用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買豎琴問題
go

買豎琴問題 [複製鏈接]

小囡今年6歲, 初學Lever豎琴6個月, 準備買豎琴, 請問買40弦是否適合? 另外, 如果將來轉學Pedal豎琴, 什麼時候轉會較為合適?
   1    0    0    0

其實40弦要睇下你個女托唔托得著部琴,唔係唔得既,不過6歲如果唔係特別高既我會建議買著34或者36先,到時可以等再大d學到3級左右就換pedal harp 。
雖然lever harp 係可以學到8級,但因為佢係手制式豎琴只可以sharp音,唔同pedal彈到音個數目,lever harp 可以彈既歌比pedal 小,當然我明白呢兩種琴個價錢真係差好遠 所以我都會建議我既學生如果金錢上許可到既都轉彈pedal harp ,音既變化多好多!

引用:小囡今年6歲,+初學Lever豎琴6個月,+準備買

原帖由 hitmanlau 於 16-05-16 發表
小囡今年6歲, 初學Lever豎琴6個月, 準備買豎琴, 請問買40弦是否適合? 另外, 如果將來轉學Pedal豎琴, 什麼時 ...
6歲可以先用26弦(用到二級),或者買隻平平地的40弦,之後pedal harp先買貴

KingKylie 發表於 16-5-20 11:11
其實40弦要睇下你個女托唔托得著部琴,唔係唔得既,不過6歲如果唔係特別高既我會建議買著34或者36先,到時 ...
而家個老師建議學到七至八級先轉, 但朋友既老師就建議五級先轉, 所以我都唔知幾時轉先最合適
不過, 學pedal既消費真係好高

musiccisum 發表於 16-5-21 16:14
6歲可以先用26弦(用到二級),或者買隻平平地的40弦,之後pedal harp先買貴

...
老師建議買ana

hitmanlau 發表於 16-5-23 14:14
而家個老師建議學到七至八級先轉, 但朋友既老師就建議五級先轉, 所以我都唔知幾時轉先最合適
不過, 學pedal ...
7,8級先轉你一定彈小好多野,其實有能力,技巧夠,彈到好既就應該轉,因為變化真係多好多,唔係睇你彈到幾多級先轉,正係睇級做人無用架
有d8,9歲都彈緊pedal harp架啦,量力以為啦,我都明白pedal harp 係貴既,最平student pedal harp 有時都有特價到9萬幾既 ~

KingKylie 發表於 16-5-23 16:49
7,8級先轉你一定彈小好多野,其實有能力,技巧夠,彈到好既就應該轉,因為變化真係多好多,唔係睇你彈到幾 ...
多謝你既意見, 如果提早轉pedal, 是否而家唔駛買D咁貴既琴, 老師建議買ana, 話可以玩到7,8級

hitmanlau 發表於 16-5-23 17:12
多謝你既意見, 如果提早轉pedal, 是否而家唔駛買D咁貴既琴, 老師建議買ana, 話可以玩到7,8級 ...
如果你預左轉琴既都唔使買40弦既,salvi既琴有價放出去都易賣d,可以買著32,36弦先如果真係想既話 ~
當然如果你覺得你老師係ok既就跟佢話買ana 囉~ 或者L&H既Prelude40都得架 ~
‹ 上一主題|下一主題