用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 食藥中的ADHD小朋友,考試是否會有調適
go

[過動] 食藥中的ADHD小朋友,考試是否會有調適 [複製鏈接]

小朋友就讀小二,剛確診ADHD,因是專注力不足型,正在調藥中,想知道:
1. 現階段可否有調適,因下週考試,現在只是試藥中。
2. 之後又能否在考試中獲得調適?主要是希望在考試中,有人提小朋友要做卷,不要發夢。
3. 手續又是如何呢?
   1    0    0    0

有冇問過學校社工同心理學家?我曾問過社工有關公開試調適,要學習有障礙先有,仲係要心理學家評定時間控制困難之類先有得加時,當然要上報教育局。
其實食藥後已經有超過同齡既專注(以我兒情況),倒轉惗係咪等如運動員食禁藥去跑步呢?我反而有點慚愧。

回覆 tutik 的帖子

謝回覆,因現階段劑量太少,有改善,但靈魂仍經常外遊。

回覆:食藥中的ADHD小朋友,考試是否會有調適

我都想知!身邊有朋友的女兒只有ADHD也有調適,但向小學要求就話讀寫先有

要看下佢咩情況和需要, 和校方傾先知要唔要調適.
調適多係分開一度和要調適的小朋友一起, 和長DD時間.
如果小朋友本身唔太差, 我唔會問要調適.

回覆 tutik 的帖子

係平衡返佢D傳導物質, 令佢發揮佢應有能力.

我仔有食藥,不過無選擇調適。只要唔係能力問題,都會比佢適應正常時限。今年小三,藥效反應都算理想。有時係屋企會要求佢係無食藥情況下做練習,同多啲鼓勵。食左差唔多兩年,打算下學期轉比佢食維他命,等佢唔好咁依賴,因為佢無食藥情況下都可以間歇做到專注。

各人情況不同,醫生、老師都認為我家小朋友需要考試調適,所以我有申請

小一果年學校主動提出加時,因為政府評估報告比左老師,但老師話,最後都不用加時,因為佢可以跟到大隊,在指定時間內完成,你有報告在手同學校申請會容易d

個人經驗,食唔食藥都有調適,包括中小學和公開試^_^

大學考試一樣有調適

包括加時、休息時間和特別試場

如已有精神科醫生的報告, 你又願意上經學校上報教育局, 可以申請調適, 我仔學校既措施包括上堂安排坐第一行, 抄寫詞語可比較少, 考試有比同學多一點時間.
學校會同你商量你需要那一種.
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

回覆 Musemusetse 的帖子

請問若家長沒有向校方申報,學生在全年考核過程中沒有得到任何調適。
學校的promotion meeting (升留會議) 前家長才能提交到醫生信証明學生有學習上的障礙(ADD),校方在會議上沒有給予這名學生任何升留準則的調整,把這名學生的升留跟normal student 睇齊,這樣處理是否恰當?

這名學生是mariginal case, 是該級最後一位留班,考前佢一名的同學是升班的。

急問的,謝謝幫忙

回覆:rean_chau 的帖子

我仔唔食葯脾氣會好差, 好無禮貌

mypineapple 發表於 16-7-9 21:16
我仔唔食葯脾氣會好差, 好無禮貌

禁你仔食左藥係咪皮氣會好D?  

回覆:mypineapple 的帖子

請問食左藥會反應較慢嗎?會冇胃口和失眠?

引用:我仔有食藥,不過無選擇調適。只要唔係能力

原帖由 rean_chau 於 16-06-07 發表
我仔有食藥,不過無選擇調適。只要唔係能力問題,都會比佢適應正常時限。今年小三,藥效反應都算理想。有時 ...
請問食什麼維他命會有幫助呢?

‹ 上一主題|下一主題