幾男仔,返N班中,記性同數理比較好。開學無耐已經跟次序記得晒全班啲名,但唔喜歡同同齡小朋友玩,唔鐘意返學,問佢,佢話無興趣。
但好鐘意同老師同埋大人玩。

有冇需要早啲搵下做評估? 定三歲幾仍算正常呢?

1    0    0    0

引用:三歲幾男仔,返N班中,記性同數理比較好。

原帖由 等呀等呀 於 16-05-27 發表
三歲幾男仔,返N班中,記性同數理比較好。開學無耐已經跟次序記得晒全班啲名,但唔喜歡同同齡小朋友玩,唔鐘 ...
我仔二歲幾也記得全班名,超細仔。小一下學期,6歲3個月做評估,結果是資優,高分是記憶丶數理。但不足6歲做IQ test冇用,不準!

引用:Quote:原帖由+等呀等呀+於+16-05-27+發表三

原帖由 conniewktang 於 16-05-28 發表
我仔二歲幾也記得全班名,超細仔。小一下學期,6歲3個月做評估,結果是資優,高分是記憶丶數理。但不足6歲 ...
謝謝你分享。
我知到6歲以下做IQ test 都無用,所以老師提過下,我都無諗住帶佢去做。

請問做IQ測試的同時,有冇做其他的測試?
其實我主要擔心,佢社交發展,如果有野,想早啲比佢上下堂⋯⋯

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-05-28+發

原帖由 等呀等呀 於 16-05-30 發表
謝謝你分享。
我知到6歲以下做IQ test 都無用,所以老師提過下,我都無諗住帶佢去做。
我仔主要做IQ test。

回覆:等呀等呀 的帖子

老師點講?
我仔情況相似,係老師建議我們做評估的

引用:老師點講? 我仔情況相似,係老師建議我們

原帖由 Lulab 於 16-06-10 發表
老師點講?
我仔情況相似,係老師建議我們做評估的
班主任叫我同佢做智力測試,我問老佢似唔似有自閉傾向,老師又話唔似。
校長就話而觀察下佢邊方面叻啲。

‹ 上一主題|下一主題