用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優生都早熟嗎 ?
go

資優生都早熟嗎 ? [複製鏈接]

4 歲時問我點解 選擇呢個男人 (即系佢爸爸)

昨晚 自言自語 "......唔知你有無機會做 嫲嫲呢 ?" 但問佢 點解有 呢 D 疑問, 只答 : 無野, 講下啫 !

其實呢幾年 間中都有 問一D 好成人既問題, 點先可以 了解到佢既 思維呢 ?
(我仔性格內歛, 快將 8 歲)

0    0    0    0

唔一定, 起碼我個仔唔會有呢類思維/問題, 佢淨係會專注自己喜愛的事情, 所以某程度上我覺得佢有d冷血

準媽咪   別這樣形容吧 !  發表於 16-5-27 12:05

有。
女兒一早決定將來要做媽媽,即是我遲早變婆婆

準媽咪   系咪要公喜你 !?  發表於 16-5-27 12:06

阿囝幾歲大已對女性的胴體有興趣。當時曾驚一驚,唯有早一點向他灌輸正確性觀念。前幾年已告知他婚姻對人的影響,擇偶要謹慎,並與他為此一起禱告交託。

YanKanMom 發表於 16-5-27 11:45
阿囝幾歲大已對女性的胴體有興趣。當時曾驚一驚,唯有早一點向他灌輸正確性觀念。前幾年已告知他婚姻對人的 ...

嗯 ! 我仔都會

其實系咪需要好正經咁坐低傾呢 ? 由於好難打開佢把口, 怕有反效果

回覆 準媽咪 的帖子

我和老公是很正經地與他說的,告訴他他的反應是正常的,但需要在適當的時候做適當的事情。也有簡單解釋男女生理結構,拍拖婚姻的合適時間,婚姻是鄭重的盟約。要說的都對他們(包括阿囡)說了,他們會否重視,也只好一路走一路引導及交託了。我相信爸媽誠懇認真地跟他們談及一件事,他們是感受到的,應不會反感的。

Rachelmummy2008    發表於 16-5-27 12:44

YanKanMom 發表於 16-5-27 12:24
回覆 準媽咪 的帖子

我和老公是很正經地與他說的,告訴他他的反應是正常的,但需要在適當的時候做適當的事 ...

嗯 !
睇黎我應該 在佢下次 再產生好奇 既時候, 好好引導一下!

YanKanMom  叫埋爸爸幫手更好  發表於 16-5-27 16:44

哦 !
咁要先同老公做心理準備

準媽咪 發表於 16-5-27 10:36
4 歲時問我點解 選擇呢個男人 (即系佢爸爸)

昨晚 自言自語 "......唔知你有無機會做 嫲嫲呢 ?"  但問佢 ...

Deleted

Activehealth 發表於 16-5-27 20:34
其實我覺得他們只是好奇,完全不是早熟。

我兒現在十一歲讀國際學校中一升中二,同級同學有些已經開始拍 ...

很好。謝謝前輩你既分享。
在 圖書館 有可能搵到 呢本書嗎?

其實,幼稚園時期 有過兩性教育,不過 是身體結構,跟性扯唔上大關係。
同意 越是神秘 小朋友越好奇,為免 接受錯誤信息,由父母 親自教導 最好了!

引用:Quote:Activehealth+發表於+16-5-27+20:34+

原帖由 準媽咪 於 16-05-29 發表
很好。謝謝前輩你既分享。
在 圖書館 有可能搵到 呢本書嗎?
家計會那套是書展買,AMA 那本是Book Depository 訂。
不知道圖書館有沒有。

Ok ok 謝謝妳 ☺

我小朋友6歲,已有佢認為理想對象須具備的條件,並想好將來要結婚後要生幾多個小朋友,佢同佢太太點安排教育小朋友等等,好有趣。

我想他是希望模仿大人自主自己的生活掛

佢都有問一啲關於性/男女私人部位等的問題,相信是出於好奇心;我現在都諗緊如何正經教佢性知識,及應該教幾多/幾深入先恰當。最怕佢返學校同學講,但講到一知半解,嚇親老師及同學仔就不好了。

準媽咪    發表於 16-6-1 11:28
自強不息 厚德載物

回覆:meowloo 的帖子

我個仔對女仔和結婚似孚興趣不大,反而佢成曰講將來要做生意。佢好有理論,同我講話生意分三類,第一類係買d貨來賣(貿易?),第二類係比好多錢起座野然後慢慢收錢(投資?),第三類係用個腦幫人做野賺錢(提供服務?),好似好有紋路:)

準媽咪  嘩 !!   發表於 16-6-1 11:29

MewB 發表於 16-5-31 19:00
我個仔對女仔和結婚似孚興趣不大,反而佢成曰講將來要做生意。佢好有理論,同我講話生意分三類,第一類係買 ...
你仔咁細個就咁有生意頭腦、仲有紋有路,醒目呀

我仔好懶,只想住將來要做老闆,因為可"坐响房度叫出面的人做野",但具體就講唔出。佢只對我平日的管教方法意見多多,不時批評,並話佢將來一定會點樣點樣教自己個仔,唔會似我咁教,講到似層層咁
自強不息 厚德載物

好識賺錢喎,你地弟日un un腳住大屋,湊孫仔孫女lu

回覆:Rachelmummy2008 的帖子

我個仔前曰又話諗過,佢盤生意要去美國起個總部 (chairman of the board? ),然後每個地方都有一個leader, 佢就淨係管每個地方既中leader (CEO of regional headquarters? ), 好有趣。

MewB 發表於 16-6-4 00:44
我個仔前曰又話諗過,佢盤生意要去美國起個總部 (chairman of the board? ),然後每個地方都有一個leader,  ...
嘩 ! \^o^/

‹ 上一主題|下一主題