用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學童睇精神科升 怕黑怕鬼也求診 新症等足1年多 港島西重 ...
樓主: elbar
go

學童睇精神科升 怕黑怕鬼也求診 新症等足1年多 港島西重災 [複製鏈接]

回覆 wan_sosin 的帖子

係呀,醫療和福利設施係會有濫用,但好難有機制去篩選邊個應該睇、吾應該睇。要靠自律、靠common sense,係難。
而家社會吾同左,日日都有新奇新聞睇,女車主公路cut吾到線,截停巴士謾罵拍video。亞女吾做功課吾肯返學,亞媽報警....

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 係呀,醫療和福利

原帖由 Jane1983 於 16-06-03 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

係呀,醫療和福利設施係會有濫用,但好難有機制去篩選邊個應該睇、吾應該睇。要靠 ...
好多人就算講佢聽,解釋佢知,都聽唔入耳,總認為自己睇法無錯,我有朋友,成日話個小朋友有某些特殊情況,但其他身邊嘅人都話佢聽,佢小朋友無事,可能只係性格問題,佢點都唔信,之後左check右check都真係無事。
亦有另一個朋友個小朋友,好多人都覺得好似有些情況唔理想,連學校老師都出過聲,家長都認為個小朋友無嘢,縱使排咗期評估,最後話請唔到假就話唔去!無嘗試盡量安排,或盡量要求改期!

Jane1983    發表於 16-6-3 11:15

Jane1983 發表於 16-6-3 10:03
醫院打開門,病人覺得有需要就去求診,好難second guess人地係咪多餘。

不過世代越進步,common sense就越 ...

有時候未經歷過又未必有共鳴,以我個為例,明明係有需要,但問題not serious enough 就得不到政府service,另一位fd,排語言治療over 1 yr,排到st竟然話冇問題,ok 我都明可能有更需要幫的人士,濫用亦存在,但hk咁富裕的社會,我都有交稅,點解我一定要去c+ in order not to miss golden period,聽到正苦仲要cut funding,真是火都來。

MrBeast 發表於 16-6-3 10:45
ok 我都明可能有更需要幫的人士,濫用亦存在,但hk咁富裕的社會,我都有交稅,點解我一定要去c+ in order not to miss golden period,聽到正苦仲要cut funding,真是火都來。

千 cut 萬 cut,我都唔贊成 cut 醫療。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-6-3+10:45+編輯

原帖由 MrBeast 於 16-06-03 發表
聽D家長講,多年前政府係評估小朋友方面,詳細過而家!(應該十多年前) 而家真係簡化咗,要政府理嘅話,要好堅持話個細路真係好有問題,好擔心,好似睇政府醫院咁,唔誇大少少唔會理你!佢哋最識拉閘,減少開支,如果覺得個家長好似都無乜嘢,唔似認為小朋友好有問題,就會叫人走!
有能力真係去C+好過,詳細D,認真D! 政府唔放資源,人手少,輕微case會當無事!真係有事都好少支援!training係平日時間,即係唔返學先去到,唔太嚴重嗰D,寧願返學啦!
政府最識係教個家長而唔係訓練個小朋友,教咗家長,等家長自己教,唔洗搵佢哋,佢哋話,小朋友training 得一個鐘,幫唔到D乜,最緊要家長係屋企教,呢點我都信嘅!但咁樣佢哋真係可以做少D!而且佢哋真係提供唔到太密集嘅訓練比小朋友囉!當然,做家長都必須學習點教到自己個小朋友!無話唔洗學!

回覆 MrBeast 的帖子

滥用係好克人憎,但難杜絕。佢話佢仔有問題,佢一定要睇医生,都無计。

wan_sosin 發表於 16-6-3 11:10
聽D家長講,多年前政府係評估小朋友方面,詳細過而家!(應該十多年前) 而家真係簡化咗,要政府理嘅話,要好 ...

無密集嘅訓練,亦無長遠計劃、跟進,夠寫 report 就算

sorry...好似有d離題,
我唔贊成濫用醫療,更討厭插隊

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-6-3+11:10+聽D

原帖由 anixon 於 16-06-03 發表
無密集嘅訓練,亦無長遠計劃、跟進,夠寫 report 就算

sorry...好似有d離題,
除非小朋友情況十分嚴重,否則政府唔會緊!

wan_sosin 發表於 16-6-3 11:10
聽D家長講,多年前政府係評估小朋友方面,詳細過而家!(應該十多年前) 而家真係簡化咗,要政府理嘅話,要好 ...
這正是我自已親身經驗。有fd 因自己職業,及早察覺問題和懂得如何溝通安排評估,但其他大部分未能及早察覺,missed 左golden period,帶來無限煩惱,我覺得正苦至少應提供評估和識別,有資源的父母至少可選擇自費。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-6-3+11:10+聽D

