用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學游水學到幾時
樓主: bopui0607
go

小朋友學游水學到幾時   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-5-20 10:19
每日? 來回交通未計換衫都要一個鐘啊!
如果唔方便,可以落楼下跳繩,可以跑下楼梯,可以係屋企拉筋,总之唔好坐哂係度啦!

Yanamami 發表於 16-5-19 22:19
到高小壓力大時,你就会明白之前用三四年打好身体个底係幾禁值得,病痛少d, 抵抗力强易好番d. 錢用黎游水强 ...
游水會身體好D嗎?平時見泳班一星期游一日, 都有幫助?

我兩個都無學游水 (其實係學唔識), 諗住今個暑假開始繼續學, 如果教練唔惡, 開咗學keep住一星期學一日, 不過, 大女好易中耳炎, 唔知游水有無影响。細女學緊芭蕾舞, 一星期跳兩日, 我諗運動量都夠了。

Yanamami  話要感覚心跳出汗先有用~  發表於 16-5-20 10:36

Yanamami 發表於 16-5-20 10:23
如果唔方便,可以落楼下跳繩,可以跑下楼梯,可以係屋企拉筋,总之唔好坐哂係度啦! ...
拉筋有啊, 佢哋學粵劇, 要拉筋行台步架, 咁一星期七日, 有兩日體育堂, 一日粵劇基本功, 星期日出街玩, 咁計落都有4日, 但大女點解仲係咁肥? 佢係BMI標準既頂點啊, input正常, 都應該係output問題吧。學多一日游水, 希望可以減到5磅。

MrBeast  多菜少肉,食物金字㙮,有溫溫常識會見到   發表於 16-5-20 12:11

little_yolky 發表於 16-5-20 10:27
拉筋有啊, 佢哋學粵劇, 要拉筋行台步架, 咁一星期七日, 有兩日體育堂, 一日粵劇基本功, 星期日出街玩, 咁計 ...
拉筋睇点拉法,好似做yoga会好d? 否則好少心跳出汗~~游水跑步呢d带氧运动練到心肺功能,所以跳繩係好㗎~游水如果hea游亦達唔到效果,要真係操(冬天游完塊面红粉菲菲㗎),先練到心肺功能~点解游—日無乜用?因為唔夠恒常就boost up唔到新陳代謝率,禁点減到肥?

little_yolky  減肥好辛苦呀  發表於 16-5-20 10:44
little_yolky    發表於 16-5-20 10:43

純粹識游幾步,第日可以同朋友玩水,自蛙足夠啦。背可能自蛙中間教埋。蝶就要太多時間練,最初唔識就係以力驅動,要掌握太side時間啦。
當玩既,咪繼續囉,唔斗快都好多野玩,練兩抖氣,bow wave抖氣,練腳,水感,平衡....

我兩個女小一,去年10月到現在,一星期一次,都是自由式,學呼吸,正常嗎?

200904 發表於 16-5-20 11:05
我兩個女小一,去年10月到現在,一星期一次,都是自由式,學呼吸,正常嗎? ...
我個女K3尾開始學, 一星期一次, 一對4、5個,  三個月游到10米,識呼吸,

AgapePa 發表於 16-5-20 11:18
我個女K3尾開始學, 一星期一次, 一對4、5個,  三個月游到10米,識呼吸,
我阿女學咗兩個暑假, 一次私人一次泳會, 自由式都仲未學對手, 佢可以只用腳閉氣踢水1X米。

Yanamami  無天份就算,玩其他~  發表於 16-5-20 12:27

200904 發表於 16-5-20 11:05
我兩個女小一,去年10月到現在,一星期一次,都是自由式,學呼吸,正常嗎? ...

之前教練講过,如有可能最好1:2, 甚至1:1, 每星期連續学两至三堂,好快識三式,游到12米(十幾个钟就学識,當然之後仲要keep住游去做好姿勢)。事关孩子細,隔成个礼拜,每次上堂佢又要花廿幾三十分鈡warm up同从温上堂学过d乜,会慢好多。如果隔两三曰学,动作同記憶都keep 得好d.禁样学法—个暑假搞掂~最好唔好dum到水冷,著住果d保暖衣,根本游唔到~

Yanamami 發表於 16-5-20 12:26
之前教練講过,如有可能最好1:2, 甚至1:1, 每星期連續学两至三堂,好快識三式,游到12米(十幾个钟就学識, ...
咁......其實係咪個泳會有問題.........阿女佢學咗一個暑假踢腳, 一星期兩次, 係尾幾堂先教自由手, 未學識暑假就完咗了。今年轉泳會, 又踢過腳, 不停不停咁踢腳

Yanamami  如—个教六个,每人十分鈡,把鬼……  發表於 16-5-20 12:33

little_yolky 發表於 16-5-20 12:24
我阿女學咗兩個暑假, 一次私人一次泳會, 自由式都仲未學對手, 佢可以只用腳閉氣踢水1X米。 ...
初學最好跟泳會, 因為一對一, 無比較無群衆壓力, 唔肯做

AgapePa 發表於 16-5-20 12:37
初學最好跟泳會, 因為一對一, 無比較無群衆壓力, 唔肯做
我大女好乖架, 佢唔會唔肯做的, 做得好唔好又係另一回事。第一年搵私人, 1:2, 但我屋企附近無室內游池, 阿大游完一個暑假, 由牛奶朱古力變咗黑朱古力, 過咗一個冬天都未白得返晒, 嚇死我, 靚女嚟丫嘛, 好似舊碳咁點得。
至於細女就勞氣了, 成日玩得太顛, 唔聽教練講, 咁有一次教練特登等佢飲咗啖水, 嚇親, 就唔想學了。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-20+10:19+

回覆:小朋友學游水學到幾時

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-19+22:19+到高

嗯,我都想她們學求生技能咋。總比我這個老媽是旱鴨子好。

不過,眼見她們學來學去都是學呼吸,心急額嘛!她們第二季是1:2呀,但都是進步好慢。明明已經可以不用浮板了嘛,但第三季加了4個,就又好像從頭學起一樣。哎!

little_yolky 發表於 16-5-20 12:31
咁......其實係咪個泳會有問題.........阿女佢學咗一個暑假踢腳, 一星期兩次, 係尾幾堂先教自由手, 未學識 ...
數唔係咁計,
假設一般人要三個月先學識游, 就算一星期三次, 唔會縮短變一個月識游.
亦唔可以拆開用兩個暑假共三個月會識游. 隔成年都係要從頭學

要毎星期恒常游先有効, 你個女無乜游水天份, 就梗加要預半年學,
斷斷續續好難學得識.

回覆 200904 的帖子

係因為要就埋其他人嘅進度嘛? 所以先至全部學生由頭教過???

回覆 vpo0615 的帖子

可能呱。

AgapePa 發表於 16-5-20 15:44
數唔係咁計,
假設一般人要三個月先學識游, 就算一星期三次, 唔會縮短變一個月識游.
亦唔可以拆開用兩個暑 ...
唉!真係羨慕有D人, 望下人哋點游就識游。我學咗5年都仲未識。好似蛙式咁, 又要郁手又要郁腳, 但又唔可以一齊郁, 我一邊游一邊諗下一步做乜, 諗到都沉咗落水底了。
‹ 上一主題|下一主題