用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學畢業試
樓主: chesswin
go

小學畢業試 [複製鏈接]

我校今年連畢業試都取消咗,最後一張成績表係計平時分,都唔知係好定唔好

little_yolky  可能係唔嘥時間, 加強操pre-s1  發表於 16-5-24 15:41
shypama  o甘都得?呢間學校好環保~循環再用加上費鬼事用  發表於 16-5-24 15:26
chesswin   真係百花齊放, 各校各精彩.......  發表於 16-5-24 14:36

YmOra 發表於 16-5-23 16:12
chesswin     原來咁多學校都狂操  發表於 1 小時前
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...
都唔可以咁講既, 你哋仔女個B1位, 都係多得學校一直咁用心同你哋爭取返嚟架。

回覆 山海兒女 的帖子

唔係呀,取消畢業試,如果派位派得唔好,咁點算,張成績表點見人

回覆 chesswin 的帖子

唔好咁快放鬆,一日未收到派位成績,一日都唔可以 hea,派得唔好,宜最後畢業試又唔靚仔,點叩門。

little_yolky 發表於 16-5-24 15:43
都唔可以咁講既, 你哋仔女個B1位, 都係多得學校一直咁用心同你哋爭取返嚟架。 ...

唉!有苦我校家長先至知,B1a和B1b學生就享受到學兄學姊在Pre-S1努力考取回來的成績,當年的學兄學姊唔介意小學狂操PS1卷也好比心機考好份卷,反而部分B1c對狂操卷反感,結果hea著考,未有增加Band1位,反而弄巧反拙,我們哩批少眾C9們早就因為此漏洞,點都要努力站响B1a至B1b安全網內,其實B2區域內也有同樣"hea考"問題存在.

教育局這升中遊戲係存在著此漏洞.

引用:我校今年連畢業試都取消咗,最後一張成績表

原帖由 山海兒女 於 16-05-24 發表
我校今年連畢業試都取消咗,最後一張成績表係計平時分,都唔知係好定唔好 ...
會唔會學校取消畢業試,將精力集中响 pre s1 ?

不過點都好,學校老師都唔應該太 hea ,小朋友太鬆散未必係好事。

我仔學校好鼓勵同學用心去對待測考,甚至 pre s1,為人為己,都有叫佢地比心機,令師弟/師妹受恵,所以大部份同學都會盡力。我諗學生態度,某程度上亦反映左對學校歸屬感。

山海兒女  又真係唔係好覺,可能係學校有操,但返屋企就冇囉!  發表於 16-5-24 21:17

mayyylai 發表於 16-5-24 17:10
回覆 山海兒女 的帖子

唔係呀,取消畢業試,如果派位派得唔好,咁點算,張成績表點見人 ...
成績表點見人?唔係我最擔心。我最擔心係由復活節開始開慢車,到要叩門考試時,唔知架車可以開得幾快呢?

引用:+本帖最後由+YmOra+於+16-5-24+18:54+編輯+

原帖由 YmOra 於 16-05-24 發表
我理解係PS1原意係無須操卷,係考一般P6生應有既智識,從而區別學生既組別,考PS1 唔係間間小學會幫學生操卷的~~~

引用:Quote:原帖由+YmOra+於+16-05-24+發表本帖

原帖由 mcl203 於 16-05-24 發表
我理解係PS1原意係無須操卷,係考一般P6生應有既智識,從而區別學生既組別,考PS1 唔係間間小學會幫學生操 ...
我仔學校一向冇操,以前小三都唔會操,小六都冇,不過間中做份卷當功課就有。

mayyylai  我諗佢指 TSA  發表於 16-5-25 10:25
Yanamami  小三点会操PreS1?  發表於 16-5-24 23:17

mcl203 發表於 16-5-24 22:15
我理解係PS1原意係無須操卷,係考一般P6生應有既智識,從而區別學生既組別,考PS1 唔係間間小學會幫學生操 ...

"原意係好嘅",教育局經常係咁諗,只不過學校更有知慧把PS1發揮至極限,怎樣在最短時間有最大的成果.