原帖由 MrBeast 於 16-06-03 發表
這正是我自已親身經驗。有fd 因自己職業,及早察覺問題和懂得如何溝通安排評估,但其他大部分未能及早察覺 ...
你呢類情況唔少!
我都識人唔識緊持去要求!
有朋友剛見完政府精神科,話個醫生本身私人執業, 醫管局唔夠醫生, 個醫生去幫手。醫管局唔夠人手要搵外援!唉!

just saw this on hk01

...就算她表面裝得如何正面,但內在依然飽受情緒困擾。出院後,她繼續服用精神科醫生處方的藥物,但依然無法消除自殺的念頭,也無法送走一直困擾她的幻覺,她開始分享一段「超自然」經歷:「我有深度抑鬱,會有幻覺和幻聽,有時我會見到一些穿著唐裝的人,我也不知我是否撞鬼,有時我會見到個女人……她會用刀割我,而我又真的有傷口、會流血,我不知……我不知發生什麼事,可能是我見鬼。」

「醫生當然不相信有鬼,起初我也很害怕,特別是……有個女人……我睡下格床,我feel到有人在上格床轉身和呼吸,我一望就見到有個女人,我好震驚,我覺得我是撞鬼,但醫生當然不同意。我已經習慣見到他們,我覺得幻聽較困擾我,有時我會聽到他們在我旁邊吵架、尖叫、甚至罵我,所以我上課不能留心,好煩!」

這些穿唐裝的人或鬼,對Allison來說不是幻覺,而是她生活的一部分,雖然她不斷強調她見鬼,但她的認知對精神科醫生而言,只是幻覺。她看見的、聽到的,超出一般人所感受到,按現代醫學的角度,會定性為幻覺。她服過藥,見過精神科醫生、心理學家,也試過入院「休息」,她覺得通通無法幫助紓緩情緒,「其實我常常都想過放棄不醫,過了好幾年都依然如此。我已經試了很多方法去幫自己,但沒辦法,或者這是我的命?我也不知……」

http://www.hk01.com/%E5%A5%BD%E7 ... utm_campaign=buffer

MrBeast 發表於 16-6-5 20:19
just saw this on hk01

...就算她表面裝得如何正面,但內在依然飽受情緒困擾。出院後,她繼續服用 ...
這篇文的內容,我不太陌生,有親人有類似情況,發病時只是小六學生,他經常會講一些我們見不到的人物,事情.我們會細心聽他的描述,跟他談他所看見的事情.食藥是可以減少或使這些幻聽幻覺完全消失!但要病人,醫生,家人一起合作!

wan_sosin 發表於 16-6-5 22:24
這篇文的內容,我不太陌生,有親人有類似情況,發病時只是小六學生,他經常會講一些我們見不到的人物,事情.我們 ...
超級理智人聽到這類experience 就必定會話係幻覺,尤其小朋友溝通能力低,好易被大人誤解/neglect,i know a guy who knows a guy whose kid 成日在家好似有人陪佢玩,最後這小朋友跳樓死左,不知detail 和其間父母做過乜,third hand info 大家當故仔聽左就算。只是想講有小朋友怕黑怕鬼,父母擔心要見e生也未必是怪獸。

ps,不過睇返hk01個故事,若懷疑見鬼,講真見心理e生真係哂$哂時間,因為最終都係送入青山,反而令當事人覺得更無助無奈

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-6-5+22:24+這篇

原帖由 MrBeast 於 16-06-06 發表
超級理智人聽到這類experience 就必定會話係幻覺,尤其小朋友溝通能力低,好易被大人誤解/neglect,i know ...
疑神疑鬼,同見到鬼神,不是同一件事。從來無見過鬼神,都可以害怕的,小朋友有時係被大人無意嘅說話嚇親,好似D老人家鍾意話有鴉烏嚟嚇細路仔!
但如果真係話見到,其實都有一些方法分到,真係可能見到,定真係幻覺,幻覺是因精神問題產生,是有根源的,好似我講過親人,佢出事就好快諗諗得出邊D事情其實一直影響佢,例如過重的學業壓力,長期疲倦,得唔到佢個年齡需要嘅關心同愛護,還有生活某些地方轉變,加起來想像得到是超過一個小朋友能夠承擔的!
要分真見到還是幻覺,還有其他的地方觀察到的!係呢度好難解得清楚,我識個舊同事有所謂陰陽眼,由細到大都見到,佢都講我哋聽過,邊時見到,但從來唔會有人想帶佢睇精神科,佢屋企人都唔會。
疑神疑鬼的,好多小朋友都試過,只要大人適當關心,加一些方法,不難處理。我在教會教兒童主日學,都有小朋友同我講怕黑,我教佢哋,瞓覺前同天父傾下偈,你向天父祈禱,就有天使會嚟保護你,小朋友返去好乖照做,亦大膽咗自己肯去瞓,佢父母話返我知,好開心個小朋友學到!

‹ 上一主題|下一主題