用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學游水學到幾時
樓主: bopui0607
go

小朋友學游水學到幾時   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 16-5-24 07:03
空氣清新機(非小型,幾萬蚊嗰隻)、每個星期換枕頭袋、每個月換1、2次床單、每個月吸一次床褥、枕頭塵蟎 ...

家中無用空氣清新機,每星期換枕頭袋及牀單一次,其他則沒有妳那麼勤力了,雖然有工人姐姐,但我們無咁勤力叫她。不過有陽光時,會曬吓他的枕頭和同睡公仔。我早前提阿囝少時吸入的預防性類固醇不是一次過的,而是每天也要定時吸入兩三次的,是預防氣管發炎用的,他是連續吸了年半,期間也加食青蛙藥兩年才斷尾。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-24+07:03+空氣清

原帖由 YanKanMom 於 16-05-24 發表
家中無用空氣清新機,每星期換枕頭袋及牀單一次,其他則沒有妳那麼勤力了,雖然有工人姐姐,但我們無咁勤 ...
阿仔跟醫生指引吸(橙色嗰隻,依家早晚各1次,每次一puff),另加青蛙仔。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-24+07:03+空氣清

家中無用空氣清新機,每星期換枕頭袋及牀單一次,其他則沒有妳那麼勤力了,雖然有工人姐姐,但我們無咁勤 ...
原來要咁耐時間

YanKanMom  係呀, 要嫁.  發表於 16-5-24 11:17

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-24+09:18+你好

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-24+發表你

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-24+10:27+我自己

S-Kwok 發表於 16-5-24 08:42
大多數病由天氣轉變、抵抗力弱有關(如人多地方都會易病)
若有養開魚會知道換水一次只可以換10%,太多水質轉變太大魚魚就好快再去投胎。人都係一樣,溫度濕度突然變化太大就會有鼻水(eg大熱天時由街入超凍冷氣商場),清唔到細菌就兹生繼而病。
另外兒科話若果d菌入肺我個小朋友就會好大wok,所以每年都會打流感針,這一兩年又真係就算病都會一兩日便自己好返,冇高燒、唔洗食抗生素。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-24+09:18+你好

回覆:IloveJJ 的帖子

回覆:小朋友學游水學到幾時

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-24+發表我自

原帖由 IloveJJ 於 16-05-24 發表
我係嗰種未滿月已去公園玩,波波池、公園、圖書館乜都去,冬天得幾度都落公園玩,夏天3十幾度又照去沙灘。 ...
其實阿仔細時,我都係成日帶佢去公園,去波波池,熱就去沙灘,坐地下、坐草地、執樹葉、樹枝玩,我唔介意佢玩到污污漕漕,其實最大問題係涼/大風/凍。以前我唔明點解次次帶佢落公園玩完都咳,後來知道佢氣管敏感,但都無諗過原來佢咁敏感。其實阿仔咁敏感一啲都唔奇,因為我老公嗰家姐同我細佬都係有嚴重哮喘。 其實一切我都明點解,醫生都話其實我已經做得好足夠,只係我覺得沒完沒了,睇住阿仔不停食藥,抵抗力每況越下(食藥太多、又食抗生素,又因中流感(唔記得甲定乙)食特敏福),真係好唔開心。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-24+08:42+大多數

原帖由 MrBeast 於 16-05-24 發表
若有養開魚會知道換水一次只可以換10%,太多水質轉變太大魚魚就好快再去投胎。人都係一樣,溫度濕度突然變 ...
流感針有打,但次次都未打就已(9月頭)中招。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-24+08:42+大多數

原帖由 MrBeast 於 16-05-24 發表
若有養開魚會知道換水一次只可以換10%,太多水質轉變太大魚魚就好快再去投胎。人都係一樣,溫度濕度突然變 ...
以前阿仔由戶外到戶內會流鼻血

回覆 S-Kwok 的帖子

妳囝囝食得嗎?我覺得我囝大了體質好些與食得都幾有關係.

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-24+發

介紹多一樣野!我以前有個學生,都係好嚴重鼻敏感,初初來我學校,因為唔慣開冷氣,常打大乞嚏。佢媽媽俾咗 ...
點解寒底唔食得1000mg 維他命c?
我有比阿仔食b雜+維他命c(250mg),作病/病緊就食多粒維多c(250mg)

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-24+發表介

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 妳囝囝食得嗎?我覺得

妳囝囝食得嗎?我覺得我囝大了體質好些與食得都幾有關係. ...
我仔好食得(成人份量-午/晚:1.5碗飯,菜肉足),早餐有三文治+水,佢會撰烹調方法,但唔撰食物。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-24+發表我

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-24+發表點解

我初初都唔知,我自己實驗過,覺得work,咁上次見阿仔作病,就照俾佢食(我細仔都work),點知佢唔得,越食越 ...
原來維他命c都咁大學問

食量不少啊和我仔有得比阿仔小一已在學校食晒整個飯盒他除了病否則一定食很多我不怕他唔食只怕他食過量如果你囝囝食得身體總算有些儲備那就從做運動著手不一定游水的跳吓繩打吓羽毛球也可或且適當地比他曬吓太陽主要是加強他的心肺功能另注意護頸(氣管)唔開吹親和背脊(肺)唔好濕親。
‹ 上一主題|下一主題