用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽不考慮國際學校的原因
樓主: giegie0506
go

各位媽媽不考慮國際學校的原因  

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

想借問實際要預幾多錢去讀國際學校? 係咪英基叫最平? 如果小學行local打好個底...再上中學先行國際...又可取嘛?

引用:回覆+namyatyat+的帖子 我覺得namyatyat講

原帖由 arc1230 於 16-05-24 發表
回覆 namyatyat 的帖子

我覺得namyatyat講得非常好. 我本身最近都決定同小朋友由本地kg國際班轉去國際學校 ...
前排都同朋友講起, 留錢讀外國大學定細個讀國際學校. 我覺得真係要二揀一就揀國際學校, 去外國只是補低下策, 小朋友定左型唔易改.

其實這個Post好好,令大家都可以一齊分析下我地如何為小朋友鋪好的教育路!

我相信絶大部份buy國際學校這條路的家長,都係睇到主流教育的不足,自主學習、思考能力、懂得分析...等等這些soft skill遠勝學術成績,並希望正確的教育路能令小朋友走上成功之路。

其實大家有無研究過在主流的學校是否真的不能培育出有以上所講的能力的小朋友呢?這是我最近成日都問自己的問題。大家又點睇?

回覆:ume 的帖子

冇話一定唔得,但難度好高?

所以我就傾向揀非國際IB學校,既可學好中文,又可逃離本地制度。當然,錢就用咗,但英文唔及IS,中文又未必及LS。真係睇你要乜。

引用:想借問實際要預幾多錢去讀國際學校?+係咪英

原帖由 Yeahly_ly 於 16-05-24 發表
想借問實際要預幾多錢去讀國際學校? 係咪英基叫最平? 如果小學行local打好個底...再上中學先行國際...又可 ...
英基逐漸會沒有政府資助,所以將會和其他國際學校收費相若!

hellowbb 發表於 16-5-24 14:52

所以我就傾向揀非國際IB學校,既可學好中文,又可逃離本地制度。當然,錢就用 ...
我都明白難度係高咗啲!
但係非國際IB學校係香港無咩可以選擇,so far咁耐我只知真道係,但直資又掙崩頭!我就係唔想不人性化地催谷小朋友,但因為唔想咁,而又要係幼稚園階段谷個小朋友,原因係因為想入到間人性化的直資,咁係唔係有點兒那個!

我真係諗爆頭之後,就問其實如果我唔谷小朋友,最後佢考唔到直資,咁係主流學校還有人性化的選擇嗎?!好矛盾呀!

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-05-24+發表

原帖由 Moonlight819 於 16-05-24 發表
英基逐漸會沒有政府資助,所以將會和其他國際學校收費相若!

想諗都真係無得諗....真係想計下數...諗下有公務員津貼~可以試下諗埋國際學校都唔得

hkpapa852  公務員津貼有上限, 一定唔夠俾國際學校學費  發表於 16-5-24 16:59

引用:Quote:hellowbb+發表於+16-5-24+14:52+冇話

原帖由 ume 於 16-05-24 發表
我都明白難度係高咗啲!
但係非國際IB學校係香港無咩可以選擇,so far咁耐我只知真道係,但直資又掙崩頭! ...
完全同意,所以樓上話讀新派直資果d,其實會不會都要在幼稚園階段谷學生呢?另外,有部份直資冇IB, 或只有少數學生可以考IB , 如果上到中學焗住考DSE 我都唔buy .

引用:最近睇一個關於育兒的+youtube,+佢分析若要

原帖由 大埔之友 於 16-05-24 發表
最近睇一個關於育兒的 youtube, 佢分析若要一個小朋友學一種不是他(家庭)的naive language. 由於不是naive, ...
please share the link thanks

貝珠 發表於 16-5-24 16:39
完全同意,所以樓上話讀新派直資果d,其實會不會都要在幼稚園階段谷學生呢?另外,有部份直資冇IB, 或只有 ...

直資學校只有小學同中學.

要入直資小學係必須經過至少一輸面試, 咁你估要學校會點篩選呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

貝珠 發表於 16-5-24 16:39
完全同意,所以樓上話讀新派直資果d,其實會不會都要在幼稚園階段谷學生呢?另外,有部份直資冇IB, 或只有 ...
如果只係怕咗DSE而諗住讀國學校, 其實唔係一個好辦法.

國際學校有多種不同學制, IB只係其中一種
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ume 的帖子

我哋本來都有諗直資, 但考慮到而家入國際學校相當難. 有好多中產都放棄LS轉IS, 咁不如比小朋友入咗IS先起碼上小學有back up. 加上雖然自己有喺屋企同小朋友講英文但始終唔係mother tongue所以小朋友要考IS小學會更難. 另外直資小學選擇不多而有部份學費都很貴加上大多鼓勵補習, 分分鐘同國際學校學費差不多, 所以我們優先選擇國際學校lor

回覆 宮二 的帖子

你可以去FB and youtube search POPA Channel.

引用:冇話一定唔得,但難度好高? 所以我就傾向

原帖由 hellowbb 於 16-05-24 發表

所以我就傾向揀非國際IB學校,既可學好中文,又可逃離本地制度。當然,錢就用 ...
但我自己不太but,正如你所說到時小朋友中英文也不算太好兩頭不到岸,所以覺得IS更實際。

引用:回覆+ume+的帖子 我哋本來都有諗直資,+但

原帖由 arc1230 於 16-05-24 發表
回覆 ume 的帖子

我哋本來都有諗直資, 但考慮到而家入國際學校相當難. 有好多中產都放棄LS轉IS, 咁不如比 ...
讀國際學校但又放不下心魔走去補齊中英數的怪獸愈來愈多。呢班人不會慳了補習$

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

價錢貴,加上無打算外國升學,小朋友性格啱傳統津校。

回覆:ume 的帖子

有很少部分主流學校可以。又糸直私,又系要爭餐死。我在這個國際vs 本地問題上糾結了兩年。由國際幼稚園轉local.究竟入Is 定local小學。今天去了QBS,我未佢巳估到我去左之後一定大愛。果然,看見小朋友上堂大家好close坐系度,個個興奮莫明。環境優美。試問如何想像要迫佢填鴨10幾年?

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-05-24+發表最

原帖由 宮二 於 16-05-24 發表
please share the link thanks
Search YouTube POPA channel . 但我再次強調,不是放棄母語。而是小朋友從少係可以master 多種語言。所以英文好同時中文也可以好

回覆:hkpapa852 的帖子

係呀,所以大家將幼稚園教學催谷變得合理。所以我唔玩呢個遊戲了,唯有international school

回覆 siden 的帖子

絕對係, 國際學校都有愛補習嘅家長. 但學校本身唔會要求家長比小朋友去外補. 但有本地學校要求成績平平學生去補習. 所以好睇家長點取捨