用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)  

chesswin  我當然知, 我只是慨嘆升中制度十幾年都唔改, 我覺得政府都應該去優化, 只係政府一向唔做唔錯心態
政府?乜鬼野都外判……嘥氣~~睇下條窝打老道同5号公路溶溶爛爛,甩皮甩骨都無人整就唔洗莽想改革教育制度禁大动作啦~

oldgamesman  吳得掂邊識做呢d嘢  發表於 16-5-27 18:45

little_yolky 發表於 16-5-27 17:15
YmOra   應該話係,一半新;一半舊.  發表於 10 分鐘前

原來係大家個角度唔同而產生誤會.

我指的是:

2015年度學生係用2012和2014之Pre-S1數據,.................................................................;
2016年度學生係用2012和2014之Pre-S1數據,由於已被2015學生用過,故屬於兩組舊數據;
2017年度學生係用2014和2016之Pre-S1數據,由於2014數據已被用過,而2016屬全新數據,
                    故係一半新一半舊;
2018年度學生係用2014和2016之Pre-S1數據,由於已被2017學生用過,故屬於兩組舊數據.

也清楚看見2014之Pre-S1數據被用上四年,所以每次雙數年之該年度的全新數據皆被使用4年吧!

回覆:升中制度是完美

升中制度好多問題,但我從來唔覺得唔公平,因為制度並無明顯偏幫某一類人,最多只可以話有錢人有得揀揀直資(其實冇錢都可以申請減免),直屬或者聯繫有著數,某些區B1位較充裕…我諗唔到其他唔公平嘅地方!

最大問題在於黑箱作業,樣樣都唔公開,要靠估而做成混亂!

引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-5-27+17:52+編輯+

原帖由 YmOra 於 16-05-27 發表
它之前用過沒有用啊,因為加了新年度數據,所以變成新的組合banding百分比。所以上一年升中的數據參考價值就沒有那麼高了,對於邊緣人來說,好慘的啊!

YmOra  你說的是對,我只覺得可盡量利用舊數據來作盡量的估算.  發表於 16-5-28 09:29

引用:Quote:twodaughters+發表於+16-5-27+16:10+

原帖由 little_yolky 於 16-05-27 發表
如果我阿女考到SPCC、DGS、SPC、GH、HY.....以上是旦一間, 我真係唔介意放棄派位既, 搬埋屋住劏房又點話。: ...
如果LS、MCS、St Mary、QE、、呢類學校可早知結果,我會放棄SPCC、DGS等直資。

Band5 發表於 16-5-27 20:33
升中制度好多問題,但我從來唔覺得唔公平,因為制度並無明顯偏幫某一類人,最多只可以話有錢人有得揀揀直資 ...
名小畢業生,其子女有更高機會入讀,然後呢批學生有更高機會升讀較好既中學,呢d先真正贏在起跑線。當然,實有人話入到名小唔代表一定讀得好升到band1,係既,只係咁睇好公平。但另一邊廂,冇往績小學既升中生可能讀得好都冇乜機會升到band1,咁睇我就覺得唔太公平。又當然,佢讀得好咪轉讀升中好既小學囉,永遠以走位去避開不公平又的確永遠冇唔公平既存在
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我覺得最公平的制度是純大抽獎~
小學生~不計成績, 無壓力
中學~收生平均, 升Grade靠師力
中學生~升大學, 靠自力
大家為學習而學習, 可盡情享受學生生活

回覆:升中制度是完美

我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊,明知先天因素男/女孩子成長時間不一,女孩子明顯較早熟,但最唔公平地方就被改變成所謂公平,根本害了班男孩子

esmehouse    發表於 16-5-29 22:43
anixon  同意,男孩子普遍蝕底d  發表於 16-5-29 09:43
Eat_Sleep_Play  呢點我都同意,雖然我果個係女  發表於 16-5-28 22:03

引用:我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-28 發表
我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊,明知先天因素男/女孩子成長時間不一,女孩子明顯較早熟,但最唔 ...
呢點我同意!多謝提醒!

男女真係冇法做到公平,男仔女仔都確係有需要以平常心去面對各式各樣“男女平等”嘅制度!

引用:Quote:Band5+發表於+16-5-27+20:33+升中制

原帖由 MASAYA 於 16-05-27 發表
名小畢業生,其子女有更高機會入讀,然後呢批學生有更高機會升讀較好既中學,呢d先真正贏在起跑線。當然, ...
其實轉校係對弱校最唔公平,多年盡心盡力培養嘅尖子,唔該都冇句就俾強校接收!考pre-S1少咗呢批尖子,自然B1位買少見少,之後觸發更多人跳船,就真係越窮越見鬼!

