用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽媽不考慮國際學校的原因
樓主: giegie0506
go

各位媽媽不考慮國際學校的原因   [複製鏈接]

回覆:ume 的帖子

我也有此傾向。請問有邊幾間係你所指的新派直資?

回覆:各位媽媽不考慮國際學校的原因

同樓主諗的一樣。所以考慮緊所謂"兩頭唔到岸"的如VSA, ISF。

我不想IS的原因主要是不想小朋友變"竹昇"。我覺得母語一定要好,咁對佢思維好緊要。其次可能我的英文絕對未達native水平,如小朋友只講英文,我覺得同佢的溝通點都有阻礙。再者,英文易學好多,如去好語境的學校加上大學應該點都會出國,我覺得英文唔會有問題。

至於全人發展方面,我認同IS,但基於上述原因,我會傾向選以上提及的bilingual private schools。

我都好想聽吓大家點睇。

一定要慎重呀!國際學校以英文為第一語言。如果自細開始讀,英文自然而然成為小朋友的第一語言,不僅僅是聽說讀寫,而是將成為其思考的第一語言,如果父母至親英語不能達到native的水準,尤其是對西方文化認識不深的話,將來可能會有嚴重的親子溝通困難。

回覆:maylulu 的帖子

非常同意!

引用:一定要慎重呀!國際學校以英文為第一語言。

原帖由 maylulu 於 16-05-23 發表
一定要慎重呀!國際學校以英文為第一語言。如果自細開始讀,英文自然而然成為小朋友的第一語言,不僅僅是聽 ...
其實如果小朋友係學校全英,而屋企全廣東話,咁可唔可行?我小朋友依家幼稚園仲可行,係咪真係到大D會有家庭問題?有冇過來人可以分享下?

親友當年將幾名子女, 由幼稚園開始一路就係國際學校上學, 一路直升小學同中學, 到中學畢業就去外國讀大學, 佢地讀既係ESF, 耀中呢類國際學校.

不過佢地D仔女, 講中文, 尤其係粵語, 應該少過5%, 即使父母用中文同佢地講嘢, 佢地一係話聽唔明(普通話會好少少), 一係聽得明都只會用英文答番.

我唔知到底呢個情況係普遍定異類, 但至少我個人唔想我D仔女日後咁同我溝通.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

又如果幼稚園已一口流利廣東話,咁小學先去國際,而在家可否及可keep到廣東話溝通?本人正煩惱於直私與國際之間

hellowbb 發表於 16-5-23 15:28
我也有此傾向。請問有邊幾間係你所指的新派直資?

因我的小朋友好細個,暫時只知真道應該配合到我的想法,其他的就是中西區救恩學校。遲下會再研究。

其實返學是學習知識之外,最重要的是思考方法,你用咩語言多就會用咩語言去諗嘢,漸漸地會把另一種語言捨棄。
如果希望能和自己子女有深層的溝通,用屬悉的語言才是正路!
我認為,有啲人的確可以有多過一種語言達到母語程度,但條件是他們的父母或好親蜜的長輩的這些語言都能逹到母語程度。
如果不是這樣的情況,咁放棄了自己的母語是不智的!

hkpapa852 發表於 16-5-23 16:05
親友當年將幾名子女, 由幼稚園開始一路就係國際學校上學, 一路直升小學同中學, 到中學畢業就去外國讀大學,  ...

yes,小朋友大大下都會唔願同父母講嘢,如果因為語言溝通再多一層障礙,我真係唔想!
母語,其實包含除溝通以外的事,例如文化的傳承,我個人覺得十分重要!

引用:親友當年將幾名子女,+由幼稚園開始一路就係

原帖由 hkpapa852 於 16-05-23 發表
親友當年將幾名子女, 由幼稚園開始一路就係國際學校上學, 一路直升小學同中學, 到中學畢業就去外國讀大學,  ...
我覺得每個小朋友不同,囝仔現在讀緊國際幼稚園,英文和廣東話也很流利。

唔考慮國際...
1. 想學好中文,中學打算出國
2. 本地學校較注重德育
3. 喜歡樸實校風 (感覺上國際學校一般家景環境比較好,並無冒犯之意)
4. 非英語背景家庭,同其他家長可能文化差異問題嗎
5. 國際幼稚園有好多間,但國際小學位跟本唔夠分,到時冇小學收就幣

PS. 排除錢呢個問題,國際小學唔係有錢就入到...

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-23+發表

原帖由 Moonlight819 於 16-05-23 發表
我覺得每個小朋友不同,囝仔現在讀緊國際幼稚園,英文和廣東話也很流利。

...
流利與native始終大分別

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+16-05-23+發

原帖由 kumasanee 於 16-05-23 發表
一唔係naive, 好多字就唔識, 唔識表達.

kumasanee 發表於 16-5-23 18:19
語文足夠溝通就夠,就算你口音幾咁native,係人地眼中都係非我族類。而且咩叫native? 英國人口音?美國白人口音? 定係美國印第安人口音?

siden  讀IS的人唔會信的  發表於 16-5-24 00:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kumasanee+發表於+16-5-23+18:19+流

語文足夠溝通就夠,就算你口音幾咁native,係人地眼中都係非我族類。而且咩叫native? 英國人口音?美國白人 ...
Native 唔等於口音, Native 係母語為英語

見工份表都會問language係native定fluent(流利), 絕對係兩回事

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+16-05-23+發

原帖由 kumasanee 於 16-05-23 發表
將來他會直上國際小學,和老師和同學也只説英文,難道驚他不夠native嗎?

引用:Quote:原帖由+kumasanee+於+16-05-23+發表

原帖由 Moonlight819 於 16-05-23 發表
將來他會直上國際小學,和老師和同學也只説英文,難道驚他不夠native嗎?

...
有人係指中文不夠native , 變左鬼仔

kumasanee 發表於 16-5-23 18:39
Native 唔等於口音, Native 係母語為英語

見工份表都會問language係native定fluent(流利), 絕對係兩回事
你的說法是對的,只係好多家長以為學到講英文既口音好native,就可以當自己係native English speaker,以為真係可以當英文係自己既mother language。
當你腦入面所諗既嘢都係只用英文,咁就真係可以話你既英文好native,英文係你既mother language。

siden    發表於 16-5-24 00:36

引用:Quote:kumasanee+發表於+16-5-23+18:39+Nat

你的說法是對的,只係好多家長以為學到講英文既口音好native,就可以當自己係native English speaker,以為 ...
其實native language 可以唔止母語。粵普英也可以同時係native.

‹ 上一主題|下一主題