用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學游水學到幾時
樓主: bopui0607
go

小朋友學游水學到幾時   [複製鏈接]

引用:嗯,我都想她們學求生技能咋。總比我這個老

AgapePa 發表於 16-5-20 12:37
初學最好跟泳會, 因為一對一, 無比較無群衆壓力, 唔肯做
泳会1:6,每人十分鈡,幾个月都未識。1:1最好,想有伴有比較就1:2学。每周上两三堂一定比每周一堂学得快,不過学識要keep住游,只係summer游实唔記得哂~

引用:Quote:AgapePa+發表於+16-5-20+12:37+初學

原帖由 Yanamami 於 16-05-20 發表
泳会1:6,每人十分鈡,幾个月都未識。1:1最好,想有伴有比較就1:2学。每周上两三堂一定比每周一堂学得快,不 ...
好奇一問,如要訓練小朋友能力達攞獎水平,是否每天都要操水,每次幾個鐘?「強身健體」vs「操水爭勝」嘅投資相信分別很大啊!謝謝

MLKC 發表於 16-5-21 00:06
好奇一問,如要訓練小朋友能力達攞獎水平,是否每天都要操水,每次幾個鐘?「強身健體」vs「操水爭勝」嘅投 ...

真正操水要五曰或以上,有些更是七曰操九次,每次两小时~去到操水反而唔貴,每月$1250任游(海天),你游四天五天六天七天也可以,只不过訓練强度不足就难有成績~你付了月費也可以游三日建康水,只不过除開每堂就比游五曰較貴。
而家d人較疯癲,其实年紀細唔建議操太多,怕影响發育~只不过而家越細越快(可能以前12歲游50自30秒已好叻,而家分分鈡九歲已31、2秒),真係唔太健康~

MrBeast  不久將來X men真人show可在hk拍   發表於 16-5-21 10:11

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-21+00:26+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-21 發表
多謝資訊啊!

回覆 Yanamami 的帖子

岩岩學界,女丙50自,第一果個9歲人,已經游32秒了

無知人  查紀錄前仲估係沙田,原來係屯門保良局學校,29.99
港、九區係咪無 丙 組既呢 ?   發表於 16-5-22 23:34
Yanamami  咪係囉……  發表於 16-5-21 09:24

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-5-20+12:28+編

原帖由 Yanamami 於 16-05-20 發表
聽完你咁講,我開始有幻想

我仔學咗3年暑假都未學識,每次1對4左右,原因我知㗎: 游一次,病幾日,氣管差嘛,游室內著保暖衣試過,游室外有太陽晒住就好啲,但嗰次就衰,佢話1對4~6,原來係一班有8個咁多,一班一個主教,一個助教,每次4個4個咁,咁都叫1對4,我覺得係被人呃囉。

今年再接再厲,1對1,1星期2堂,游室內,希望1對1游室內keep住游唔會冷親。我只希望阿仔學識游1、2式,跌落水可以保到命仔就可以。

我仔有哮喘,我知游水對心肺功能好,但我真係好怕佢冬天會冷親氣管,阿仔冷親氣管就要入院聞大機(每小時一次),真係好驚。所以我唔求可以即刻以游水幫佢強身健體,強身健體可以有好多運動可以做,我只求佢識游水跌落水可以保命,再揾到一樣運動阿仔喜歡嘅可以長期keep(阿仔勁唔愛做運動)就好

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-20+發表本

原帖由 S-Kwok 於 16-05-21 發表

我仔學咗3年暑假都未學識,每次1對4左右,原因我知㗎: 游一次,病幾日 ...
氣管唔好,又未識游水,就真係唔好冬天去游!只為了學一種技能,都唔洗心急!游水,跑步呢D運動,都唔係個個小朋友會有興趣,鍾意游水就學多幾式,唔太鍾意,識一兩式都已好好。

