用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如聖心及培正K1大家會點擇??
樓主: Peonygirl
go

如聖心及培正K1大家會點擇?? [複製鏈接]

回覆:千語mami 的帖子

同意,spcs已經好top。我覺得再aim higher, 唔係人人讀得掂。

引用:多謝大家意見!++但我見有同事仔仔係培正讀

原帖由 Peonygirl 於 16-05-17 發表
多謝大家意見!  但我見有同事仔仔係培正讀由小學至中學, 佢仔仔真係好有禮貌,好乖! 非一般港孩, 當然家教 ...
最後你會take邊間呢?

回覆:iloveyeeting 的帖子

其實兩間都好好,不用擔心了

回覆 amoyresident 的帖子

SPCS 有几何出狀元,田徑運動攞冠軍?我是舊生,明白最叻嘅唔會留響呢間
不是太aggressive 的家長會惗SPCS,唔駛煩

回覆 Hailey88899 的帖子

I'm also an old student of SPCS. I think it is already a very top Band 1A school in HK, and only schools like SPCC and DGS can exceed it. Of course the most aggressive ones will try SPCC and DGS, but SPCS's graduates' education destinations are generally very good. I wouldn't judge the school purely on how many awards or champions it can win. For me, it is already good enough that it provides all different kinds of eca for the students to choose from.
Besides, I would definitely choose SPCS or GH over PC as they are all Band 1A schools but I just don't prefer PC's secondary school being a Chinese school.

回覆:SarahGil 的帖子

哈哈,舊生都有真、亦有假?!

引用:哈哈,舊生都有真、亦有假?! +

原帖由 Baggio10 於 16-05-18 發表
哈哈,舊生都有真、亦有假?!
生活中, 身邊有幾個人話自己是st paul 畢業, 原來是藍田st paul. 這裡都有幾個人話自己是spcs 舊生, 特點是佢地鍾意用中文.

Peonygirl 發表於 16-5-16 14:20
謝謝
大家side track到咁遠......

回歸正題, 俾D資料樓主比較吓:

培正:
升小保障: 100%可升小學, 條件是不能參加小一統一派位
升中保障: 直屬中學所有保留給小學部既學額, 足夠讓大約65%小學部學生升上中學部
入U率: 過去3年升讀local degree比例約: 55%-60%

聖心:
升小保障: 私立小學部會預留學位給所有於自行派位派不到小學的幼稚園部學生, 亦可讓學生繼續參加小一統一派位
升中保障: 直屬中學所有保留給小學部既學額, 足夠讓大約35%-55%小學部學生升上中學部
入U率: 過去3年升讀local degree比例約: 55%-62%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Peonygirl+發表於+16-5-16+14:20+謝

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表
大家side track到咁遠......

回歸正題, 俾D資料樓主比較吓:
多謝分享,請問有冇SPK 資料可以分享呢?

hkpapa852  之前有用家係另一個帖答咗你啦!  發表於 16-5-20 09:56
‹ 上一主題|下一主題