用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行、大抽獎問題
go

自行、大抽獎問題 [複製鏈接]

請問自行和大抽獎的表格,是否分開兩份唔同嘅表格?可唔可以只參加大抽獎,唔參加自行?定係一定要參加咗自行,才可以參加大抽獎?Thanks!

hppa  yes, 分開兩份唔同嘅表格.  可以只參加大抽獎  發表於 16-5-19 09:53
   2    0    0    0

引用:請問自行和大抽獎的表格,是否分開兩份唔同

原帖由 tam_bb 於 16-05-19 發表
請問自行和大抽獎的表格,是否分開兩份唔同嘅表格?可唔可以只參加大抽獎,唔參加自行?定係一定要參加咗自 ...
為何不參加自行?搏下唔好咩?我朋友今年20分搏到maryknoll,有d 15分都搏到唔錯的……

請問自行和大抽獎的表格,是否分開兩份唔同嘅表格?可唔可以只參加大抽獎,唔參加自行?定係一定要參加咗自 ...
我反而係參加完自行先,後來有私小收左,唔再proceed去大抽獎……

可以只參加大抽獎。

不過suggest你照去自行,搏第時如果乙一抽唔中,叩門都好睇啲。

回覆 tam_bb 的帖子

自行同大抽獎係分開 form,如果冇記錯,自行張表格係由你宜家讀緊嗰間幼稚園派比你,K3 學期初就有,應該會比埋你抽邊區嘅小學資料一拼比你,我當年就係家長日(升小講座)派嘅,自行知結果後,如果未有學校收,教育局就有大抽奬嘅表比你。  最緊要睇清楚交表日期,唔好遲。
另外,點解唔試自行,未必唔得架,唔好放棄任何機會,而且樓上有位家長都有提,大抽獎抽唔到心儀學校可叩門,但係有啲學校會睇你自行張 form 係咪揀佢,若果唔係 1-1-1,有學校講明唔見架,所以唔好錯過任何機會。

醒目開學勳章 貢獻勳章

次序係咁嘅:-

9 月
學校派表或民政署攞表>去所選學校交表連地址証明
11 月出結果

1月收到信通知大抽獎詳情,去所屬區之"派位中心"交表
6月 去返交表嘅地方攞派位紙

如果唔玩自行,就要自行去官塘EDB辦事處交地址証明,如果唔去,就連大抽獎資料都唔會收到

EDB唔會知實際有幾多個小朋友要响某區抽獎,全部靠自行階段攞到資料,然後進行學額分配工作

mayyylai    發表於 16-5-19 14:37
hkpapa852    發表於 16-5-19 11:03
恐龍家

小曳人 發表於 16-5-19 10:56
次序係咁嘅:-

9 月
避免人地誤會, 幫你改改:

如果唔參加自行派位(即係無交去任何一間小學), 又無將份自行表格交回EDB辦事處, 你要日後要親身到EDB辦事處交地址証明先可以參加大抽獎, 否則就連大抽獎資料都唔會收到 (即係無你份)

小曳人    發表於 16-5-19 11:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:自行、大抽獎問題

謝謝大家!原來唔交自行表格,會搞到大抽獎嗰part咁麻煩,咁都係參加埋自行好D。Thanks !

醒目開學勳章 王國長老

無理由唔參加啊
自行交白卷要走一轉官塘EDB office;自行唔交事後要申請抽獎又係要走一轉官塘。都係煩(除非好近你,你又願意放棄111啦)

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+16-05-19+發表請問

原帖由 jesswu 於 16-05-19 發表
我反而係參加完自行先,後來有私小收左,唔再proceed去大抽獎……
其實私小收左,有啲私小仲可以繼續參加大抽獎,有兩手準備。

當然可以間私小好好而放棄大抽獎嘅

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-19+發表我反

原帖由 gracelam 於 16-05-20 發表
其實私小收左,有啲私小仲可以繼續參加大抽獎,有兩手準備。

當然可以間私小好好而放棄大抽獎嘅
多謝你提醒……
係呀我都知接受左私小仲可以大抽獎,不過一心諗住讀私小,就無謂知大抽獎了,所以先冇報……

是的,因為本身有私小backup,又容許大抽獎。本身得15分,自行基本上成功率係零,而且又唔打算叩門,所以想只參加大抽獎。

引用:是的,因為本身有私小backup,又容許大抽獎

原帖由 tam_bb 於 16-05-21 發表
是的,因為本身有私小backup,又容許大抽獎。本身得15分,自行基本上成功率係零,而且又唔打算叩門,所以想 ...
我都係15分……
自行食白果,但好難講,我有朋友自行15分中左荔天、瑪神

請問可以自行幾多間?

引用:請問可以自行幾多間? +

原帖由 宮二 於 16-05-21 發表
請問可以自行幾多間?
一間only

‹ 上一主題|下一主題