用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中制度是完美?!, (有感而發)
樓主: chesswin
go

升中制度是完美?!, (有感而發)  

呈分準則都是不公平, 連音樂視藝甚至宗教科成績都要呈分,
但藝術修養不是可以用分數去評價吧,
對宗教信仰認識多少也不應影響升中吧,
講真升到中學這3科都不是必修的.
如果沒有比小朋友去學畫和學音樂,
咁小朋友又多一個機會被比下去

王家爸爸  我反而覺得呈分準則係現行升中制度中少有比較無咁不公平既。  發表於 16-5-27 16:28

回覆 ichome2002 的帖子

宗教唔係唔計既咩???????????

YmOra  有些小學係計入埋呈分比重之內.  發表於 16-5-27 16:40

小學應該可選某些呈分科目, 我有聽聞某些小學會呈宗教科分數

引用:回覆+ichome2002+的帖子 宗教唔係唔計既咩

原帖由 cubixluk 於 16-05-27 發表
回覆 ichome2002 的帖子

宗教唔係唔計既咩???????????
唔一定唔計,睇學校~~~

siden 發表於 16-5-27 13:55
最過份唔俾家長知仔女入咗邊個band。

更過份係
其實學校唔肯講, 都係驚孭鑊, 你知啦, 依家有D家長好惡架, 一唔滿意搵摺櫈車人的, 你估老師唔驚咩。

有時, 老師覺得既B1又未必係大家覺得既B1, 派入B1校既又唔一定係B1生, 派入B2校既又唔一定係B2生, 仲有入直資既就仲難計......

計我話, 最好就學校list晒過去1-2年全部小朋友升去邊間中學既學校及人數出嚟, 等家長自己諗就最好了。另外, 家長問到, 可以提供該名次去年入咗咩校作參考就更好了。

ichome2002 發表於 16-5-27 14:06
呈分準則都是不公平, 連音樂視藝甚至宗教科成績都要呈分,
但藝術修養不是可以用分數去評價吧,
對宗教信仰認 ...
小學音欒視藝係普通學科....未去到用藝術修養去計分吧~~~

little_yolky 發表於 16-5-27 14:45
其實學校唔肯講, 都係驚孭鑊, 你知啦, 依家有D家長好惡架, 一唔滿意搵摺櫈車人的, 你估老師唔驚咩。

有時, ...
即係學某D補習社咁.....小朋友ABC....3等優異獎....陳大文小學....咁咁

引用:香港升中真係覆雜到一個極致,學生家長都壓

原帖由 blee427 於 16-05-27 發表
香港升中真係覆雜到一個極致,學生家長都壓力超大。以前學能測驗又唔係用學科做衡量,都係唔公平。回想,可 ...
我同意,升中試憑自己能力!較公平。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:siden+發表於+16-5-27+13:55+最過份

原帖由 little_yolky 於 16-05-27 發表

有時, ...
係丫

咁做都好

但大部分學校連咁都唔肯

懶係機密,靠害

little_yolky  真係好靠害的。  發表於 16-5-27 16:20

回覆:升中制度是完美?!, (有感而發)

希望資助學校可以好似直資/私校甘早些知道結果,很多學生因為吾敢博而放棄派位。

回覆:Yanamami 的帖子

同意

mcl203 發表於 16-5-27 14:54
即係學某D補習社咁.....小朋友ABC....3等優異獎....陳大文小學....咁咁
即係學校A  XX人
學校B  XX人
.....
總數加埋係全級人數果D, 唔係剩係list晒最出名學校, 但又無人數果D。

至於乜名次入乜學校, 緊係老師私下家長會時同家長講啦, 唔通响網頁寫埋出嚟咩。

twodaughters 發表於 16-5-27 16:10
希望資助學校可以好似直資/私校甘早些知道結果,很多學生因為吾敢博而放棄派位。

...
如果我阿女考到SPCC、DGS、SPC、GH、HY.....以上是旦一間, 我真係唔介意放棄派位既, 搬埋屋住劏房又點話。

little_yolky 發表於 16-5-27 16:19
即係學校A  XX人
學校B  XX人
.....
又有一個問題...... 曾經有會員問

咁應該計派位公佈後既結果, 定係計晒叩晒門後既結果呢?

其實有晒幾多人入XX學校, 甚至排第幾, 就算話埋你知各學生當時首10次願排位, 最後都係得個估字
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chesswin 發表於 16-5-27 10:49
我覺得教育局係係愈攪亂, 學生愈攪愈辛苦...
呢個地球上有冇國家的升中好似香港咁複雜? 我好想知...
世界上無完美既制度,升中制度都唔例外。

chesswin  我當然知, 我只是慨嘆升中制度十幾年都唔改, 我覺得政府都應該去優化, 只係政府一向唔做唔錯心態   發表於 16-5-27 17:02

hkpapa852 發表於 16-5-27 16:23

好過乜數據都無得估丫, 一D渣拿都無。

如果計派位公布既結果會好估D, 因為係教育署banding既結果, 但學校一定會出叩門後既結果, 因為一定靚仔D, 都唔會去叩間衰D掛。

回覆 little_yolky 的帖子

咁我地小學真係做到好足! 我地有個BAR CHART幾多個去咗咩學校(但無分埋男女), 如果私下問上年考入XX學校係級幾, 佢會答比小朋友好D或差唔多咁, 值得一讚

little_yolky  我哋都有,寫埋實數添。所以我覺得唔講既學校真係靠害。  發表於 16-5-27 16:30

另外, 如果該年同上年派位同學仔係用同兩年pre-s1成績既話, 呢D數據就好重要了。不過可惜我兩個女都唔係, 係用新數據。所以可能要保守D了。

YmOra   每屆的PS1數據都被用上四年呀!  發表於 16-5-27 17:07
YmOra   應該話係,一半新;一半舊.  發表於 16-5-27 17:04

YmOra   應該話係,一半新;一半舊.  發表於 10 分鐘前

即係個數據係第一年用囉, 即係之前果年個派位資料無用囉。

仲要寫埋乙123456排位....邊個位係保險線...係進取定保守....有無撞框