用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文認字方法
樓主: tantanmama
go

求中文認字方法 [複製鏈接]

YanKanMom 發表於 16-5-18 11:36
回覆 MASAYA 的帖子

吓,連城訣是黑暗小說?!掂黑暗法?我自己無睇過金庸這本喎,係爸爸(他自己應也未看過的 ...

我個人睇法啫,因為主角身世、遭遇都最悽慘... 唔會學壞,不過睇個人有d灰,順帶一提,如果係悲觀性格,唔好睇人間失格,灰到想死...
p.s. 其實講緊阿女定阿仔?你上個post話阿仔既...?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

謝謝你的解說。我講緊兩個囝囡呀,連城訣原是爸爸借比阿囡睇的,因無諗過阿囝會肯睇。之不過這一兩天阿囝忽然拿來看吧。阿囡睇完冇特別嘢講,阿囝就未睇完。不過你話結局很灰,阿囝就可能會唔多開心了,他喜歡Happy Ending的書及電影。

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-5-18 11:50
我個人睇法啫,因為主角身世、遭遇都最悽慘... 唔會學壞,不過睇個人有d灰,順帶一提,如果係悲觀性格,唔 ...
最近有小朋友問睇金庸小說嘅次序,我都叫佢最後先好睇連城訣。

YanKanMom  慘了, 之前冇爬文呢!  發表於 16-5-18 12:07

YanKanMom 發表於 16-5-18 12:00

謝謝你的解說。我講緊兩個囝囡呀,連城訣原是爸爸借比阿囡睇的,因無諗過阿囝會肯睇。 ...
冇野既,當早d接觸人性陰暗面囉,話雖如此,連城訣又未至於過份陰暗,睇完可能會大個仔少少都唔定
唔係結局好灰,係過程

YanKanMom  謝謝. 咁都冇噤驚.  發表於 16-5-18 12:19
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

e加d中文真是唔係講笑,尤其是程度高的小學,身邊幾個sfa生都聞中色變,追到詞彙量和重組句子時又要應付高思的閱解題,得個追字。

MrBeast 發表於 16-5-18 12:26
e加d中文真是唔係講笑,尤其是程度高的小學,身邊幾個sfa生都聞中色變,追到詞彙量和重組句子時又要應付高 ...
好在SFA唔收我個女, 否則我發癲都似.

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-5-18+11:50+我個人

原帖由 bobbob 於 16-05-18 發表
最近有小朋友問睇金庸小說嘅次序,我都叫佢最後先好睇連城訣。
我自己細個睇金庸,都係最後才睇連城訣,鹿鼎記都係大個D才睇比較好

引用:e加d中文真是唔係講笑,尤其是程度高的小學

原帖由 MrBeast 於 16-05-18 發表
e加d中文真是唔係講笑,尤其是程度高的小學,身邊幾個sfa生都聞中色變,追到詞彙量和重組句子時又要應付高 ...
真係追到暈

回覆:求中文認字方法

有咩有趣初小中文書介紹?

wan_sosin 發表於 16-5-18 13:41
我自己細個睇金庸,都係最後才睇連城訣,鹿鼎記都係大個D才睇比較好

比我揀,我會先讓他們看射鵰。其實金庸小說,我也只看了射鵰、神鵰、天龍八部、笑傲江湖、倚天屠龍記及少部分鹿鼎記。阿囡看第一本金庸小說是雪山飛狐,原因是為了完成閱書報告,想找一本過的金庸小說。可能爸爸在找第二本金庸小說比阿囡看時,也照舊找了一本過的,因此便借了連城訣給她。阿囝拿了來看是意料之外的事。

醒目開學勳章

hippoo 發表於 16-5-18 13:47
有咩有趣初小中文書介紹?
我認為是以你小朋友出發. 佢中E嘅卡通人物, TOPICS, 唔理係TRANSFORMERS, IRON MAN, 喜羊羊, 定ELSA, 係漫畫書定係CHAPTER BOOKS. 只要是中文書, 喜歡看的, 就已算是好書.

