用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學游水學到幾時
樓主: bopui0607
go

小朋友學游水學到幾時   [複製鏈接]

回覆 koalacc 的帖子

佢女天份高又鐘意游,好快上手,3個月已學識,半年入泳隊,查實入泳隊價錢仲平過泳班,以每堂計算

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-20+發表本

原帖由 S-Kwok 於 16-05-21 發表
聽完你咁講,我開始有幻想

我仔學咗3年暑假都未學識,每次1對4左右,原因我知㗎: 游一次,病幾日 ...
香港D泳班係唔會教保命技倆既,只會教游水~~~

引用:回覆+little_yolky+的帖子 8歲無問題,最

原帖由 koalacc 於 16-05-23 發表
回覆 little_yolky 的帖子

8歲無問題,最重要有無興趣,如鐘意游又有天份,係好快有成績,我朋友女就係9歲 ...
學界某區3甲, 使唔使分上/下午,定係5區3甲?? 認受性係可以好唔同~~~

引用:Yanamami++越食抗生素越死~变葯煲了~無端端

IloveJJ 發表於 16-5-20 16:49
經驗之談,如果你個小朋友係唔驚水既,一對一最好最快,最好暑假一對一兼一1星期游兩日以上,包過咗暑假就 ...

經驗之談,如果你個小朋友係唔驚水既,一對一最好最快,最好暑假一對一兼一1星期游兩日以上,包過咗暑假就識,跟著參加操水班。<----同意

IloveJJ 發表於 16-5-23 13:43
佢係咪有鼻敏感架?係咪有鼻水倒流?我個仔都係虛,所以响生活上有好多野要配合。例如:唔食咁多維他命C、蔬果 ...
佢無鼻敏感, 但妹妹有。

我哋間中都有睇中醫架, 但最麻煩就係家姐同C6虛, 我同妹妹熱, 所以真係好難就。家姐虛到手心出汗的, C6就虛到醫師話佢就嚟猝死, 叫我同佢買定重保險喎。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-21+11:40+泳班

原帖由 little_yolky 於 16-05-23 發表
8歲算唔算細?

家姐又病了, 又中耳炎了, 又要食抗生素了, 真係想死。
我仔今日都發燒了。
我仔係藥煲,近呢一年食咗好多抗生素呢類藥,抵抗力真係差,我已經比以前更勤力煲湯,可能始終食太多藥,急唔嚟,講真嘅,就算我仔肯做運動,又要佢唔病,又要唔涼、無風,真係可以運動嘅日子唔多。

S-Kwok 發表於 16-5-23 14:07
我仔今日都發燒了。
我仔係藥煲,近呢一年食咗好多抗生素呢類藥,抵抗力真係差,我已經比以前更勤力煲湯, ...
係囉, 我大女好煩架, 夏天熱D又暑親, 冬天凍D又冷親, 又唔鐘意做運動, 又病!佢今次賴阿妹坐校車時向佢打咗個克痴, 所以搞到佢中耳炎喎 (阿妹只係普通傷風)。

好返等我煲D淮山茨實俾果兩隻虛人飲吓先。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-23+14:07+我仔今

原帖由 little_yolky 於 16-05-23 發表
係囉, 我大女好煩架, 夏天熱D又暑親, 冬天凍D又冷親, 又唔鐘意做運動, 又病!佢今次賴阿妹坐校車時向佢打咗 ...
我都成日煲淮山茨實,近2星期差唔多日日燉果皮水(+杞子、龍眼肉)或煲湯

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-23+13:43+佢係

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-23+發

mcl203 發表於 16-5-23 13:16
學界某區3甲, 使唔使分上/下午,定係5區3甲?? 認受性係可以好唔同~~~
來年仲会包埋新界区,競爭可激烈了……

mcl203    發表於 16-5-23 14:42

IloveJJ 發表於 16-5-23 14:23
有無煲「清補涼」?我分別睇過兩個中醫,都話清補涼好,我不嬲夏天個個星期煲,冬天隔星期煲,一家都好少病 ...
清補涼你哋一家寒熱都飲得嗎?

