用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一對一學樂理,6個月學了3本書
go

一對一學樂理,6個月學了3本書 [複製鏈接]

每星期45分鐘,正常應該幾耐學完考得

1    0    0    0

回覆:一對一學樂理,6個月學了3本書

3本書是1,2,3級嗎?如是,就有點慢,但也要看孩子多大,年紀比較少可能需要多點時間。

回覆:broadband 的帖子

我兒子1對3,每堂45分鐘學了7個月去考的

broadband 發表於 16-5-23 23:35

總共有幾多本書?

引用:3本書是1,2,3級嗎?如是,就有點慢,但也

原帖由 mansum92 於 16-05-24 發表
3本書是1,2,3級嗎?如是,就有點慢,但也要看孩子多大,年紀比較少可能需要多點時間。

...
已經係高小,而且數底好。老師話係小朋友既問題。其他3個都係去年12月開始學既小朋友2個已經可以考6月個試,1個重係今年2月已經考完。老師話我個小朋友重要學多4個月。

回覆:mansum92 的帖子

我個小朋友學校既老師同其他課外活動既老師都讚佢上課好留心,學校音樂老師重叫佢做班代表。
咁既情況究竟係咩原因?

引用:Quote:原帖由+mansum92+於+16-05-24+發表3

原帖由 broadband 於 16-05-25 發表
已經係高小,而且數底好。老師話係小朋友既問題。其他3個都係去年12月開始學既小朋友2個已經可以考6月個試 ...
嘩!咁真係好耐喎。你地一堂要幾錢呀?咁學法咪要好多錢囉!

我地今年暑假只係在附近琴行報咗個4-6人樂理考試班,番12堂X1.5鐘共18小時,學費二千幾,跟住就報考10月個試!我冇諗過要學咁耐㗎!

我諗你可以同小朋友傾下上堂情況睇下佢有冇咩困難,又可以問下老師小朋友到底咩問題。我記得我仔學既時候老師極速教完1-3級,之後用左好多時間教intervals,老師話intervals一定要岩晒,其他野就好易catch up.  會唔會你小朋友就係唔明呢度?

引用:每星期45分鐘,正常應該幾耐學完考得 +

原帖由 broadband 於 16-05-23 發表
我覺得樂理不能跟書逐頁教,唔係就用好多時間,書同做past paper 形式不同。
我跟topic 教,會用書中有用exercise.
Intervals, Scales, 作曲 都係分開教。
我覺得書設計最不好是scales, 分開5本教,但考試絕對不是咁出。
一般學20-24小時都學完整個syllabus.

引用:出面好多都係速成班,老師為左考試而教,自

原帖由 Hehabb 於 16-05-25 發表
出面好多都係速成班,老師為左考試而教,自然可以快好多,但個基礎就未必打得好,之前教我小朋友個老師就教 ...
佢係琴行學,個琴行老板兼佢既琴老師請演藝學生來教。第一個老師用5個月教2本, 琴行老板話同一個老師,有學生2個月教完,有學生6個月。剩係我嗰個學咁慢。5月換第二個老師用1個月已經教完1本。但琴行老板重話要用多4個月先考得。佢2個老師都係跟書教,無額外野。

引用:Quote:原帖由+broadband+於+16-05-25+發表

原帖由 Queenielam88 於 16-05-25 發表
嘩!咁真係好耐喎。你地一堂要幾錢呀?咁學法咪要好多錢囉!

我地今年暑假只係在附近琴行報咗個4-6人樂理 ...
每堂45分鐘,$220/堂。學10個月即係要$8800。

引用:Quote:原帖由+broadband+於+16-05-23+發表

原帖由 miss321 於 16-05-25 發表
我覺得樂理不能跟書逐頁教,唔係就用好多時間,書同做past paper 形式不同。
我跟topic 教,會用書中有用ex ...
請問如果買past paper俾佢做住已教完既頭3級好唔好?我想睇下佢學成點,唔想到臨考前先發現佢學得唔好。

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+16-05-25+發

原帖由 broadband 於 16-05-25 發表
每堂45分鐘,$220/堂。學10個月即係要$8800。
考試嘅嘢真係好難講㗎!同琴行識員傾開,佢話上年暑期班全班都一考就合格晒。但有個初中學生係一對一跟老師學就足足考咗三次先合格呀!真係冇人知佢發生咩事!

學完1-3級做唔到5級past paper, 如果我冇記錯,好多內容都未教到

要融會貫通五個級別的內容才可以做卷,其實份卷內容,syllabus 有寫的,跟著逐個教就搞掂。

引用:Quote:原帖由+broadband+於+16-05-23+發表

原帖由 miss321 於 16-05-25 發表
我跟topic 教,會用書中有用ex ...
請問如一學學五級樂理, 是否由一級的內容開始教 / 學架?

係好慢,尤其頭3级其實好简单,如每堂45分钟,根本最多10堂已学完頭3本,除非你孩子唔肯做功课,全部等上堂做,咁就肯定嘥时间了

朋友個仔p2, ㄧ對ㄧ上六個月,考8x分

如果跟書逐級教,六個月學三本都真的很慢。我是跟topic教,一個topic會用到幾個級數的書,學生大個 掌握快啲嘅話,最快可以13堂45分鐘,完晒全個五級課程 成績仲有9x分;慢啲既話其實around 16堂可以完成(45分鐘計)。
不妨問吓老師,小朋友係邊度較弱,令到個進度拖慢;而且留意小朋友有邊度唔明白、有冇做足功課等等,小朋友有唔明一定要問老師,如果唔係後面學既野係會跟不上的。

‹ 上一主題|下一主題