用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽不考慮國際學校的原因
樓主: giegie0506
go

各位媽媽不考慮國際學校的原因   [複製鏈接]

引用:Quote:貝珠+發表於+16-5-24+16:39+完全同意

原帖由 hkpapa852 於 16-05-24 發表
如果只係怕咗DSE而諗住讀國學校, 其實唔係一個好辦法.

國際學校有多種不同學制, IB只係其中一種
我明國際有不同學制,直私也是。只是我prefer IB 多些。

我都有諗過讀IS去補習,但果種補習係除我自己想要嘅程度去補,而唔係為真正為跟唔上/學校壓力去補,例如我想補中文,我會當係學外語咁慢慢補,唔一定要跟上傳統學校進度

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-05-24+發表最

原帖由 宮二 於 16-05-24 發表
please share the link thanks
在fb 或 youtube, 打 POPA channel. 有很多其他題目, 值得推介👍

引用:幼稚園有較多不同方向既學校可以選擇,本地

原帖由 MASAYA 於 16-05-23 發表
幼稚園有較多不同方向既學校可以選擇,本地學卷幼稚園亦有好多唔係只向成績或學術發展,我小朋友靈糧畢業, ...
我諗我在意的是主流學校似工廠,不斷灌輸知識,雖然已經改革,加入國際學校元素,加入大量活動式教學,但你會感覺到老師看重的還是孩子乖不乖、叻唔叻、有冇守規矩、認知水平高還是低。下課回家,帶回來的手工基本上每個學生做的都差不多樣,可見換了葫蘆還是賣一樣的藥。學校旅行,老師不斷安排拍團體照,安排活動是為了影相,影完活動就完了,其實都唔知玩左d咩,老師都係交功課。

我同意家庭教育比起學校已經重要的多,家長的態度直接影響孩子學習的態度。我唔擔心個仔讀主流會英文差d,我自己可以教,但真的有點擔心個仔會因此成為工廠倒模出唻的另一件「產品」,而非保留個人風格的「藝術品」。

ume  好同意!  發表於 16-5-27 09:19

回覆:giegie0506 的帖子

同意

回覆:giegie0506 的帖子

同意

引用:係呀,所以大家將幼稚園教學催谷變得合理。

原帖由 貝珠 於 16-05-24 發表
係呀,所以大家將幼稚園教學催谷變得合理。所以我唔玩呢個遊戲了,唯有international school

...

引用:係呀,所以大家將幼稚園教學催谷變得合理。

原帖由 貝珠 於 16-05-24 發表
係呀,所以大家將幼稚園教學催谷變得合理。所以我唔玩呢個遊戲了,唯有international school

...
如果好采入到一條龍幼稚園(女仔多選擇),又不是心頭高一定要入神校,其實也可以吾跟大隊催谷的。

引用:Quote:原帖由+giegie0506+於+16-05-24+發表

原帖由 namyatyat 於 16-05-24 發表
我諗起當年會考,AL宜家都怕怕,更何況宜家本地教育應該比我讀時更功利和病態,所以有能力我會俾小朋友讀IS ...
好同意,我覺得主流學校的老師雖然都很好,但始終思考模式都係設合本地升小,然後不斷考試同考試。
思維模式很重要,就如你孩子個老師覺得佢唔入讀國際好辛苦,但net就話佢好快會進步,負面同正面的鼓勵都會帶來唔同效果。有趣地,我同阿仔班主任講,其實我地考慮轉國際,想老師俾d意見阿仔是否適合,佢於是不斷講話阿仔認知很好,自理能力很強,K1課程會深d,但係佢應該唔會太吃力... 講完一堆野之後個結論只係「佢應付倒,所以可以繼續讀主流」,其實老師根本冇理到我想問咩...

引用:Quote:原帖由+namyatyat+於+16-05-24+發表

原帖由 giegie0506 於 16-05-24 發表
好同意,我覺得主流學校的老師雖然都很好,但始終思考模式都係設合本地升小,然後不斷考試同考試。
思維模 ...
因為她不想小了一個「顧客」...haha!