真係弊, 今日到我個頭鬼咁痛, 唔知係咪賴嘢添!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-23+14:23+有無

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-23+發表我都

原帖由 IloveJJ 於 16-05-23 發表
有無煲「清補涼」?我分別睇過兩個中醫,都話清補涼好,我不嬲夏天個個星期煲,冬天隔星期煲,一家都好少病 ...
有哦,盡量1、2星期煲一次,但就好多時無落玉竹,我仔成日咳,唔敢落。

S-Kwok 發表於 16-5-23 14:07
我仔今日都發燒了。
我仔係藥煲,近呢一年食咗好多抗生素呢類藥,抵抗力真係差,我已經比以前更勤力煲湯, ...

我好似記得妳講過妳囝囝有哮喘,我囝少時也有,他嬰兒期至幾歲大是很難揍的,差不多每月最少也會病一次的,家姐在幼稚園惹了普通傷風返屋企,他就會咳到死死吓了。他吸了年半預防性類固醇及食了兩年幾青蛙藥便斷了哮喘。當年也曾掙扎是否給他用類固醇,一來醫生有解釋吸入的預防性類固醇較到位及份量比食落肚的少很多,用一段時間的副作用不會太大,二來當時沒有太多選擇,他九個月及十一個月大時已分別發作了兩次,那麼少不可能食中藥,加上爸爸不信中醫。兩害取其輕,因發作一次其實很傷氣管的,預防是很重要的。可能長大了,加上食得,也比少時多運動了(雖然手腳仍不算靈活),體質較少時好。醫生有沒有建議過妳囝囝用預防性類固醇呢?

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-23+14:07+我仔今

原帖由 YanKanMom 於 16-05-23 發表
我好似記得妳講過妳囝囝有哮喘,我囝少時也有,他嬰兒期至幾歲大是很難揍的,差不多每月最少也會病一次的 ...
我仔吸緊類固醇藥,之前幾次病,都有因應病程要另外再食類固醇藥呢類藥。醫生都有解釋過,我都好明白仔係有需要,只係眼見佢底子越嚟越差,我知急唔嚟,但真係會又急又忟又驚。小小風吹草動如同面臨大敵。

YanKanMom  明白  發表於 16-5-23 16:10

原帖由 YanKanMom 於 16-05-23 發表
我好似記得妳講過妳囝囝有哮喘,我囝少時也有,他嬰兒期至幾歲大是很難揍的,差不多每月最少也會病一次的 ...
青蛙仔都有食,難年10月到依家

YanKanMom  比啲心機,大個會好些的.  發表於 16-5-23 16:17

S-Kwok 發表於 16-5-23 15:36
我仔吸緊類固醇藥,之前幾次病,都有因應病程要另外再食類固醇藥呢類藥。醫生都有解釋過,我都好明白仔係有 ...
原來大家都是puff 友,除了氣管,我個還有鼻敏感,通常鼻水倒流,跟著就咳,啖⋯所以開始一有鼻水就會食藥,6歳以上藥房買成藥便可,e生都費事睇,呢兩三年都控制好好,希望可以快d luc。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-5-23+15:36+我仔吸

原帖由 MrBeast 於 16-05-23 發表
原來大家都是puff 友,除了氣管,我個還有鼻敏感,通常鼻水倒流,跟著就咳,啖⋯所以開始一有鼻水就會食藥 ...
我仔都係㗎,鼻敏感經常發作,鼻水倒流變痰,鼻塞。
以前成日想佢靠自己打勝細菌,後來發現呢招用喺我仔身上唔得,一發就要食藥控制,唔好比佢惡化,因為佢身體未有足夠能力自己打擊細菌

‹ 上一主題|下一主題