用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017-18年度升中 - 互勉區
樓主: wongkaka
go

2017-18年度升中 - 互勉區   [複製鏈接]

報到, 小女6月7日將考完第一次呈分, 到時又可以輕鬆一下

shypama  祝您輕鬆一下之後睇埋成績再話輕鬆  發表於 16-5-26 00:12

6月6日考到10日
MCS奮鬥中        

edith208 發表於 16-5-21 10:51
如果有心考SPCS, 暑假揀定書做兩英、兩中文書做book report。自選小說、或非小說類是阿女心水的話,事半功 ...
請問閱讀報告有規定2本中文和2本英文的種類是甚麼嗎? book report有限字數嗎? 謝謝!

考埋明天, 就完成呈一了! 下星期等對卷!

CACACAROL  甘早考完?!  發表於 16-5-27 12:03

引用:Quote:edith208+發表於+16-5-21+10:51+如果

原帖由 gigayan 於 16-05-26 發表
請問閱讀報告有規定2本中文和2本英文的種類是甚麼嗎? book report有限字數嗎? 謝謝! ...
冇限字數,SPCS會俾個username同password俾申請人在指定日字、時間前上載兩中、兩英book reports,面試時申請人要口述其中一、二本書,面試老師會參考申請者book report問問題。

引用:Quote:edith208+發表於+16-5-21+10:51+如果

請問閱讀報告有規定2本中文和2本英文的種類是甚麼嗎? book report有限字數嗎? 謝謝! ...
冇指定類型

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+16-05-26+發表請

原帖由 edith208 於 16-05-26 發表
冇限字數,SPCS會俾個username同password俾申請人在指定日字、時間前上載兩中、兩英book reports,面試時申 ...
口述=簡介

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+16-05-26+發表請

原帖由 edith208 於 16-05-26 發表
冇限字數,SPCS會俾個username同password俾申請人在指定日字、時間前上載兩中、兩英book reports,面試時申 ...
明白!多謝指點!

請問可以大約講下當時你女兒做的報告字數大約多少供參考嗎?謝謝!

回覆 wongkaka 的帖子

我由我大女三年級開始上EK,三年了!我女九月升中一,
學會好多知識,多謝JM意見。

6月中末期考,6月尾畢業典禮,
7月5日放榜日,7月12日Ps1
加油!親愛的女兒!

YmOra    發表於 16-5-26 16:34

引用:Quote:原帖由+edith208+於+16-05-26+發表冇

明白!多謝指點!

請問可以大約講下當時你女兒做的報告字數大約多少供參考嗎?謝謝!
因為冇格式限制,所以每本阿女只寫一段約30一50字的內容簡介和一段50-70字的感想。打好在電腦用word save左,到時copy and paste列學校指網址。去面試可以print 出來準備,不過不用背出來,面試老師應該是借書的內容問阿女一D有關的常識或是傾偈內容。

gigayan  謝謝   發表於 16-5-27 08:41

回覆:2017-18年度升中 - 互勉區

我由大仔幾個月已上bk, 轉眼已十三年了。今年終到細女呈分,不過對細果個真係冇咁緊張,可能上年剛經歷完哥哥考中學吧。

回覆 edith208 的帖子

今年我print左一份book report比女帶定入去,我女in那個老師唔比睇住讀但有另外一D同學仔in另一些時段又可以睇住份野讀!所以揀書一定要揀女自己有興趣和肯睇的安全些。。

gigayan  明白, 謝謝!  發表於 16-5-27 08:43

誇區係唔係可以選間
其他就要自己個net
係唔係同一份表
下年到我仔

請回

cmchang0927 發表於 16-5-27 07:48

今年我print左一份book report比女帶定入去,我女in那個老師唔比睇住讀但有 ...
我女都只係拎住book reports, 實際係按老師問題回答, 冇照book report 讀或背, 剛巧阿女睇的係一本關於鳥類的non fiction, 個NET叫佢講下書中介紹過的一種雀仔, 佢只集中講0個一種雀仔, 個NET都好有興趣聽

我女in 英文時是個中國人老師。不過都係大約講下本書(好似ㄧ分鐘ㄧ本)然後問下少少書D野。中文和英文in完後也問了其他問題。以下係部分我記得的那些問題但忘了which one is in chinese and which one is in eng给來年報的朋友參考下:1.入到去等in時要自己填ㄧ份表格
2. 講完bk reports後枱面有三張card抽,我女抽中ㄧ張要discuss 電子書vs 傳統教科書。
3. 問佢有冇睇新聞?最近睇左咩?有咩感想?
4. 如果遇到同學有bad behaviour會如何處理?
5. 點解唔過自己隔離中學?
約九至十個同學仔報,五個左右有second in.

回覆 kaiyui_BB 的帖子

我果件都係咁.....

回覆 wongkaka 的帖子

我仔都係...................

引用:由我女係我肚內就+BABY-KINGDOM,+中間經過

原帖由 wongkaka 於 16-05-19 發表
由我女係我肚內就 BABY-KINGDOM, 中間經過好多個階段, 這幾年來看升中派位, 終於到我個女啦!!!
5月尾聽自己 ...
其實都唔漫長,考完呈一時間好快過,我女係今年派位小六生,話咁快就等5/7派位,填完派位表好似輕鬆左,2/6考埋最後呢次試就畢業,佢好似都比較輕鬆

引用:我由大仔幾個月已上bk,+轉眼已十三年了。今

原帖由 silvia_ng 於 16-05-27 發表
我由大仔幾個月已上bk, 轉眼已十三年了。今年終到細女呈分,不過對細果個真係冇咁緊張,可能上年剛經歷完哥 ...
我都係!剛上年經歷完,即將到個細嘅呈分,反而心情冇咁緊張,只叫細女盡力就可以⋯⋯迫得太緊,怕物極必反!

我女都係, 大家一齊努力
喬喬媽媽
‹ 上一主題|下一主題