用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽不考慮國際學校的原因
樓主: giegie0506
go

各位媽媽不考慮國際學校的原因   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+16-05-23+發

原帖由 貝珠 於 16-05-23 發表
有人係指中文不夠native , 變左鬼仔
也不會吧!在家他和差不多所有人包括爸爸、婆婆、嫲嫲等說的也是廣東話!

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

I think due to two main reasons:
1. Wish to maintain a good and native Chinese level and culture.
2.
You have to put extra effort in maintaining Chinese level in these children and I have seen kids refusing to speak Cantonese even parents are speaking to them in Cantonese at home. They could understand but they just can't speak or don't bother to speak.

回覆:giegie0506 的帖子

如果有甚麼因素令我不安排孩子上國際學校,那就是「錢」和「中文」。前者,家家情況有別;後者,人人要求不一。但是,我們經過評估後,決定可以讓兩個都去馬,不是用錢換快樂童年,而是為他們選擇最合乎人性的教育方法--合宜速度、不用急趕、毋需比較、平衡發展。

間間IS唔同,有比較重視中文,事實上近年中國國勢上升,大部份IS的中文都深左。除非屋企唔講,或者父母唔重視,否則唔會話唔識講、唔識睇。

反而錢係一個重要考慮,尤其有幾個小朋友的。

引用:無錢 +

原帖由 大埔之友 於 16-05-23 發表
無錢

如果金錢方面的考慮,我暫時諗唔到不考慮IS的原因。

引用:一定要慎重呀!國際學校以英文為第一語言。

原帖由 maylulu 於 16-05-23 發表
一定要慎重呀!國際學校以英文為第一語言。如果自細開始讀,英文自然而然成為小朋友的第一語言,不僅僅是聽 ...
認同,native 的意思並非單指口音,還包含文化、態度、價值觀等。

To me there are three main reasons for choosing International school:

1) Their learning and teaching environment which foster and promote critical thinking / creativity and to encourage them to be the best they can be

2) Character building

3) Good oversea university placement

引用:+本帖最後由+mandy_ng207+於+16-5-23+09:10

原帖由 mandy_ng207 於 16-05-23 發表

Thanks for raising the question. I have difficulty i ...
其實現階段我也是唯一個同小朋友講英文的人,其次就是學校的英文老師和playgroup的老師。仔仔可以分辨到底對邊個要講中文,邊個要講英文,但是我覺得他的英文程度發展的較慢,白天阿仔留在老爺奶奶家中,主要語言是中文,學校也是用中文溝通,他已經能夠清楚表達自己,句子也基本上符合邏輯,但英文就很有限,可以發現他能說的英文都是我教的或者playgroup中吸收的,這純粹是verbal的部分。說到認字/字彙等等,例如數字、顏色、圖案、動物、物件等等,阿仔英文好過中文,明顯地,我在家中沒有吹谷的情況下,他學到的英文單詞不比學校大半年的中文單詞少。(暫時係講認圖說單詞,不是認字。)
我覺得只要孩子能分清楚誰說中文,誰說英文,基本上兩個母語唔會難倒佢地,也不會confuse,最少我個仔似乎分別得到。
今個星期會面試,希望與老師溝通後再看看該校文化和方針是否適合阿仔才決定。我覺得教育方法比起make sure佢地學晒適齡知識更重要。

最近睇一個關於育兒的 youtube, 佢分析若要一個小朋友學一種不是他(家庭)的naive language. 由於不是naive, 所以他能學到的詞彙有限, 影響語文能力, 仲影響埋幻想力.

引用:Quote:原帖由+kiki826+於+16-05-23+發表金

原帖由 阿古 於 16-05-23 發表
Exactly同我一樣, 如我兩個都讀國際學校會好吃力, 同埋d中文真係一去無回頭咁, 自己點教都冇用, 讀國際學校 ...
我都有這個憂慮,擔心孩子將來不願意學習中文,老爺奶奶對此更為重視,所以好擔心轉讀國際之後有排煩。
我自己在香港長大,其後移民海外,現在英文算是流利的。雖然移民後我在學習英文的時候沒有太大障礙,但始終不及本地人好,讀書時多少有點吃虧,而且深受港式教育的填鴨教法影響,我還是使用死背書的方法,雖然成績不錯,但總覺得格格不入,升讀大學之後更為明顯。
考慮俾孩子讀國際,其實多少希望可以啟發他以思考作為學習基本,而非背誦。兩者各有利弊,故難取捨。

除左錢,小朋友同大人性格好重要..international school requests parents to get involved school activities .. So if parents are not outgoing, there's no point to go international school..