引用:孩子讀PN,明年K1,我想同仔仔轉讀國際學校

原帖由 giegie0506 於 16-05-23 發表
孩子讀PN,明年K1,我想同仔仔轉讀國際學校,眼見很多媽媽比較prefer同小朋友讀三文兩語的主流或近似國際的 ...
難番轉頭主要系錢考慮。我相信香港的國際學校質素唔會令你唔滿意。入國際確認除了中文差d.系冇左系學校認識中國文化。這個同學中文不一樣。如這個也沒有關係,真是不用擔心

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

主要只有一個原因:就係驚唔識中文。我老公國際學校畢業,講中文冇問題,但係寫同讀就只有小學程度。因為佢小學係讀傳統學校(如果唔係分分鐘連小學程度都冇)。佢唔想個仔讀國際學校,好似佢咁唔識運用中文,佢話如果係香港發展唔識中文冇乜着數。不過我哋可能考慮中學會讀國際學校,或者公開試前兩年轉IB,因為IB的確對升學有優勢。

引用:主要只有一個原因:就係驚唔識中文。我老公

原帖由 maomaofafa 於 16-05-24 發表
主要只有一個原因:就係驚唔識中文。我老公國際學校畢業,講中文冇問題,但係寫同讀就只有小學程度。因為佢 ...
不少人也可能有你的想法,小學先讀LS,之後才讀IS,但今時今日考較好的IS幼稚園已不易,更何況幾年後,因越來越多中產想子女讀IS,英文水平又是一個問題,所以我覺得可能未必這樣理想!

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+16-05-24+發表

原帖由 Moonlight819 於 16-05-24 發表
不少人也可能有你的想法,小學先讀LS,之後才讀IS,但今時今日考較好的IS幼稚園已不易,更何況幾年後,因越來 ...
可能因為我老公係校友,佢又反而不太擔心將來升唔返IS。當然每條路也有取捨,始終覺得中文很重要,暫時就讀LS好了。

回覆 maomaofafa 的帖子

你老公果代IS的中文課程,和現在呢代的中文課程,已經好吾同,好多學校一日起碼有一堂中文,係會分流。深果個stream,係吾會差過local幾多。
即使同係Esf,朋友兩個小朋友差4、5年,中文已經深左好多。當然,如果你去吾重視中文的IS,一星期得一堂,屋企又吾講,小朋友又吾睇中文書,咁確係會出現你老公擔心的情況。

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+16-05-24+發表

原帖由 Moonlight819 於 16-05-24 發表
不少人也可能有你的想法,小學先讀LS,之後才讀IS,但今時今日考較好的IS幼稚園已不易,更何況幾年後,因越來 ...
同意,身邊不少之前不考慮is嘅家長,到最後都情願買小幾個手袋,在k2 apply IS, 但今時今日考is yr1,已經越來越難,好多有passport 嘅都考唔到佢理想嘅IS...

睇番當年小朋友讀k的朋友仔,讀直私的,學費幾千元,補英文、數學、普通話、功課班,真係點都使幾千,加埋同IS學費吾係差好多。不過當然讀IS都瘋狂亂補,又係另一個故事了。

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

我剛決定阿囡8月中𨍭國際K1. 其實好心大心細⋯⋯佢有一條龍幼收. 不過最後我地覺得學術不太重要.只係希望佢開心,有自信,可以培養獨立思考,同埋有處理問題嘅能力. 覺得國際學校會好啲。

引用:回覆+maomaofafa+的帖子 你老公果代IS的中

原帖由 Jane1983 於 16-05-24 發表
回覆 maomaofafa 的帖子

你老公果代IS的中文課程,和現在呢代的中文課程,已經好吾同,好多學校一日起碼有 ...
佢始終覺得個語境係全英的情況下,中文唔會好得去邊,佢話學校亦唔鼓勵講中文。始終我未讀過IS,又好難同佢傾呢個問題。

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+16-05-24+發

原帖由 dbchu 於 16-05-24 發表
同意,身邊不少之前不考慮is嘅家長,到最後都情願買小幾個手袋,在k2 apply IS, 但今時今日考is yr1,已經越 ...
得passport好多都無priority,父母兄姊讀過先有

‹ 上一主題|下一主題