用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 請教:有關購買校服
go

請教:有關購買校服 [複製鏈接]

女兒將於9月入學,想請問家長們:
1. 多少套運動服足夠?    是否體育堂和聯課活動兩天穿著?

2. "全綿針織外套" 有白和啡,要兩件還是其中一件便足夠?
    是否白色冷外套都ok?

3. "運動長褲"顯示自由選購,其實什麼時候可能要穿?

買了不穿太唔環保,所以想訂購前問問大家,謝謝回覆!

2    0    0    0

回覆:tungloryching 的帖子

禮小行cycle制。一個cycle有兩日PE堂。
另六日裡面有一日該年級學生小息可落操場(其餘五級在課室小息)當日都係著運動衫。不過呢日又可能係同PE當同一個cycle day。一日未分班同出時間表你唔知
不過初小計星期四下午聯課活動又要著運動衫。

簡單黎講,禮小著運動衫多過校服,較多可連續三日都要著運動衫,偶爾會連續三日著校服。

所以運動衫兩套係最最基本(每日開洗衣機計)

我仔少汗,校服只有一套。

冷衫應該得番啡色,但舊既白色仍可著。

運動長褲質料較厚,留意小朋友怕冷及出汗程度。冇限你點著長定短。

禮小既校服較寬,冬天厚外套冇限色限款你就知道

回覆 sorman 的帖子

非常感激你詳盡的回覆,令我可再計劃一下(起初打算校服裙買3件,運動服2套)

係咪即係運動長褲都係for夏/秋天,所以唔一定會著?
冬天又有冬天嘅運動褲?

通告顯示針織外套有白和啡咋,
但係就唔知點解有兩種色。。。
其實有冇學校logo?  
還是在其他地方都可以買到的白/啡外套呢?

引用:回覆+sorman+的帖子 非常感激你詳盡的回覆

原帖由 tungloryching 於 16-05-18 發表
回覆 sorman 的帖子

非常感激你詳盡的回覆,令我可再計劃一下(起初打算校服裙買3件,運動服2套)
冷衫有logo, 網頁唔見有白色。

冬天運動長褲係防風料。不過應該撈亂夏冬運動長褲冇人理。

校服一定唔駛三套。運動服要二定三就視自己

sorman 發表於 16-5-18 20:55
冷衫有logo, 網頁唔見有白色。

冬天運動長褲係防風料。不過應該撈亂夏冬運動長褲冇人理。
Thx so much!!!

長褲係for 外出時着的, 我就買了一條備用

naritakudo 發表於 16-5-19 17:05
長褲係for 外出時着的, 我就買了一條備用
外出是指什麼?旅行?最緊要係真係有機會著,不至於一年著得一兩次

回覆:tungloryching 的帖子

外出時,有沒有規定要穿長褲?還是沒有所謂

佢地外出不是旅行, 而係倣專題研習, 因為出外, 我會叫呀女着長fu

naritakudo 發表於 16-5-23 15:42
佢地外出不是旅行, 而係倣專題研習, 因為出外, 我會叫呀女着長fu
出外著長褲都好嘅。。。
專題研習 大約 幾耐一次呢?

一年一次, 專題研習 - 取代其他嘅學校旅行

收到冬天校服訂購表,又想請教:

1. 第三項中,格仔背心和長袖外套,一般都會著嗎?
2. 冬天一定要著番啡色針織外套,唔可以著白色嗎?又一定要著有學校logo 的嗎?
3. 冬天一定要著啡色襪嗎?

謝謝回覆

回覆 tungloryching 的帖子

三項中,格仔背心和長袖外套,一般都會著嗎?一定會穿,因為是保䁔校褸
2. 冬天一定要著番啡色針織外套,唔可以著白色嗎?又一定要著有學校logo 的嗎?是一定要有logo,白色秋褸是夏天,冬天一定要穿啡色
3. 冬天一定要著啡色襪嗎?是
‹ 上一主題|下一主題