用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 接近40歲先來讀High Dip去開始進修, 是否太遲呢? ...
樓主: 小小婦人
go

接近40歲先來讀High Dip去開始進修, 是否太遲呢?

我常常收到CV 都是中五畢業後工作,到中年才讀high dip, 大把人陪你。

bloody 發表於 16-7-27 17:59
回覆 gg_candy 的帖子

我都揾緊degree course....唔系爲揾新工。。。我都唔細了,想還自己一個心願同埋作 ...
同感

小小婦人 發表於 16-5-19 14:01
中五畢業多年後, 覺得是時候進修一下, 給小朋友做好榜樣.
是不是太遲呢? 我又怕到時上堂時, 全班最老係我,  ...
我覺得唔會遲, 學海無捱, 人生裡面要一直不斷學習; 放心, 你唔會係班入面最老個個, 亦都唔駛擔心年紀問題, 基本上班入面不分年紀都會發問, 最緊要肯讀

一點也不遲 - never too late!

多謝各位支持!現還未找到合適課程,就當享受一下湊仔樂,慢慢找!

Support

可考慮讀心理學, 我朋友讀BU 的PRO-DIP PSYCHO每星期二晚 , 完成了便有支力4 .佢話現在生活迫人, 讀心理學可改善心理質數,教仔女都有幫助 !

acornk 發表於 17-1-8 13:21
可考慮讀心理學, 我朋友讀BU 的PRO-DIP PSYCHO每星期二晚 , 完成了便有支力4 .佢話現在生活迫人, 讀心理學 ...

我之前都有聽過佢地講座,但讀完就無階梯可以再讀上去degree

share.gain 發表於 16-6-17 14:32
真係有心唔怕遲, 依家社會都鼓吹持續進修 (continuous learning) 啦!  我都放底書包10年有多, 46歲先下定決 ...

請問你覺得課程質素ok嗎?老師會幫助嗎?

回覆樓主

我中5畢業,沒有成績
但發現認可既課程入學門檻都高
都唔知可以搵d咩黎讀

share.gain 發表於 16-6-17 14:32
真係有心唔怕遲, 依家社會都鼓吹持續進修 (continuous learning) 啦!  我都放底書包10年有多, 46歲先下定決 ...

OU會吾會好貴,怕太貴有時寧願俾錢小朋友學野!(emoji)

回覆 小小婦人 的帖子

Its never too late to learn. Support!!!