用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學游水學到幾時
樓主: bopui0607
go

小朋友學游水學到幾時   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 16-5-23 21:32
我仔都係㗎,鼻敏感經常發作,鼻水倒流變痰,鼻塞。
以前成日想佢靠自己打勝細菌,後來發現呢招用喺我仔身 ...
kg 時都想靠自己,但上到小學真無咁多時間,唔可以afford 病,最後都選擇jit 鼻敏適。不過環境其實都好大影響,有個朋友搬上大帽山後,小朋友登時不藥而兪。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-23+21:32+我仔都

原帖由 MrBeast 於 16-05-23 發表
kg 時都想靠自己,但上到小學真無咁多時間,唔可以afford 病,最後都選擇jit 鼻敏適。不過環境其實都好大影 ...
絕對認同環境嘅影響係好大。
舊年暑假喺沖繩,我地一家三口嘅敏感全無發作過。阿仔放肆食咗雪糕都無事,開心死我。

little_yolky  沖繩....緊係啦,空氣咁好。  發表於 16-5-24 08:58

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-05-23+發表kg+

回覆:小朋友學游水學到幾時

其實我細個全個小學階段都有學游水架,
但依家有一個好大好大既煩惱!真係好大!
話說,我個女個名係俾一個師傅改既,嗰位師傅可能好多人都聽過,佢話呀女忌水,唔好最好唔好俾佢游水,驚佢浸親有事..但我自己又真係好鐘意游水曬太陽,唉...無得承傳俾個女游水依樣野,你話幾可惜呢....

有無人係真係忌水而唔游水架?

回覆:小朋友學游水學到幾時

忌水就更要練好游水,唔係大咗佢同人玩船河你重驚。

Lifeisgood418 發表於 16-5-24 02:37
其實我細個全個小學階段都有學游水架,
但依家有一個好大好大既煩惱!真係好大!
話說,我個女個名係俾一個 ...

一命二運三風水,趁細個學,識後千叮萬囑叫佢只可以在有救生員的泳池游,建議不要太早,K3暑假或之後開始事半功倍,my 2 cents。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-23+發表絕對

原帖由 IloveJJ 於 16-05-23 發表
咁你有咩方法改善環境?我分享我用咗既方法:搬去西貢、住向東南既屋(夏天都唔開冷氣)、空氣清新機、防塵蟎既 ...

空氣清新機(非小型,幾萬蚊嗰隻)、每個星期換枕頭袋、每個月換1、2次床單、每個月吸一次床褥、枕頭塵蟎、約一個月抹仔房傢俬、日日用吸塵紙抹地、每星期用濕地紙抹地、盡量夜晚阿仔瞓咗/返咗學先掠衫(濕)、開窗()即使開冷氣。
我住嗰度已經喺山上。阿仔每次出完街都要先洗手,放學食完下午茶即澡涼。
any suggestion

回覆 Lifeisgood418 的帖子

忌水更要學識游水,吾識游仲驚。
我後生時,係大迷信,老老吓,反而放開左。

S-Kwok 發表於 16-5-24 07:03
空氣清新機(非小型,幾萬蚊嗰隻)、每個星期換枕頭袋、每個月換1、2次床單、每個月吸一次床褥、枕頭塵蟎 ...
已經做了咁多,若大多數病都是由敏感鼻水引起,不如接受現實,問下e生好唔好用類固醇噴鼻藥

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-24+07:03+空氣清

原帖由 MrBeast 於 16-05-24 發表
已經做了咁多,若大多數病都是由敏感鼻水引起,不如接受現實,問下e生好唔好用類固醇噴鼻藥 ...
用緊安鼻適

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-24+07:03+空氣清

原帖由 MrBeast 於 16-05-24 發表
已經做了咁多,若大多數病都是由敏感鼻水引起,不如接受現實,問下e生好唔好用類固醇噴鼻藥 ...
大多數病由天氣轉變、抵抗力弱有關(如人多地方都會易病)

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+16-5-24+07:35+編輯

原帖由 S-Kwok 於 16-05-24 發表
點解有啲字變大咗嘅

S-Kwok 發表於 16-5-24 07:03
空氣清新機(非小型,幾萬蚊嗰隻)、每個星期換枕頭袋、每個月換1、2次床單、每個月吸一次床褥、枕頭塵蟎 ...
山上係市區的山上嗎? 我住响郊區既山上真係好唔一樣。依家我出旺角同阿女睇醫生, 差D暈响條街度。

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+16-5-24+07:35+編輯

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-05-24+發表已

原帖由 little_yolky 於 16-05-24 發表
山上係市區的山上嗎? 我住响郊區既山上真係好唔一樣。依家我出旺角同阿女睇醫生, 差D暈响條街度。 ...
黃泥頭

little_yolky  黃泥頭其實都相當OK了。  發表於 16-5-24 10:52

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-24+發表本帖

原帖由 IloveJJ 於 16-05-24 發表
你好勤力!suggestion有兩個:1)唔好太保護,每次出街返嚟洗手呢啲基本野就得,太多消毒人反而無晒抵抗 ...
我自己都唔贊成太保護,所以我都唔會話完全杜絕人多嘅地方,可能係去少啲囉。平時爸爸放假、天氣好就會去戶外地方,雖然阿仔唔鍾意運動,但佢鍾意行山,我地就揀啲易行嘅。不過因為阿仔易病,我地要比其他人更要選擇合適嘅天氣,可以行山嘅日子其實唔多。

S-Kwok 發表於 16-5-24 10:27
我自己都唔贊成太保護,所以我都唔會話完全杜絕人多嘅地方,可能係去少啲囉。平時爸爸放假、天氣好就會去戶 ...
唉!我係乾物女, C6係宅男, 所以我哋唔多鐘意出街。

諗返起小朋友都幾可憐, 佢哋細個時, 一去睇醫生(御醫响旺角信和, 真係攞命, 空氣差到呢), 就開心到唔多似病, 又著靚衫又笑到四萬咁口, 跳下跳下去睇醫生, 因為終於有得出街了。

IloveJJ 發表於 16-5-24 09:18
你好勤力!suggestion有兩個:1)唔好太保護,每次出街返嚟洗手呢啲基本野就得,太多消毒人反而無晒抵抗 ...
請問防蟎枕套是什麼來著? 什麼牌子嚟?
‹ 上一主題|下一主題