用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學仔鍾意打機、玩YouTube, 唔鍾意睇書
go

同學仔鍾意打機、玩YouTube, 唔鍾意睇書

囡囡調轉,所以無共同話題。無朋友,好孤獨。

全班都無个啱傾?課外活动呢?总有一齐既人啩?

回覆:同學仔鍾意打機、玩YouTube, 唔鍾意睇書

要講兩件事。第一,我仔話同班有人中咗睇書毒,情緒好唔隱定。第二,我仔今日問我可唔可以俾錢 join 網上 proidgy 數學 game ? 我未應承又未拒絕,我都掙扎中,點解貢快問我攞錢玩數學 game. 開咗頭會唔會下次變 Minecraft, 跟住又第二啲

引用:要講兩件事。第一,我仔話同班有人中咗睇書

原帖由 stockmike 於 16-05-19 發表
要講兩件事。第一,我仔話同班有人中咗睇書毒,情緒好唔隱定。第二,我仔今日問我可唔可以俾錢 join 網上 p ...
我仔都玩過Proidgy,但我冇比過錢喎。
不過,我個人對呢隻game冇咩好感,因為我覺得根本就係一隻game, 掛名比少少數學成份吧!(可能我了解唔多,你可再了解多點)

吾係睇書做common interest,咁有無運動或者其他共同話題?

回覆 broadband 的帖子

如果只係打機, 玩YouTube 至係朋友, 依D朋友要黍做咩? 冇依D朋友也沒關係, 樓主小朋友幾年級? 升到高小, 自然會有好多機會去識一些有共同興趣話題既朋友, 多D參加課外活動, 我女都係小一時沒有朋友, 到小二參加幼童軍, 依家好開朗, 有好多岩傾既朋友, 大家都鍾意露營, 遠足, 游水, 大把野傾...

我女都鈡意睇Youtube(英文片同奧运)唔鈡意睇書……不过佢係老師眼中好学生~

會不會只是阿女靜,唔知有邊位同學中意睇書?如果真是一個都冇,我諗我會搵校轉。on the other hand,如上面所說,看utube都不一定是壞事。

我仔又鍾意睇Youtube, 又間中玩Minecraft免費版,咁又真係好多朋友嘅,但聽佢講最多嘅係喺學校與同學玩"一一武器版"手指遊戲,最近又開始玩"包剪揼"升級版,講games應該少啲

醒目開學勳章

小朋友幾大? 如是低小, 應該一定識到D 朋友.

小兒初初都話D 小朋友好唔乖, 唔中E 佢哋.
咁我訧話唔會個個都唔乖, 實有一個你中E佢, 同你FRIEND.

我亦出殺手"揀": "請嘢食".
要小兒 帶多少少"0"食, 如紫菜請人吃, 俾機會佢多D 同人傾計.

不過,睇左Youtube,又真會減少睇書。當時俾佢睇是想佢listening好啲,有效果,但已返唔到轉頭,希望平衡到。

IloveJJ 發表於 16-5-19 09:46
我仔小息係睇書,去圖書館借書,做功課,同食野(邊睇書)。佢話全班無人係咁,個個都係玩,同出去操場玩。佢 ...
我哋好D, 有D小朋友都鐘意睇書, 會問阿女交換書睇。唔鐘意睇書既小朋友, 都會同阿女做好朋友, 大家相親相愛的。不過, 近日阿女話有女同學同佢講:你好自大!阿女唔知自己幾時自己自大咗, 咁我就叫佢檢討下, 以後講嘢小心D。

阿女都無得玩game, 但係同學仔就反而好羨慕佢媽咪咁好, 因為佢唔駛補習, 成績唔好又唔會俾人鬧。

回覆 broadband 的帖子

未必關興趣事,我估你女女性格比較被動同內向,試吓鼓勵佢留意吓邊啲同學活潑友善啲,小息唔好自己睇書,主動去join佢哋一齊玩。做完功課我都准阿仔睇30分鐘youtube既,我覺得冇妨喎,又可以聽吓英文,又可以同朋友仔多啲話題,社交技巧都要慢慢學。其實我仔都係書蟲一名,出街書不離手,但佢小息會同同學諗啲遊戲出來玩。

我囝都係書蟲一名, 係班內都有啲鍾意睇書嘅同學, 佢早前都有話冇朋友同佢玩好悶, 咁我就鼓勵佢主動啲同同學仔玩 (有時我覺得係佢以為冇同學肯同佢玩), 也會帶啲零食請同學仔食; 之後佢嘗試去主動同同學仔玩, 佢回來返嚟好開心話真係自己主動時就會有同學同佢玩 (有時雖然話玩啲好幼稚嘅玩意, 但佢話都好過冇人同佢玩咁悶嘅!)

回覆 stockmike 的帖子

要錢嘅上網遊戲,我就一定 say "no"。 大女宜家中三,從未試過問呢樣嘢。

引用:回覆+stockmike+的帖子 要錢嘅上網遊戲,

原帖由 mayyylai 於 16-05-19 發表
回覆 stockmike 的帖子

要錢嘅上網遊戲,我就一定 say "no"。 大女宜家中三,從未試過問呢樣嘢。 ...
今日亞仔致電我,佢話終於知道點解個中書毒同學點解情緒出問題,原來佢係屋企有打機。跟手我拒絕佢 join membership 用錢玩 Proidgy 的要求。我昨晚研究過原來個 game 係要老師開 account 俾學生玩,是免費的,做 member是多啲裝備,即原來隻 game 係老師介紹玩,我真係多得佢唔少。而家唯有等佢玩到悶唔玩,我放咗的自由唔會收番,但唔對路我唔會再繼續更放其他。

mayyylai  正確,而且放咗好難收番,小朋友實唔開心,唯有慢慢再教  發表於 16-5-19 21:19

我囡好鐘意看書, 學校都係無乜朋友。今年班主任唔比分享食物, 所以社交問題又出現。不過其實佢只是喜歡同一同學仔玩, 佢不肯一班人玩。個位同學同了另一人玩, 佢就自己一個人多。

我女有看youtube, 不過係d英文卡通片或者係煮飯同音樂, 不過都是一星期看一兩次。佢自己都話同同學仔無話題。

點樣同人相處,在一班人中如何自處。有意見不同的時候,如何求同存異,衝突的時候點樣化干戈為玉帛。吾好蝦人,被人蝦如果反應,呢d真係難過讀書。人際關係係要學,即使小朋友好鍾意睇書,自覺無社交需要,都要鼓勵佢搵朋友玩。不斷嘗試,總會搵到一兩個志同道合的。

YanKanMom  非常認同! 阿囝正在磨練中.  發表於 16-5-20 12:08

Jane1983 發表於 16-5-20 07:44
點樣同人相處,在一班人中如何自處。有意見不同的時候,如何求同存異,衝突的時候點樣化干戈為玉帛。吾好蝦 ...
係呀, 尤其係呢代無乜兄弟姐妹, 我哋又唔會放佢哋去公園同鄰居玩既小朋友, 學習既場境又少咗。如果响學校仲唔學, 真係無得學了。

Jane1983    發表於 16-5-20 12:58