S-Kwok 發表於 16-5-21 10:53

我仔學咗3年暑假都未學識,每次1對4左右,原因我知㗎: 游一次,病幾日 ...
若氣管不好,反而我會揀室外,總覺空內一大tsum 6氣味。

Yanamami  其实係  發表於 16-5-21 11:40

S-Kwok 發表於 16-5-21 10:53

泳班真係学得慢,浸水多过游,年紀细抵抗力弱,反而易病~所以1:2或1:1最好,成堂游多过浸水。最好係学得快,之後Keep住練,係水冷前已操到既話,冬天就唔怕。(小朋友細既話,冬天要上水即抹乾,飲番杯熱朱,大左就唔洗)男仔从細keep住运动係好,体形都靚d.

回覆:wan_sosin 的帖子

其實氣管唔好先要keep住游(冬天),建議問吓醫生。我仔細時氣管敏感,咳到甩肺,兒科醫生叫俾佢去游水,游咗幾年就斷尾。

Yanamami  係要keep住游先好  發表於 16-5-21 12:30

MLKC 發表於 16-5-21 00:06
好奇一問,如要訓練小朋友能力達攞獎水平,是否每天都要操水,每次幾個鐘?「強身健體」vs「操水爭勝」嘅投 ...
要睇乜野獎,豬肉獎係好易。
校際難d, 校際區賽又難d, 康民地區分齡都係好難。(難係相對,我地游得慢)
例如11-12歲,小學至中一黎講,男子50自30秒以上3甲唔穩陣,好易遇到 28秒。咁有少少把握攞獎水平係29。
50背34秒以上好易三甲不入。
50蝶33以上都唔穩陣。
(以上純屬個人估計)

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-05-20+發表本

haihaimom 發表於 16-5-21 11:54
其實氣管唔好先要keep住游(冬天),建議問吓醫生。我仔細時氣管敏感,咳到甩肺,兒科醫生叫俾佢去游水,游咗 ...

Yanamami 發表於 16-5-21 11:40
泳班真係学得慢,浸水多过游,年紀细抵抗力弱,反而易病~所以1:2或1:1最好,成堂游多过浸水。最好係学得快 ...
泳班真係学得慢

純粹為成績,咁游水喺爭取獎項方面,一定容易過其他運動,每一項泳式都有50,100, 再大D,仲可以玩200,(400,800,1500自由式),小學學界,你游到識飛都係最多玩兩項個人,接力另計,所以攞獎機會率一定比乒乓波、羽毛球之類多更多

Yanamami 發表於 16-5-21 11:40
泳班真係学得慢,浸水多过游,年紀细抵抗力弱,反而易病~所以1:2或1:1最好,成堂游多过浸水。最好係学得快 ...
8歲算唔算細?

家姐又病了, 又中耳炎了, 又要食抗生素了, 真係想死。

Yanamami  越食抗生素越死~变葯煲了~無端端会牛耳炎?  發表於 16-5-23 11:53

回覆 little_yolky 的帖子

8歲無問題,最重要有無興趣,如鐘意游又有天份,係好快有成績,我朋友女就係9歲先游,一星期五日,今年11歲,已可在學界三甲。中耳炎可選擇包耳仔泳帽,會好好多

little_yolky  一星期五日????  發表於 16-5-23 11:54

Yanamami  越食抗生素越死~变葯煲了~無端端会牛耳炎?  發表於 54 秒前

係, 佢係無端端「又」中耳炎。中耳炎一定要食抗生素, 因為耳仔太接近個腦了, 佢個腦平時都唔多掂, 如果有病就大鑊了。

bobbob  有無食中藥補身?  發表於 16-5-23 11:58
bobbob  如果經常中耳炎就真係唔好成日去游水,好易翻發  發表於 16-5-23 11:58

bobbob  有無食中藥補身?  發表於 45 秒前

間唔中有, 醫生話佢虛喎。死啦, 報咗成個暑假游班添。

Yanamami  唯有試下戴耳塞,再用冰帽笠住耳仔~  發表於 16-5-23 14:27
‹ 上一主題|下一主題