hippoo    發表於 16-5-18 17:45

提議你先讀一次<漢字的結構>, 然後用有趣形式先同佢中文字點分,再玩象形估字遊戲.
用字卡由簡單字開始, 同佢用白板,拆散來字比佢睇,陪佢寫.
我之前用兩塊白板 ($12 店果啲), 一人一塊每筆每劃咁教,可用幾隻色來教幫佢記. 因為已一年級, 可以深,淺字一起教, 咁佢對已經識的就自然有多啲信心.  
比多啲鼓勵說話. 佢明咗啲字點黎就易記啲.
再陪佢講課文, 功課咁.
上年去書展有盒字詞卡不錯, 有得加個掛袋$25,
變成句子, 掛門口, 每天讀三句幾次, 學完記得就轉卡.
(短期: 可學識一句一粒星, 夠幾多粒有獎勵, 有非物質獎勵更好)

tantanmama    發表於 16-5-18 17:56

小一開始陪仔狂睇中文書(每日去圖書館睇書半小時以上,每周借超過十本書)。由接近文盲,普通話零溝通(小一開始普教中),到小二就搞掂了。現在主要開始煩寫作。
中文科極少做練習

tantanmama  謝謝你.  發表於 16-5-19 08:40

引用:+本帖最後由+babywoman+於+16-5-18+21:38+

原帖由 babywoman 於 16-05-18 發表

小一開始陪仔狂睇中文書(每日去圖書館睇書半小時以上,每 ...
你囝睇中文書你讀比佢聽還是佢自己睇?
其實我仔現在K3,最近沈迷老鼠日記D故事,但老鼠日記太多字對佢來説太深,冇可能自己睇,但佢堅持借好多,但要我讀。

每日背默一段

tantanmama  謝謝你.  發表於 16-5-19 08:39

回覆:day_bo 的帖子

最初要讀。講真,好攰,揾啲少字嘅,佢又感興趣的故事書,漫畫也可。漸漸就挑起佢條引,自己拎來睇。唔好急,我囝小三先開始睇全版字嘅書。油麻地圖書館嘅漫畫書,佢應該睇晒。

引用:最初要讀。講真,好攰,揾啲少字嘅,佢又感

原帖由 babywoman 於 16-05-19 發表
最初要讀。講真,好攰,揾啲少字嘅,佢又感興趣的故事書,漫畫也可。漸漸就挑起佢條引,自己拎來睇。唔好急 ...
我期待緊阿仔睇全文字嘅書,希望比我等到

tantanmama  一齊加油.  發表於 16-5-20 00:18

babywoman 發表於 16-5-19 09:22
最初要讀。講真,好攰,揾啲少字嘅,佢又感興趣的故事書,漫畫也可。漸漸就挑起佢條引,自己拎來睇。唔好急 ...
我而家多數俾繪本佢睇, 圖多字少的, 佢自己能讀大部份的會有D信心睇. 今個週末一於去圖書館睇書借書.

我仔小一中文幾乎未合格過,我係一升上小一就知道佢認字有問題,所以用左好多方法,初開始對中文字無概念,所以唔駛佢抄寫,但晚晚認,圖像法,部首法,總之幫到佢都用過。到有所改善時就伴讀,初時伴讀都幾勞氣,但慢慢就會好。小一暑假日日抄金句同篇章。小二比佢跟左一個老師學閱讀理解,其實好簡單,就係揾出時地人,經過同結果。平時我都比幾多練習佢做,晚晚 做少少,再加伴讀半小時。下學期開始明顯改善,中文有八十幾。小三之後無理啦,責任已完成,自由發揮。但每個星期寫一篇作文比我,開始九唔搭八,漸漸有文有路。我經驗係伴讀呢一part好重要,宜家佢無事做就會睇書,閱讀量都算幾高。我揀書既方向係有趣同貼近佢思想。小一時睇小兵系列,之後就閱讀一二三之類,圖書館有好多。

tantanmama   多謝你意見. 今個暑假會跟你方法試下.  發表於 16-5-23 08:37
meow_day    發表於 16-5-21 11:09
MASAYA    發表於 16-5-21 09:28

引用:Quote:under_the_tree+發表於+16-5-18+02:0

原帖由 tantanmama 於 16-05-18 發表
是的, 已努力了半個學期仍未追回, 剩下幾星期都難有躍進. 我都唔求佢成積好, 只求合格升班咋.

...
我覺得家長及小朋友盡咗力便可。

‹ 上一主題|下一主題