用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 16-5-28 10:51
呢樣我同意,仲有一抽到弱校,未了解就即時有能力叩門個d,叩唔走就留低,最後出唔到成績又惡性循環,當然 ...
係隔離小学雜談小五呈分試分享区一帖中,見有—小学下周考呈分,昨天才派考試範圍……我真覚匪而所思~~有時弱校或未能成為强校的,真要学习一下“机会只係留俾有準備既人”呢个道理~学校為小五小六同学準備了甚麼?有些甚至連升中的遊戲係点玩法、点呈分、乜乜排名、本区他区校仲係—旧云當中時,真係好难俾到家長安心同信心~事出必有因,為何人强我弱,真係唔会無端端……

Yanamami 發表於 16-5-28 15:11
係隔離小学雜談小五呈分試分享区一帖中,見有—小学下周考呈分,昨天才派考試範圍……我真覚匪而所思~~有時 ...
真係唔知係家長定學校問題。考試範圍一個多月前先收到,但人係whatsapp都收到子女同學家長問呢d駛唔駛考,個d駛唔駛考

Yanamami  你走入去个帖望下,我都唔多信……  發表於 16-5-28 15:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-28+15:11+係隔

"任何制度公平與否,視乎用家如何針對性轉空子,而生出優勝劣敗。我說的目敗是敗在個別家長資源掌握和分配能力。這個已經是社會的不公不平了。"
無可否認,有資源點都優勝過無資源。

回覆 chesswin 的帖子

我反而懷念以前會考及高考的年代, 兩試定生死較現在的一試定生死 壓力少些, 也多些出路. 不用所有學生都被期望入大學.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-28+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-05-28 發表
其實大家既學校係咪有好多野教咗會唔考?所以要睇張考試範圍來溫書?
我仔學校考既範圍,就係上次測驗之後教 ...
我哋個考試範圍盤古初開就派,不過大家都係最後先溫

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-28+15:11+係隔

原帖由 hkpapa852 於 16-05-28 發表
真係唔知係家長定學校問題。考試範圍一個多月前先收到,但人係whatsapp都收到子女同學家長問呢d駛唔駛考, ...
係架,好搞笑架。明明上學期已經考過試,下學期仲要問XX科點考

回覆:升中制度是完美

大陸的升中跟香港很大差別,他們第一round是叩門。 第二round是抽獎的。無分任何banding.所以差學生可以去好的校,也可去差學校。中四高中才跟成績分banding 入高中校……

引用:大陸的升中跟香港很大差別,他們第一round

原帖由 Naurto 於 16-05-28 發表
大陸的升中跟香港很大差別,他們第一round是叩門。 第二round是抽獎的。無分任何banding.所以差學生可以去 ...
我們第一round也是自行啊,跟你說的叩門其實差不多。

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-5-28+10:51+呢樣我

原帖由 Yanamami 於 16-05-28 發表
係隔離小学雜談小五呈分試分享区一帖中,見有—小学下周考呈分,昨天才派考試範圍……我真覚匪而所思~~有時 ...
佢係咪好似話下周呈分但今周先教完書,完全未消化亦未有時間温,點考。我覺得佢老師安排得極差,係佢學校老師教學問題。

我仔校考試基本上早一個月已通知範圍,不過平常測考就冇咁早温,但老師會考前比工作紙,默書等協助佢地,其實已經幫緊班同學温習。所以我都同意強校可以保持強勢自然有佢理由。

引用:回覆+mcl203+的帖子 信則有不信則無,一日

原帖由 5kin 於 16-05-27 發表
回覆 mcl203 的帖子

信則有不信則無,一日無校方負責人出嚟公開宣佈,
其實b1中學校長不止一間都話級一必in, 絕對是真!所以弱校級一,一樣有機!

conniewktang 發表於 16-5-29 00:36
其實b1中學校長不止一間都話級一必in, 絕對是真!所以弱校級一,一樣有機!

...
Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。

SingMom 發表於 16-5-29 01:06
Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。 ...
最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行

What's the problem ?

SingMom  因Coed 只In成績第次的頭嗰幾百人,由於强杵以往的p PS1成績好,會霸左好多位令普通學校級二、三同學無得In   發表於 16-5-29 22:04
cmchang0927  Same question...coedu其實學校唔叫都大把人入張表試下的。。。  發表於 16-5-29 02:36
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Co-ed 就唔係in晒,只in成績頭嗰幾百個,最衰就係有間名小學叫晒D學生去報自行,霸住D面試位。 ...
SPCC? 級一排另一條隊in架喎,某名小叫全校in都唔關呢條隊事

SingMom  我唔係講呢條Q  發表於 16-5-29 21:58
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Yanamami 發表於 16-5-28 15:11
唔係呀嘛!我哋早成個月出考試範圍,校長開埋家長會叫我哋努力溫習,一個禮拜之前先派?會死人架喎

唔明~~無論自行(津校)還是直資(某幾間),都唔喺你報就有得in,就算某校真喺叫曬所有學生(呢個好有疑點)去in,都要中學果邊邀請你先有得in  o咼~所以邊有得霸住d位?如果中學果邊偏愛某小學既學生,就唔關小學事吧~

要霸若有真係霸到....中學 又肯視若無睹...照大量位俾你任霸
咁....呢間小學江湖地位都好高...無得投訴啦

SingMom  同學跳樓……唉!  發表於 16-5-29 22:18
SingMom  另外,嗰間名小校出名勁谷,每日至少20樣功課日操夜操,PS1成績實好,不過小朋友壓力勁大,早一兩年攪到有   發表於 16-5-29 22:17
SingMom  呢個就係制度上以早兩年的PS1成绩去Adjust今年同學的成績次第的唔公平,就算同學呈分試考得幾好都受師兄、   發表於 16-5-29 22:12

mcl203 發表於 16-5-29 12:41
要霸若有真係霸到....中學 又肯視若無睹...照大量位俾你任霸
咁....呢間小學江湖地位都好高...無得投訴啦:k ...
如果霸得到又真係唔錯

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-29+12:41+要霸若

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-29 發表
如果霸得到又真係唔錯
霸到位既小學,又唔知會唔會又俾某D KG霸晒D叩門位呢

mcl203 發表於 16-5-29 17:50
霸到位既小學,又唔知會唔會又俾某D KG霸晒D叩門位呢
某KG又畀某d社會有地位既人士霸晒d位
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題