用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 接近40歲先來讀High Dip去開始進修, 是否太遲呢? ...
樓主: 小小婦人
go

接近40歲先來讀High Dip去開始進修, 是否太遲呢? [複製鏈接]

回覆 share.gain 的帖子

請問可以分享下OU 經驗嗎??
如有BU HD 要讀幾多學分?? 謝謝

Total 120 credits are required to be completed for a normal degree : basic 70 credits, major 30 credits, other (free choice) 20 credits; No time limit for completion; Some subjects may be exempted if you have obtained high diploma which is related.  For details, please visit OU's website or contact its Registration Department.  The coming autumn sem is now enrolling.  As my own experience in OU's study, time management and self-discipline are both important for success.

早前睇過一段小故事...講一個90歲的婆婆後悔自己沒有在60歲的時候決定學琴,否則這30年佢已經識彈琴了....所以幾多歲都好,有心唔怕遲!加油!

絕對唔會遲,我同你情況差不多,只是讀diploma, 阿女五年級,佢見我讀之後,佢都變得好自動自覺,仲好支持我繼續。

支持呀。我都搵緊讀DEGREE

回覆 gg_candy 的帖子

我都揾緊degree course....唔系爲揾新工。。。我都唔細了,想還自己一個心願同埋作爲兩個仔既榜樣,系呢度見到大家都甘有心我都好有動力。。

回覆:bloody 的帖子

我都係做榜樣俾個仔睇呀,大家加油!

bloody 發表於 16-7-27 17:59
回覆 gg_candy 的帖子

我都揾緊degree course....唔系爲揾新工。。。我都唔細了,想還自己一個心願同埋作 ...
我都係, 想還自己心願
你搵到岩心水未?

回覆:接近40歲先來讀High Dip去開始進修, 是否太遲呢

我都40歲多,依家都諗住take個degree course, 報左幾間,依家等消息

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,一齊加油!
我响24個鐘之內,被一位前輩推/拉/拖/鬧 咗去報一個下星期一開學嘅course,以佢嘅面子late application,今晚放工一定要出去交錢!
我... 好亂、好驚、好大壓力、銀包出血中....
我另外10月頭有個考試....頂硬上!

恐龍家

回覆 小小婦人 的帖子

支持、支持!我係同你一樣,讀完中五之後到而家就嚟40歲(期間只係進修過英文咋)
而家我有個2歲小朋友,我諗幼稚園程度的課程我仲應付到,但如果佢一上小學,我怕應付唔到
我都想讀返個high dip
最近我打算轉工做保險(唔知成唔成功,但係好想試吓)而家我要面對考保險牌,真係放底書包太多年喇!
而家温書,好似好難入腦咁,係屋企温書時往往小朋友要搵我陪佢玩,又唔想拒絕佢,所以而家收工後只好去自修室温書後(大約1-2hr)先返屋企

你會打算係邊度讀high dip呀?
我考完晒保險牌,都有興趣呀!

小小婦人 發表於 16-5-19 14:01
中五畢業多年後, 覺得是時候進修一下, 給小朋友做好榜樣.
是不是太遲呢? 我又怕到時上堂時, 全班最老係我,  ...

我情況也一樣

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+16-9-14+15:16+ 樓主

原帖由 clly 於 16-09-22 發表
報咩嘢course?如果冇興趣,真係好難讀入腦
工作相關嘅,又唔會無興趣嘅,只係響屋企時間少咗,好似自己樣樣都做得唔夠好

恐龍家

讀左係自己

我都好想.... 但湊兩個小朋友,好難有時間,我暫時都係極想改善英文,講,寫,讀.... 小朋友學校全英,希望自己可以融入得到,但無奈....
讀邊間好?有無好提議?

回覆 小小婦人 的帖子

有無讀到?

share.gain 發表於 16-6-27 11:06
事在人為, 我都係由零開始讀120學分, 無exemption, 自知遲起步, 就要加倍努力追趕, 讀書嚟幾年都係工作, 家 ...

唔會,我36歲讀master,一邊paper,一邊湊仔,只要有決心,年紀唔系問題,加油

‹ 上一主題|下一主題