我身邊的C9們都唔覺學校"幫"學生操卷,從不覺得係真心幫學生,聽早兩年畢業生家長講從未見過老師是如此積極教學,有應試技巧,閱讀理解常見的唔小心,寫作技巧等等,就連同學仔都會向媽咪講笑,如果老師一早在呈分試時教我這些技巧係幾咁好呢!!!可能學校真的很明瞭個遊戲玩法,知道本屆小六生在升中過程只是一名"享用者",享用學兄學姊爭取返來的Band1位,要是去到考"中一入學前學科測驗"才認為與學校有直接關係需要做D嘢,便把老師畢生功力傳受給同學仔,同學仔突然好似被打通全身經脈,成個人開晒曉,此舉幫助到B2a學生應考PS1時也許會有突破表現考出B1c成績出來,又可多一個Band1位賺回來了,又可幫該名B2a生順利完成這"分班試"入到英文班,表面雙贏,實質一早開䁱就已經不是B2a生而是B1c生或更佳成績,學校真的很明暸整個升中遊戲玩法,只是只是只是我哋一眾C9們都認為學校"本末倒置",不是利用六年時間用更大的心機栽培小樹苗打穩根基,有實力地賺取每個有代表性嘅Band1位返嚟!!!而係用好多家長都會用嘅"短谷"快靚正方法得到一個Band1位回來,我校真的很明瞭整個遊戲玩法.

其實,我哋好羨慕唔操卷的小學呢!

回覆 mcl203 的帖子

教育局愈改愈亂, 你卑學校選擇, 一定係操卷多.我個女已操左幾個月, 很累, 甚至派完位, 7月哥幾日都要返去操!
痴線!

Yanamami  小三点会操PreS1?

我指小三 tsa 基本上我仔校係唔會操,唔會補課的

chesswin 發表於 16-5-25 09:10

教育局愈改愈亂, 你卑學校選擇, 一定係操卷多.我個女已操左幾個月, 很累, 甚至派完位, ...

即係同TSA一樣....唔係現行制度迫學生去操練
係源自學校本身....為保自己切身利益去為學生操好D成績
除非....又要推去教統局...要佢廢除PS1...黎過全港/全區大抽獎睇運氣~~~

教育局愈改愈亂, 你卑學校選擇, 一定係操卷多.我個女已操左幾個月, 很累, 甚至派完位, ...

所以,家長反感;學生也反感.

Me too. 12/7 考PS1, 11/7都仲要操。

山海兒女  其實放完榜,學校仲點叫到大家返去操卷呢?因我哋放完榜就不用再回校啦!   發表於 16-5-25 16:58
YmOra   me 3,其實操卷的小學不是想像中少.  發表於 16-5-25 10:12

回覆 山海兒女 的帖子

復活節到宜家都 hea,咁間學校有問題喎,佢真係擔保學校同學派得好好,唔使睇 final term 考試成績,我個女小學操到 final term exam,反而阿女因為一早考到直資,所以佢先 hea 住咁考 final,但我真係比佢激死,final 竟然考得好過之前呈分試,數學仲有名次。

山海兒女  唔知話學校有自信,定係天真好。因有龍校,每年頭三志願比率好高,脫龍後,就......   發表於 16-5-25 16:15

回覆 chesswin 的帖子

咁你唔好當操卷,當幫小朋友溫故知新囉,其實如果想成績好,始終一定要下苦心,家長唔係小朋友面試叫辛苦,小朋友唔會覺得辛苦,而且如果你係入一間勤力嘅小學,由一開始都知道該校係會操小朋友嘅,而你又心甘情願入讀,即係你都估到啦!

SingMom  同意,所謂一線小學唔操卷只不過係因為有直屬中學或有聯繫中學先大安主義,如果無呢D因素一早己經唔係一線   發表於 16-5-26 18:04
洋蔥頭媽咪  同意,不過一線小學反而較少操  發表於 16-5-25 13:11

mayyylai 發表於 16-5-25 10:24
回覆 山海兒女 的帖子

復活節到宜家都 hea,咁間學校有問題喎,佢真係擔保學校同學派得好好,唔使睇 final ...

無重狀態係幾咁幸福,幾咁大威力呢!

山海兒女  我信一分耕耘,一分收穫;唔耕耘想有收穫,就要靠運氣啦!  發表於 16-5-25 16:20

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小學畢業試

我囡畢業試時係我都放鬆埋。

三呈已經專補加堂,到底真正實力係點唔知,畢業試傾完決定唔加堂,但講明考得唔好會影響叩門,等我囡知道唔可以亂黎。

出黎結果同三呈名次一樣,證明到唔係虛火,真係入到依家呢間中學都唔怕有大問題。

洋蔥頭媽咪  畢業試有d同學會放鬆晒,所以排名升/跌唔奇  發表於 16-5-25 13:13
YmOra    發表於 16-5-25 11:22
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

我仔學校又係到宜家都不停操,不停補課

‹ 上一主題|下一主題