用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小數學測驗、考試卷問題
go

高小數學測驗、考試卷問題 [複製鏈接]

我教阿女在測驗或考試在計算周界,面積或者移位前,先在卷上寫上記號或長度以便容易明白,但阿女話老師叫佢地唔好畫花份卷!

請問各位家長貴子女的學校是否一樣?如果在卷上寫上記號會否扣分?

0    0    0    0

唔会扣分

我女畫到份卷花晒,keywords又要間低,又圈又盛,有時份卷錯字漏字佢仲會改返加返... 冇扣分
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:Ivy18018 的帖子

第一次聽到考卷唔俾寫野

回覆 Ivy18018 的帖子

我女反而係老師教佢地將重要既野畫起圈起,特別係面積周界,將預早計到既,要寫低,會方便計算,做功課/測考都一樣,亦不用擦掉

引用:我教阿女在測驗或考試在計算周界,面積或者

原帖由 Ivy18018 於 16-05-22 發表
我教阿女在測驗或考試在計算周界,面積或者移位前,先在卷上寫上記號或長度以便容易明白,但阿女話老師叫佢 ...
我鬧阿女三年點解唔間唔圈份卷,佢話老師話唔比,但係我威迫下點都做少少。今年我直接在家長日問班主任(教數), 佢自己話好鼓勵佢哋圈同畫,但不否認有些老師唔鍾意。 今年反正分了問題卷和答題紙,我叫阿女盡情整花份題目

阿仔學校都唔比, 要就用算草紙.

其實都唔會重用, 點解唔比?

學識劃重點都好緊要.

而且圈起重要既字可以減少''careless mistake'' ......

老師有冇解釋點解唔劃得?
如果話想同學識心算...係咪唔使寫步驟直接寫答案OK?

rainbowcov    發表於 16-5-25 16:56
‹ 上一主題|下一主題