用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM vs KV
go

KM vs KV [複製鏈接]

我好友最近在上海公幹, 要8月才正式回港.

佢小朋友早前在KM有offer, 之後收到KV有waiting call offer, 佢現在心大心細, 想問下應該點揀? 佢哋喜歡谷.

我自己㨂咗SC, 兩間offer都放棄了.
我覺得兩間都是好學校, 亦在其他post上揀了KM, 但我朋友想我幫佢出post問下人,
所以希望大家俾個意見佢參考. 唔該大家

7    0    0    0

回覆:樂也悠悠 的帖子

KV

回覆:KM vs KV

KM, KV, SC 都好好, 揀邊間分別會好大嗎? 我覺得差唔多. 外補, 家長投入的時間才影響小朋友成長.

kv

看小朋友性格而定? 我兒比較怕醜同慢熱, KV同KM offer時最後揀KM, 因為細校同多一點活動. 雖然也有家長說KM有老師辭職的問題, 但也有人說沒有受影響. 間間學校都有好老師同無咁好的, 我地都控制唔到

老師辭職的問題, 而家好多幼稚園(特別係私立)都有, 所以我諗最緊要係課程/教學模式你鍾意邊間.

若論考一線頭既小學同津校扣門能力,KV既口碑會較佳

兩間都係好學校,學術都强,但style幾不同。大校,細校,一間多活動。需看看小朋友性格。

KM

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當年揀咗KM,放棄KV,K1開學三个日就後悔!九、十、十—、十二月—曰都有新班主任,最终全年六定七個班主任教过。
-年-個應該無影响,但六七個。。唉

總之,幼兒學習最重要係安全感!
咁轉法点學習?!

ptm    發表於 16-6-7 16:26
恐龍家

老師轉得太密的確係會影響教學質素。

回覆樓主:

兩間也好

KV of course

引用:我當年揀咗KM,放棄KV,K1開學三个日就後悔

原帖由 小曳人 於 16-05-26 發表
我當年揀咗KM,放棄KV,K1開學三个日就後悔!九、十、十—、十二月—曰都有新班主任,最终全年六定七個班主 ...
俾你重新揀,如唔揀km,會選kv嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-05-26+發表我當

原帖由 itabashi 於 16-05-30 發表
俾你重新揀,如唔揀km,會選kv嗎?
如果,我知K1嗰年勁轉老師,我必定揀KV!
相对去到K3轉三個老師,人仔大D,問题不算嚴重

恐龍家

小曳人 發表於 16-5-31 07:11

...
K1-k3都不停轉都幾煩。似乎學校存在問題,但冇法解決

引用:Quote:原帖由+itabashi+於+16-05-30+發表俾

原帖由 小曳人 於 16-05-31 發表

...
小曳人,今年3月去KM PN interview時,講故事英文老師對我囝囝黑面(因最後故事中係用奶樽餵BB,故事完左叫小朋友去唱歌,囝囝仲拎住個奶樽)。當然以囝囝表現waiting only.  學校我係鍾意既,但囝囝比較活潑,是否KM唔鍾意呢?是否不應該今年報K再戰?可否比少少意見,thanks.

回覆 MarcusMaC9 的帖子

我自己N有報KM,K冇報,原因係IN個日見到好多NET都唔多友善

02413124 發表於 16-5-31 16:14

我自己N有報KM,K冇報,原因係IN個日見到好多NET都唔多友善 ...

我自己有少少苦惱...黎緊報邊D...囝囝比較活潑, 我想揾間有耐心教導囝囝既學校(囝囝只係少少曳但並不是唔聽講)...諗住KM係細校...會比較關懷學生...但PN interview果日個老師又黑面.  請問你有冇一D提議?

有冇其他要求??eg 學術,會考小學嗎?
‹ 上一主題|下一主題