回覆 onalumni 的帖子

都吾完全係,親戚和朋友的仔女加埋讀幾間吾同的IS,有家長係好活躍pta活動,但呢d係家長性格,多過一定要。

引用:除左錢,小朋友同大人性格好重要..internat

原帖由 onalumni 於 16-05-24 發表
除左錢,小朋友同大人性格好重要..international school requests parents to get involved school activit ...
其實家長是否認同IS理念才最重要, 一方面想孩子輕鬆D, 但另一方面又怕中數落後, 英文又唔教gramma, 自己再補補補

引用:最近睇一個關於育兒的+youtube,+佢分析若要

原帖由 大埔之友 於 16-05-24 發表
最近睇一個關於育兒的 youtube, 佢分析若要一個小朋友學一種不是他(家庭)的naive language. 由於不是naive, ...
又唔係叫佢放棄母語,只學英文。小朋友係可以同時master 兩種什至更多語言。屋企照講母語,學校大部分時間英文,什至請net 上門,也夠考國際學校。

引用:Quote:原帖由+mandy_ng207+於+16-05-23+發

原帖由 giegie0506 於 16-05-24 發表
其實現階段我也是唯一個同小朋友講英文的人,其次就是學校的英文老師和playgroup的老師。仔仔可以分辨到底 ...
我諗起當年會考,AL宜家都怕怕,更何況宜家本地教育應該比我讀時更功利和病態,所以有能力我會俾小朋友讀IS先,我嘅目標係培養小朋友自學、決問題的能力、享受團體生活、識尊重別人,知道香港以外仲有其他地方同習俗,其他要識嘅自然會識吧!真係唔適合再諗其他方法。

我仔的英文使用情況同你小朋友相似,讀左成年英普PN英文水平都係差不多,interview ESF時嗰副校長直頭話我仔英文唔得唔收,唔使等信立即知結果XD,幸運下年我仔可以去另一間IS讀K1。

攪掂學位,下一個要面對的問題係長老和朋輩的擔心,做乜使咁多錢?小朋友自始唔識中文?第日出國就一去不返?升唔到上去點算?直接用供書教學嘅錢買層樓俾小朋友?問題天天都多XD

PN嗰TA知我仔下年轉IS立即打黎話擔心我仔應付唔到d英文,叫我認真考慮,同一個情況Net就同我講完全唔擔心,英文一定好快有進步,叫我放開心情享受新的教育模式。我睇到不同教育制度下培養的老師諗法都唔同,條條大路通羅馬,最緊要對你的選擇有信心。共勉之。

namyatyat 發表於 16-5-24 10:18
我諗起當年會考,AL宜家都怕怕,更何況宜家本地教育應該比我讀時更功利和病態,所以有能力我會俾小朋友讀IS ...
好同意!其實真係條條大路通羅馬!家長心態係點其實都相當重要!就好似希望小朋友想像能力高,家長又能否配合,接受啲可能令人好難接受的睇法。又或者相反。所以選擇除適合小朋友,家長既配合都不谷忽視。

回覆 namyatyat 的帖子

我覺得namyatyat講得非常好. 我本身最近都決定同小朋友由本地kg國際班轉去國際學校. 而家香港教育真係好病態, 我唔想我小朋友無咗個每個小朋友都值得擁有既快樂童年. 本身我都唔係大富大貴家庭,都要節衣縮食比小朋友讀書. 有朋友叫我不如留番D$比佢讀大學, 但我覺得反過來如果小朋友從小有正確價值觀, 有Critical thinking, 明白知識係需要自己主動學習呢D大道理, 佢大學想點佢自己可以決定...
我自己無朋友比小朋友讀國際學校, 如果大家有興趣都可以PM交留下.

引用:+本帖最後由+ume+於+16-5-23+14:58+編輯+\

原帖由 ume 於 16-05-23 發表

我小朋友也是很細,我和老公都傾過日後的學業方向。
多謝你分享,我也因為這個原因而猶豫著,所以經常心大心細。

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-05-24+發表最

原帖由 貝珠 於 16-05-24 發表
又唔係叫佢放棄母語,只學英文。小朋友係可以同時master 兩種什至更多語言。屋企照講母語,學校大部分時間 ...
依個問題好深, 好難明, 我唔識handle 點樣安排小朋友的語文學習. 家庭, 學校, 外補.....😖

‹ 上一主題|下一主題