SingMom    發表於 16-5-28 07:15

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-28 00:39
我覺得最唔公平反而係男仔/女仔排同一條隊,明知先天因素男/女孩子成長時間不一,女孩子明顯較早熟,但最唔 ...
放心吧~忍多幾年。係職場上女人就难男女同工同酬了~

anixon    發表於 16-5-29 09:44

siden 發表於 16-5-27 13:55
最過份唔俾家長知仔女入咗邊個band。

更過份係
無理由唔講入邊個band.我間學校講得好清楚,仲講埋區內係乜band全港係乜band, 仲要跟足佢地建議填表。

Band5 發表於 16-5-28 02:17
其實轉校係對弱校最唔公平,多年盡心盡力培養嘅尖子,唔該都冇句就俾強校接收!考pre-S1少咗呢批尖子,自然 ...
禁講又好似有d唔公平……轉校決定在於父母?去考强校亦係父母安排?如果講—句唔該都無就搶走人家多年栽培尖子,禁其实現实又真係禁,唯有檢討下,自家為乜留唔住尖子~正如公司挖角—样,或者人地果边人工高幾倍,職銜高d, 福利好d……?

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-28+發表

原帖由 Band5 於 16-05-28 發表
呢點我同意!多謝提醒!

男女真係冇法做到公平,男仔女仔都確係有需要以平常心去面對各式各樣“男女平等” ...
整個男女平等是矯枉過正,要公平,點解申請紀律部隊的身高,體重,體能不一樣要求,不一條隊。男女根本在生理、心理上是不一樣!

升中科目計算亦明顯偏幫女生,為何不計算體育,而計算其他閑科!但將不公平包裝成平等

Soundervolt  羅范尐屎橋....  發表於 16-5-30 21:00
Eat_Sleep_Play  你咁講又啱喎  發表於 16-5-29 11:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-05-27+發表名小

原帖由 Band5 於 16-05-28 發表
其實轉校係對弱校最唔公平,多年盡心盡力培養嘅尖子,唔該都冇句就俾強校接收!考pre-S1少咗呢批尖子,自然 ...
回歸原步,轉校決定由誰啟動?? 莫非真係原自獵頭學校

係有不公平嘅地方,但遊戲規則唔係我地定,我地只可以決定玩定唔玩
MCS奮鬥中        

SingMom:  最衰係某D強校為了增加入神校的入學率,專登叫多D入自行報神校,等其他弱校的學生連In嘅機會都無,QC的做法最好最公平

基本上好多就讀所謂「強校」嘅學生,佢地家長同親友响平時閒談,
或者上各討論區「吹水」時,
有意無意間會打擊咗一般二三線小學家長對入大競爭中學嘅意欲,
唔係話某某名小學考級十幾都無得面試
(其實原來係太多同一小學學生申請,中學方面唔鐘意太多同一小學學生覇晒d面試名額而已),
就係話某某小學曾經有個級一都無得in
(幾年前無唔代表依家都一樣無份,而且幾年前無得in果位同學有可能有d其他requirement唔夠中學面試個最低要求,宣揚者又講d唔講d),
一係話二三線小學派入band1中學讀唔上
(任何學生上到中學都會有機會考試差咗,一來全級大部分甚至全部同學都係同一個band,二來中學上堂同小學係兩回事,最後係唔知點解唔多覺有人話「強校」生去到中學會讀唔到,間間中學都一定有考第一同第尾,一定無「強校」生上到中學考得差?)

SingMom  同意!  發表於 16-5-28 10:13

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-27+發

原帖由 twodaughters 於 16-05-27 發表
如果LS、MCS、St Mary、QE、、呢類學校可早知結果,我會放棄SPCC、DGS等直資。

...
我都贊成!

但事實上我相信改的機會好微,要了解盤古初開點解最初幾間直資咁早收生。

不過唔好頼直接名校,不論點改,他們收生一定冇問題,而且你講果幾間,加埋都是小數目!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Band5 發表於 16-5-28 02:17
呢樣我同意,仲有一抽到弱校,未了解就即時有能力叩門個d,叩唔走就留低,最後出唔到成績又惡性循環,當然父母們只係想畀好環境子女,人之常性,但弱校就一直被標籤,好難翻身,原因未必真係教得好差
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我覺得最公平的制度是純大抽獎~小學生~不計

原帖由 rlccmlcl 於 16-05-27 發表
我覺得最公平的制度是純大抽獎~
小學生~不計成績, 無壓力
中學~收生平均, 升Grade靠師力
哈哈!公平嘅野個個用唔同的秤。緊有一班人說制度的不平。你說的理想國度,別的尖子家長想圍嘔你都似。任何制度公平與否,視乎用家如何針對性轉空子,而生出優勝劣敗。我說的目敗是敗在個別家長資源掌握和分配能力。這個已經是社會的不公不平了。公平,世間有嗎?地平線是圓的,海水遠看是平而静,行近些?從來不會風平浪静。对不起,長编歪論,見諒。