用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔無興趣讀書,可以點幫佢?
樓主: chocolatebean
go

阿仔無興趣讀書,可以點幫佢?

回覆:chocolatebean 的帖子

我仔同你一樣,科科合格就算吾會對自己有要求

芝麻街    發表於 16-5-27 19:02

chocolatebean 發表於 16-5-25 11:04
中一, 連拿起本書既動力都冇, 佢番學就OK, 可以同同學SOCIAL, 但叫佢讀書, 讀一陣就話要休息, 都唔知點捱到 ...
你好似講緊我個仔咁嘅...

会否同輩間中一無乜讀書庒力,所以互动不到閙心。

chocolatebean 發表於 16-5-26 21:07
小學又唔係好勤力,都可以啦!

中學就大多野讀,佢又懶又冇興趣,科科合格但唔高分囉!
依家讀書真係有点壓力架, 你可以先比唔你個底綫佢, 唔努力都唔好搞到唔合格, 高分喜就佳大歡喜啦

黃巴士 發表於 16-6-12 21:43
会否同輩間中一無乜讀書庒力,所以互动不到閙心。
成班人玩到7彩,呢個係佢學校風氣

要看份卷深淺,如不是名校,份卷深極有譜。初中考試範圍不多。如是中史,肯讀7x分大有人在。數学底子好,8X分都不難。英文一般学校高半班卷,反而6x分是不錯。如在初中,.合格多少少想必是未夠努力。
中一生未夠勤力,惟一方法都是强制他在家每天温習。

chocolatebean 發表於 16-6-13 10:51
成班人玩到7彩,呢個係佢學校風氣
咁大家都玩,但都有人考第一考第尾月

我以前曾對孩子說,'有些男生是又玩得又讀得,但果個唔係你囉。
至於讀書兴趣,有固然好,無嘅,又係咁讀。死讀又好,活讀又好,都係要讀。玩咩,可以。玩完未play hard work hard囉。無兴趣科目要合格,主科要堅守。反叛期唔係免死金牌,無須太過顧慮而遷就孩子。

引用:我好記得,囡囡有次補完習返黎同我講,個老

回覆:阿仔無興趣讀書,可以點幫佢?

我成日同阿仔講,你想將來長大後有多啲選擇,依家就要努力讀書。早啲比小朋友揾到興趣/職業(當然呢樣會變啦)作發奮目標就更好

回覆:阿仔無興趣讀書,可以點幫佢?

我成日同阿仔講,你想將來長大後有多啲選擇,依家就要努力讀書。早啲比小朋友揾到興趣/職業(當然呢樣會變啦)作發奮目標就更好

多啲和學校溝通

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-25+19:50+係咪

原帖由 chocolatebean 於 16-05-25 發表
主要係懶同冇興趣,點樣可以提升興趣呢?
大人喜歡返工定放徦?

我反而覺得如係咁二温吓都合格,資質不錯。只要老師肯"鞭策吓,應可挑起當日的鬥志。中一学期尾就讓他鬆埋佢。

回覆:chocolatebean 的帖子

是不是成績太差跟唔到只好選擇放棄?

黃巴士 發表於 16-6-15 20:10
我反而覺得如係咁二温吓都合格,資質不錯。只要老師肯"鞭策吓,應可挑起當日的鬥志。中一学期尾就讓 ...
考升班試喎!鬆得濟升唔到咪麻煩。不過,佢努力左少少,估計自己有幾十名進帳喎!我又睇下佢點