用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學畢業試
go

小學畢業試 [複製鏈接]

有幾多小朋友已經放鬆晒?我阿女讀一陣就已經放鬆晒, 掛住玩......
   0    0    0    0

十分之正常 !  

引用:有幾多小朋友已經放鬆晒?我阿女讀一陣就已

原帖由 chesswin 於 16-05-23 發表
有幾多小朋友已經放鬆晒?我阿女讀一陣就已經放鬆晒, 掛住玩......
算把啦!我都冇眼睇

回覆:小學畢業試

我仔同平時差唔多,除了三次呈分外,一般都係考前1-2星期先溫,我都冇乜點理,通常佢會自己攪掂。
不過心態好重要,呢個試冇乜壓力,但唔代表可以hea考,所有考試佢都會盡力,我最唔鍾意得過且過態度。

mayyylai    發表於 16-5-24 17:07
chesswin  你阿仔好生性呀!  發表於 16-5-23 09:37

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-23 09:21
我仔同平時差唔多,除了三次呈分外,一般都係考前1-2星期先溫,我都冇乜點理,通常佢會自己攪掂。
不過心態 ...

你就好,同學仔們自從呈三後hea住上堂,hea住溫書,老師極度配合hea教,仲懶係大道理咁話今次畢業試我會學中學咁比考試貼士,攞正牌hea教,只集中教會考的範圍,可能今次將會係六年裏最容易考嘅一次試,還大道理說老師都知你哋hea讀,又唔想你哋叩門張成績表肉酸,所以會出得淺D,真無奈!!!

wongkaka  好正  發表於 16-5-30 23:27
chesswin    老師好直接!  發表於 16-5-23 12:17

回覆:chesswin 的帖子

我阿仔學校一向都hea教,二呈後見阿仔自己已經冇咁緊張,而家更加輕鬆了!

引用:Quote:原帖由+chesswin+於+16-05-23+發表有

原帖由 fennieng 於 16-05-23 發表
算把啦!我都冇眼睇
我都冇眼睇,完全冇温過書,過幾日考,你急佢唔急

我囡囡雖然已經註冊了直資中學,
同佢講人生有好多個里程碑,唔想里程悲便應該要每一步都好好掌握...
佢話唔會hea,一定會畢到業(都係聽住先)

回覆:YmOra 的帖子

其實好睇學校方針,當年我地小學呈三後,努力操Pre S1, 畢業試都是考Pre S1, 確保幫到師弟妹之餘,自己又入到精英班,家長不需加操。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-5-23+09:21+我

原帖由 YmOra 於 16-05-23 發表
你就好,同學仔們自從呈三後hea住上堂,hea住溫書,老師極度配合hea教,仲懶係大道理咁話今次畢業試我會學中學 ...
咁我地老師算好,呈3後呀仔都明顯放鬆晒,平日做晒功課都係玩多,打下機,呢個我都明嘅 ,我亦甚少管佢。不過我都有洗佢腦,話佢知要做好基本野先去玩,人係有惰性,懶開就會更懶,如果乜都放鬆晒,一個暑假升中後就可以將學過嘅野都比番老師,乜都唔記得晒,開始講多啲中學嘅野佢知,中學生活多姿多采,但科目亦會多,鼓勵佢要學懂分配時間,要佢玩之餘亦要keep住睇下書/英文... 近排佢轉左睇下YouTube多。

YmOra 發表於 16-5-23 10:44
你就好,同學仔們自從呈三後hea住上堂,hea住溫書,老師極度配合hea教,仲懶係大道理咁話今次畢業試我會學中學 ...

chesswin    老師好直接!  發表於 1 小時前
...................................................................

我話懶就真啦!按本子辦事,係呈分先做嘢!

引用:其實好睇學校方針,當年我地小學呈三後,努

原帖由 STee 於 16-05-23 發表
其實好睇學校方針,當年我地小學呈三後,努力操Pre S1, 畢業試都是考Pre S1, 確保幫到師弟妹之餘,自己又入 ...
雖然考試內容不是PS1,但學校是狂操PS1,當年囝囝考PS1,竟然讓小學捉到中作題目,囝囝順利入到精英班,而且再入中文特訓班,全班只有10幾人。小學宗旨是無論那一個banding學校,學生都要在精英班。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-23 13:30
咁我地老師算好,呈3後呀仔都明顯放鬆晒,平日做晒功課都係玩多,打下機,呢個我都明嘅 ,我亦甚少管佢。不 ...

係呀!好彩還有家長哩道防線,灌輸正確價值觀家長無得懶,除非遇上真正愛學生的老師啦!多是為著份人工而表面愛學生呢!

STee 發表於 16-5-23 12:36
其實好睇學校方針,當年我地小學呈三後,努力操Pre S1, 畢業試都是考Pre S1, 確保幫到師弟妹之餘,自己又入 ...

操Pre-S1係有按排呀!不過,不是在畢業試前催谷,而係放响考試後連續三星期日日谷,剛好操到應考前兩日才停工.

chesswin   原來咁多學校都狂操  發表於 16-5-23 14:24

我就相反, 我同仔仔講要KEEP 住考好最好一次考試, 始終派位結果未出, 如果考得好,去叩門的信心都大些。

回覆:小學畢業試

我囝學校六月的考试,全部pre s1模式。而家日日返學,一半時間就做pre s1

YmOra 發表於 16-5-23 13:53
操Pre-S1係有按排呀!不過,不是在畢業試前催谷,而係放响考試後連續三星期日日谷,剛好操到應考前兩日才停工. ...

chesswin   原來咁多學校都狂操  發表於 1 小時前
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

當然啦!校方講得好聽D就係為學弟學妹爭取Band1位返嚟!其實我哋一眾C9私底下都話學校只是想出年多張Band1彩票填,再搏多幾個百分點入Band1中學,增加學校聲譽,有時都覺得個升中遊戲玩法,都有分"正"和"邪",好睇學校嘅選校理念如何?!

引用:我就相反,+我同仔仔講要KEEP+住考好最好一

原帖由 Jenny3695 於 16-05-23 發表
我就相反, 我同仔仔講要KEEP 住考好最好一次考試, 始終派位結果未出, 如果考得好,去叩門的信心都大些。 ...
我都係咁同阿仔講,好在佢都好配合咁努力温習,而學校都冇hea教,希望好頭好尾,考好個畢業試啦!

我嗰個直頭個格係已經放咗暑假

shypama  有同感,已經在留意和報暑期興趣班了  發表於 16-5-24 20:37
‹ 上一主題|下一主題